Karşınızda İsrail'in yeni lideri Ghaneim

Güncelleme Tarihi:

Karşınızda İsrailin yeni lideri Ghaneim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2009 15:53

The Jerusalem Post gazetesi köşe yazarı Barry Rubin, Filistin’de Mahmud Abbas’dan sonra muhtemelen başa geçecek isim olan Muhammed Ghaneim’i mercek altına aldı; yaşanacak liderlik değişiminin bölgeye olası etkilerini değerlendirdi.

Haberin Devamı

“The Region: Meet the Next Palestinian Leader” (Bölgeye: Yeni Filistin Lideri ile Tanışın) isimli makalesinde Rubin, Yaser Arafat ve Mahmud Abbas’ın ardından Filistin Ulusal Yönetimi’nin başına geçecek isim olması beklenen Ghaneim’in siyasi duruşunun ve benimsediği ideolojinin dünya gündemi için son derece önemli olduğunu ifade etti.

Filistin liderlerinin sadece kendi devletlerini kurmak ve savaşa son vermek istediği yönünde yaygın bir kanı olduğunu, bu durumun gerçekleşmeyişinin sorumluluğunun da İsrail’e yüklendiğini belirten Rubin, gerçeklerin bunun tam tersine işaret ediğini söyledi.

Ebu Mahir diye de bilinen Ghaneim’in bunu için en iyi örnek olduğunu öne süren Rubin, El Feth’in ve dolayısıyla Filistin Ulusal Yönetimi’nin muhtemel liderleri arasında Ghaneim’in en tutucu isim olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

EL FETH’İN KURUCU KADROSUNDA

Ghaneim’in ilerlemiş yaşına ve Müslüman Kardeşler içindeki siyasi faaliyetlerine de değinen Rubin, Filistinli siyasetçinin El Feth’in kurucu kadrosunda olduğunu da ifade etti.

“Ghaneim’in radikal İslam’la olan ilişkisinin siyasi görüşünü ne kadar etkilediğini ve bu ilişkinin radikal Hamas’la olan anlaşmaları ne derece kolaylaştıracağını söylemek zor” diyen Rubin El Feth’in ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün pek çok üyesinin milliyetçi ya da solcu laik Arap hareketlerinden etkilendiğini ifade etti.

Ghaneim’in kariyerindeki en önemli sıçramayı aynı yıl Ürdün’deki El Feth güçlerinin yönetimine atanması ve El Feth’in Merkez Komitesi’ne seçilmesi olarak gören Rubin, bu görevlerin Ghaneim’in Arafat’ın gözündeki yerinin ne olduğuna işaret ettiğini savundu.

Ghaneim’ın Arafat döneminde askeri işlerden sorumlu bakanlık da yaptığını ortaya koyan Rubin, bu üçüncü görevin “Ebu Mahir”in gerilla ve terörist saldırılarının planlanmasında ve uygulanmasında etkin bir rolü anlamına geldiğini ifade etti.

“Tabii ki herkes Arafat’ın astı konumundaydı ama Ghaneim’in neredeyse onun kadar önemli bir isim olduğunu söyleyebiliriz” diyen Rubin buna rağmen Ghaneim’in 1994 yılında Arafat ülkeye dönerken ona eşlik etmediğini ifade etti:

Haberin Devamı

“Ghaneim Arafat’la birlikte 1994’te dönmedi çünkü 35 yıl boyunca Arafat’ın yakın ve sadık hizmetkarı olmuş olsa da, 1993’te imzalanan Oslo Anlaşması’nı fazla ılımlı bulmuştu. Onun gözünde sadece silahlı mücadele, tam bir zafer ve İsrail’in yok edilmesi değerli amaçlardı.

NÖTR BİR FİGÜR OLARAK GÖRÜLÜYOR

Oslo Anlaşmaları hakkındaki anlaşmazlık dolayısıyla Ghaneim’in Arafat’tan uzaklaşıp kendisiyle aynı fikirde olan Faruk Kaddumi ile yakınlaştığını öne süren Rubin, Arafat Kaddumi’nin önünü kestikten sonra Ghaneim’in ülkeye dönüp Mahmud Abbas’ı desteklemeye karar verdiğini ifade etti.

Ghaneim’in Abbas için mükemmel bir halef olduğunu belirten yazar Filistinli siyaset adamının 15 yıldır politikanın dışında olduğunu dolayısıyla nötr bir figür olarak görüldüğünü savundu.

Haberin Devamı

“Ancak İsrail’le barışmak, Batı’yla iyi ilişkiler kurmak istiyorsanız lider seçiminde farklı ölçütleriniz olmalı. Bu adam barışı reddetmeyi, Suriye ve Hamas’la yeniden ilişki kurmayı ve belki de yeniden silahlı mücadeleye başlamayı düşünüyorsanız seçeceğiniz kişidir” diyen Rubin, Ghaneim’in “Eğer İsrail’in sonunu siyasi yollardan getiremezsek, yüzümüzü silahlı mücadeleye döneriz” sözlerini hatırlattı.

ARAFAT’IN ADAMLARI HALEN ETKİN

Ghaneim’in “geri dönüş hakkı”ndan vazgeçmesi ve topraklar konusunda herhangi bir uzlaşmaya varmasının dolayısıyla çatışmaların kalıcı olarak sona ermesinin mümkün görünmediğini savunan Rubin, Ghaneim’in Merkez Komitesi seçimlerindeki başarısının Arafat’ın adamlarının Filistin yönetiminde halen etkin olmaları ile açıklanabileceğini savundu.

Haberin Devamı

Eğer Ghaneim başkan olursa barışı unutmak gerektiğini ifade eden Rubin, Filistin meselesi, barış süreci ya da İsrail’in politikaları hakkında konuşurken bunları akıldan çıkarmamak gerektiğinin altını çizdi ve sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Maalesef ki şu an Filistinli ortak barıştan yana değil. Neyse ki Filistinli partner nispeten barışçı bir statüko sağlamayı başarıyor. Ama eğer Ghaneim göreve gelirse, bu teselliyi bile yitirebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!