Aile şirketi Fiat’ı bırakıp iş kurdu ‘Independent’la öne çıktı

Güncelleme Tarihi:

Aile şirketi Fiat’ı bırakıp iş kurdu ‘Independent’la öne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2009 00:00

İtalyan otomotiv devi Fiat’ın kurucusu Agnelli Ailesi’nin en büyük vârisiyken 2005’te yaşadığı uyuşturucu sorunu nedeniyle zor günler geçiren Lapo Elkann, kendi yarattığı ‘Independent’ markalarıyla otomotiv dışında adından söz ettiriyor. Elkann, Fiat’ı kast ederek, “Dev bir müessesede yöneticilik yapacağıma kendi işimin patronu olmak bana özgürlüğü tattırdı” dedi.

Haberin Devamı

İTALYAN otomotiv devi Fiat’ın kurucusu olan ünlü Agnelli Ailesi’nin en büyük varisi Lapo Elkann, 2005 yılında yaşadığı uyuşturucu sorununun ardından bugün kendi yarattığı ‘Italia Independent’ ve ‘Independent Ideas’ markalarıyla hasır şapka tasarımından, güneş gözlüğüne, enerji içeceği ve votka üretiminden Cipriani’nin dünyaca ünlü ‘Bellini’ kokteylini teneke kutuya sokmaya kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyor. 2003’te Agnelli İmparatorluğu’nun başında bulunan dedesi Gianni Agnelli’nin ölümünün ardından Fiat’ın başına geçmesi beklenen, ancak sansasyonel özel hayatı nedeniyle bu görevi kardeşi John Elkann’a devretmek zorunda kalan Lapo, şimdi aile şirketinden bağımsız bir işadamı olarak adından söz ettiriyor. Uzun yıllardır dünyanın en iyi giyinen erkekleri listesinin üst sıralarında yer alan Lapo Elkan, sessizliğini Hürriyet için bozdu.
Hep kendim oldum
*  Önce büyükbabanızdan başlayalım. Gianni Agnelli nasıl biriydi?
-  Parolası ‘Sıkı çalış, sıkı eğlen’di. Çok çalışır hiçbir şeyi şansa bırakmak istemezdi. Kılı kırk yaran aşırı titiz bir liderdi. Her şeyin en iyi olması ve kusursuzluk ilkesi ile koca holdingi rahatlıkla yönetir, aynı yönetimi aile içinde göstermeyi ihmal etmezdi. Onun ağzından düşmeyen ‘Hep kendin ol’ ilkesini bende yaşayarak, hissederek beynime soktum.
Kissinger’a asistanlık
*  Bir ara ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in asistanlığını yaptınız.
-  Büyükbabam ufkum açılsın diye beni onun yanına verdi. Sert ve bariton sesi ilgimi çekmişti. Sonradan anladım ki o etkili ses bütün dünyada itibar demekti, güç demekti ve de para demekti. Beni hep yanında taşıdı. Yaptığı hareketi sonra bana analiz ederdi. Ondan ne mi öğrendim? Yeni tanıdığız bir kişinin yüzüne iki-üç saniye baktıktan sonra o kişi hakkında en ayrıntısına kadar tahlil sonucunu alabilmek. Faydalı mı? Zararlı mı? İnanılmaz bir öğretiydi. Hâlâ sık görüşürüz.
El emeği gözlükler
* Şimdi kendi işiniz var. Tasarımcı bir işadamısınız.
- Evet. Birkaç ünlü şirketle çalışıyoruz. Örneğin dünyanın en ünlü şapka sektörü lideri Borsalino’a yeni Panama hasır şapkaları tasarlıyoruz. Sonra gözlük sanayinde 49 adet karbondan oluşan herbiri 8 saatte el emeği ile üretilen güneş gözlükleri yapıyoruz. Yok satıyor. Enerji içeceği projemizde sona geldik. Yine yakında yeni bir marka Votkayı piyasaya süreceğiz. Cipriani’nin dünyaca tanınmış “Bellini” kokteylini artık teneke kutuda pazarlayacağız. Mücevherlerimiz var. Giyim sanayi için yenilikler tasarlıyoruz. Fiat, Maserati, Ferrari, Alfa Romeo ve Lancia için lüks ve zarif aksesuarlarımız dünya pazarında.
Özgürlüğü tattım
*  Kendi işinizi kurmak size ne hissettirdi?
-  Patron kendi parasını kendi sorumluğu altında yönetir. Profesyonel yönetici başkasının parasını büyük sorumluluklarla yönlendirir. Ben bu yüzden Fiat’ın marka tasarım direktörlüğünden ayrıldım. Aynı zamanda patron gbi görünmek ikilem yaratıyordu. Patron istediği zaman sahibi olduğu iş yerine gelmeyebilir. Ama yönetici mesai saatlerine karşı sorumludur. Patronun kendi parasını batırma lüksü vardır. Dev bir müessesede yöneticilik yapacağıma kendi işimin patronu olmak bana özgürlüğü tattırdı.

Haberin Devamı

Dedesi sahte kimlikle Piaggio’da çalıştırdı

Haberin Devamı

GIANNI Agnelli için torunu Lapo Elkann’ın yeri hep başkaydı. 163 kişilik ailede kızı Margarita ile damadı gazeteci Alain Elkann’ın erken boşanmaları ile Lapo Elkann dedesi için adeta bir parçası olmuştu. Gianni Agnelli torunu Lapo’yu bir gün Fiat’ın başına geçirmek için büyük emek harcadı. En iyi okullarda okutup, uluslararası tecrübe kazansın diye yakın dostu ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in yanına verdi. Gianni Agnelli, Lapo’yu işi öğrensin diye 17 yaşındayken sahte kimlikle Piaggio motosiklet fabrikasına işçi olarak soktu.

Uyuşturucu sonrası en büyük destek Kissinger’dan geldi

* 2005’te başınızdan geçen uyuşturucu olayını biliyoruz. O günden bu
yana ne değişti?
-  O bir arayışın, belki bir çıkmazın veya bir bunalımın sonucuydu. Şimdi ahkam kesip aman benim gibi uyuşturucu kullanmayın gibi üçüncü şahıslara öğütler verme hakkım ve lüksüm yok. Hepimizin içinde adeta bekleyen bir şeytan var. Savaşman gerekiyor. Zayıf düşürsen satanist düşünce hemen seni parçalar. Ama eskiye oranla daha az dostum olduğu bir gerçek. O günlerde Henry Kissinger’dan büyük destek gördüm. İnsanların içine çıkmaktan ürkerken Kissinger, “Şimdi git şık giyin kravat tak ve benimle ilk resepsiyona gel” dedi. Artık serseri mayın gibi değilim.

Haberin Devamı

Tasarımları İstanbul’da satılıyor

* Türkiye hakkındaki düşünceleriniz nedir?
- Türkiye sık sık gittiğim bir ülke. Sıkı dostlarım var. Mavi tur da yaptım. Bizim tasarımlarımız İstanbul’da Harvey Nichols mağazalarında alıcı buluyor.
* Ürünlerinizin etiketlerindeki fiyatlar hep 7 rakamı ile son buluyor.
- Çünkü
7 benim şanslı numaram.

Fiat’ta işçiyle yönetim arasında ay ve dünya kadar uçurum vardı

*  Peki Fiat hakkındaki düşünceleriniz nedir?
-  Fiat fabrikasındaki ilk ciddi girişimimde inanılmaz uçurumlar gördüm. Yönetim ve işçi sınıfı ay ile dünya arasında ki uzaklık kadar birbirinden kopuktu. Fabrika labirentli kapalı kapılar ardında yönetiliyordu. Hemen olaya el koydum. Öncelikle sorumlu olduğum bölümlerde kasvetli kahverengi sevimsiz mobilyaları ve görgüsüzce yapılmış kaba kara kapıları kaldırttım. Cam bölmeler yerleştirdim. Böylece herkes birbirinin ne yaptığını görmeye, sosyalleşmeye başladı. Bu kaynaşma çalışanın üretim gücünü pozitif enerji yüklemesiyle artırdı. Herkesin Disneyland gibi eğlenceli ofis odası oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!