Biraz da büyükler uslu dursun

Güncelleme Tarihi:

Biraz da büyükler uslu dursun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2009 01:00

Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Treni dün Aydın’da kalabalıklarla buluştu. Çoluk çocuk, kadın erkek çok sayıda Aydınlı trene akın etti.

Haberin Devamı

Hürriyet treni yollarda / Video

Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür Treni dün Aydın’da kalabalıklarla buluştu. Çoluk çocuk, kadın erkek çok sayıda Aydınlı trene akın etti.

TRENDE bu yıl, Hürriyet Gazetesi ve Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu’nun birlikte hazırladığı bir sergi var: Çocukların karıştığı ya da mağdur olduğu çeşitli olaylarla ilgili gazete haberlerinden yola çıkarak, onların ihmal ve istismarını önleyecek önerileri sıralayan bir sergi.

Adı bir çocuğun ağzından çıkan cümleden oluşuyor: “Biraz da siz uslu durun ve ödevinizi yapın!”

Çünkü çocukları sürekli “uslu dur”, “ödevini yap” ya da “sen anlamazsın” diye azarlayan büyükler, onları ihmal,

/images/100/0x0/55ea2a81f018fbb8f86f3a25
istismar ya da taciz ediyor, tecavüze maruz bırakıyor, dövüyor, suça teşvik ediyor, kullanıyor, öldürüyor, yaftalıyor, aşağılıyor ve dahası... Aile, devlet ve toplum, bütün bunlar olurken onu yeterince korumuyor, korunabileceği mekanizmaları oluşturmuyor.

Çocuğa bu kötülükleri yapanlar, annesi, babası, öğretmeni, komşusu, yani en yakınları olabiliyor pekala.

O yüzden sergimizin kahramanı, tüm kardeşleri adına onlardan uslu durmalarını istiyor.

Çocuk haklarında 20. yıl

Bu yıl BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabulünün 20. yıldönümü. Kahramanımız devam ediyor: “Yani, bu sözleşmeyi kabulünden bir yıl sonra imzalayan Devletimiz, bizi korumak için söz vereli 20 yıl oldu. Biz bu ülkenin çocukları, o sözün yerine getirilmesini ve haklarımızın korunmasını bekliyoruz.” Sergideki gazete kupürlerine ve yanlarındaki açıklamalara şöyle bir göz atmak bile, bu konuda yapılabilecekler konusunda bilgi sahibi olmaya yetiyor.

Bu yıl Hürriyet Treni’nin ortaklarından biri olan Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu, risklerin gerçekleşmeden fark edilmesi ve önlenmesi için dolaşıyor Türkiye’yi. Çalışmalarının önemli bir hedefi de medya.

Medya çok önemli çünkü, geçen yılki Hürriyet Hakkımızdır yolculuğunda Konda Araştırma Şirketi’nin trenden gerçekleştirdiği “Kentli kadında hak algısı” konulu araştırma ortaya çıkardı ki, kadınlar haklarını okuldan, ailelerinden değil, daha çok medyadan öğreniyor. Aynı şey çocuk hakları için de geçerli.

Medya sorumluluk almalı

Platformun medya mensupları için hazırladığı broşürde ise varolan durum açık seçik ortada: “Eylemci çocuk”, “kendi rızasıyla evlenen” çocuk, “tinerci çocuk” gibi başlıklar süslüyor sayfaları. Platform ise bu tür her haber için diyor ki: “Eğer medya habere konu olan çocuğu toplumda varolan kalıp yargılarla, tinerci, sokak çocuğu, mendilci çocuk, suçlu çocuk, terörist çocuk diye damgalamamış olsa, zaten gerçekleşmiş olan çocuk ihmal ve istismarı yeniden üretilmezdi.”

Medyadan çocuklarla ilgili risklere duyarlı bir dil kullanmasını ve bu riskleri önlemek konusunda sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyor. Mesela, sorunu çözmek için yapılanlar hakkında soru sormasını, alınmayan tedbirleri hatırlatmasını, yardım alabilecekleri hizmetleri anlatmasını...

Çocuğun haberde nesneleştirilmesinin, adının ya da soyadının, fotoğrafının, okulunun, oturduğu yerin belli edilmesinin de bizzat ihmal ve istismar olduğunu hatırlatıyor.

Serginin söylediği daha çok şey var, tren şehrinize geldiğinde gezmenizi tavsiye ederim. Böylece “çocuklar geleceğimizdir” klişelerine sığınmak yerine, onlarla gerçekten ilgilenir, uslu ve ödevini yapan birer yetişkin olursunuz.
/images/100/0x0/55ea2a81f018fbb8f86f3a27

Tren sayfası halka açıldı

Hürriyet Hakkımızdır Treni, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilklere sahne oluyor. Bunlardan biri de Hürriyet tren sayfasının trende yapılıyor olması. Geçen yıl Hürriyet Yazıişleri, iki kez Konferans Vagonu’nda toplanmıştı. Şimdi de Türk medya tarihinde ilk kez bir garda ya da tren vagonunda sayfa yapılıyor. Sayfanın editörlüğünü Emel Armutçu, tasarımını da ödüllü arkadaşımız Nihat Uğurlu üstleniyor. Bazen sayfayı yaparken dışarıdaki bir enstantane takılıyor gözlerine. Hemen vagon kapısından başlar uzanıyor, fotoğrafçılardan o enstantane isteniyor. Birazdan fotoğraf bilgisayara aktarılıyor. Hürriyet Kurumsal İletişim elemanı, aynı zamanda gazetecilik konusunda da kendini geliştiren Zeynep Bilgehan perona iniyor, görüntüyle ilgili mini röportajı yapıyor, koşarak mobil ve mini “Yazıişleri Vagonu”na dönüp bilgileri aktarıyor. Dün Aydın Garı’nda şimdi okuduğunuz bu sayfayı yaparken Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy ve treni ziyaret eden Aydınlılar da çalışmamıza tanık oldu.

Serhan Şeşen anısına TREN SOHBETLERi
/images/100/0x0/55ea2a81f018fbb8f86f3a29

Serhan Şeşen Müzik Felsefe ve Yaşama Saygı Derneği de trendeki ilk etkinliğini dün yaptı. Sosyolog Nurdoğan Arkış, “Bir İnsan Bin İnsan” başlıklı Tren Sohbeti’ni Konferans Vagonu’nda gerçekleştirdi. “Bir insan, bir toplumun aynasıdır. Kurduğu iletişimle, hayat tarzıyla. Yani bir yandan toplumun parçasıyken bir yandan da başka bir yanıdır” diyen Arkış, kendi hayatını anlatırken yaşam kalitesiyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Derneğin kurucularından Gökhan Şeşen de dün trendeydi: “Hürriyet Hakkımızdır sloganının kendisi zaten önemli. Ayrıca trenleri çok severim” dedi. Derneğin bundan sonraki Tren Sohbeti, 27 Eylül’de Aşkale’de olacak. Ömür Uzun, farklılıklara tahammül edebilmeyi anlatacak.
/images/100/0x0/55ea2a81f018fbb8f86f3a2b

Valilikten ziyaret

Aydın Vali Yardımcısı Bestami Alkan, TCDD Aydın Gar Müdürü Muharrem Bilici ve Aydın Belediyesi Meclisi üyesi Sümran Ünal, Hürriyet Treni’ni gezerek, etkinliklerle ilgili bilgi aldı.

HÜRRİYET TRENİ’NDEN BURDUR’A HEDiYE

Yarın Hürriyet alan tüm Burdurlulara Hürriyet Hakkımızdır Treni kalemi ve puzzle’ı, “Hayaletler” ve “Yörüklerden Unutulmuş Masallar” dergileri hediye. Ayrıca 13-17 Eylül tarihleri arasında Hürriyet’in logosunu tarihiyle birlikte kesip (5 adet) başbayiye getiren herkese Hayvanların Doğaüstü Güçleri (3 VCD)

BUGÜN DENiZLi’DE, YARIN BURDUR’DAYIZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!