Beslenme alışkanlığı okul hayatını etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Beslenme alışkanlığı okul hayatını etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 00:00

Uzmanlar okul çağındaki çocukların düzenli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmaları konusunda dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Haberin Devamı

OKUL çağındaki çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmaları ve besin öğeleri yönünden zengin yiyecekleri tüketmelerinin son derece önemli olduğunu belirten uzmanlar, bu çağlarda çocukların enerji protein, vitamin ve mineral gereksinimleri yaşamının diğer dönemlerine göre daha fazla olduğuna işaret ediyor.
Uzmanlara göre, ailelerin yeterli beslenme bilgisine sahip olmamaları, annelerin iş hayatına atılma oranlarındaki artış, yanlış beslenme şekillerinin moda haline gelmesi, okul dönemindeki çocukların hastalıklara yakalanma oranını artırıyor. Çocuklara iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktaki amaç onların, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden sağlıklı gelişmelerini sağlamak olarak tanımlanıyor. Çocukların kemiklerinin, kaslarının, beyin ve sinir sistemlerinin normal gelişimi gerekli besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasına bağlı. Okul döneminde yanlış beslenme, çocukların okul hayatında başarısızlığa yol açabiliyor.
Çocukların yaş grupları ve gelişimlerine göre enerji ve besin gereksinimlerinin farklılaştığına dikkat çeken uzmanlar ailelerin çocuklarının sağlıklı gelişimi için besin maddelerinden hangi oranda alınması gerektiği konusunda doktor ve diyetisyenin önereceği miktarlara dikkat edilerek günde üç ana öğüne ek olarak besleyici değeri yüksek ara öğün tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar okul içinde sağlıklı beslenmeye yönelik yapılan uygulamaların çocukların sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanmaları açısından önemli olduğunu vurguluyor.
Okul kantinlerinin çocukların en az bir öğününü karşıladığını hatırlatan uzmanlar, ailelerin kantin ve yemekhanelerde verilen yiyecekleri takip etmeleri gerektiğini söylüyor. Toplu beslenme hizmetlerinin dengeli ve yeterli beslenmesi açısından uygunluğu son derece önemli olarak niteleniyor. Açıkta satılan, uygun muhafaza edilmeyen yiyeceklerin tüketilmemesine aileler ve okul işbirliği çerçevesinde son derece dikkat edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Haberin Devamı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM  YARATICILIK KAZANDIRIYOR

OKUL öncesi eğitimin çocukların yaratıcılık özelliğinin gelişmesi açısından çok önemli odluğunu söyleyen okul öncesi eğitim uzmanları anne babaların dikkat etmesi gereken konular konusunda uyarılarda bulundu. Uzmanlar okul öncesi dönemde kendini ifade etme yolları olan resim yapma, yaratıcı hareketler, hikaye anlatma, dramatizasyon esnasında çocuk yaratıcılığının en yüksek aşamasına ulaştığı belirttiler.
Yaratıcılığın gelişmesinde taklidin önemi vurgulayan uzmanlar çocukların doğdukları andan itibaren duydukları sesleri, gördükleri hareketleri ve daha sonra da bazı değerleri taklit etiklerini belirtriler. Çocukların oyunlarında yetişkinlerin konuşma tarzlarını, davranışlarını, mimiklerini model almaya başladıklarını belirten uzmanlar çocuğu istenmeyen modelin etkilerinden korumak gerektiğinin altını çizdiler.

Haberin Devamı

Okul seçimine dikkat

Çocuğunuzu bir okul öncesi eğitim kurumuna kayıt ettirirken, “ Ön bilgi toplanması , okulun olabildiğince  evinize yakın olması,  yuvanın bahçesinin güvenilir ve kontrol altında olması aileler tarafından gözden geçirilmeli ayrıca  binada yangın merdiveni , alarm sistemi  bulunup bulunmadığının kontrol edilmelidir. Çocukların  ortak kullanım alanlarının temiz ve hijyen kurallarına uygun olması, eğitimcilerin; üniversitelerin okul öncesi çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyal hizmet uzmanlığı, çocuk psikolojisi ve pedagoji bölümlerinden birisinden mezun olmalarına dikkat edilmesi” önerilmektedir.

ÇOCUK EĞİTİMİNDE SINIRLAR

UZMANLAR, çocuk eğitiminde özgürlükler kadar sınırlar olması gerektiğine değindi.
Çocuk eğitiminde özgürlükler kadar sınırlar olması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, ”Zaman zaman çağdaş anne-baba ya da çağdaş okul olmakla, çocuğa tanınan özgürlük alanlarının sınırsız olacağı biçiminde bir yanılgıya düşülebilir. ’Sınır’dan kastedilen nedir? ‘Sınır’dan kastettiğimiz, temel yaşam ilkeleri ve kurallarıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!