96 yaşındaki bir Atatürk sevdalısı

Güncelleme Tarihi:

96 yaşındaki bir Atatürk sevdalısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 00:00

Atatürk’ü üç kez gören 1913 Uşak doğumlu emekli öğretmen Fatma Elmalı, “Şimdiki öğretmenlerin gençlik için yapacağı en önemli hizmet Atatürk’ü sevmeyi öğretmektir. Atatürk’ü seven zaten ülkesini milletini ve kendisini seviyor demektir. Atatürk, halkına doğruları öğreten bir liderdir” diyor.

Haberin Devamı

Öğretmenliğe 1932’de başlayan Fatma Elmalı, “Hayatım İzmir’de geçti. 30 yıl İkiçeşmelik’te Dumlupınar İlkokulu’nda çalıştım. Ben İzmir öğretmeniyim, hep İzmir’de kaldım” diyerek Atatürk’le ilgili anılarını şöyle anlatıyor: “Ben, Atatürk çocuğuyum, 1913 doğumluyum. Atatürk’ü ilk defa Uşak’ta gördüm. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra sonra, Atatürk’ü ikinci görüşüm  Konya Selçuk Öğretmen Okulu’nda oldu. Atatürk oraya geldi. Bana, ‘Ne olacaksın’ diye sordu, ‘Öğretmen olacağım’ dedim O zaman aldı tebeşiri, ‘Oku, öğren, öğret’ diye yazdı. Atatürk’ü üçüncü defa İzmir’de gördüm. İzmir’de öğretmenlik yapıyordum. Atatürk’ün İzmir”i ziyaret edeceğini söylediler. O günü unutamam, hemen koşup gittik. Arabasının üstüne elimi koydum. Elini elimin üstüne koydu gözümün içine baktı, beni tanıdı güldü. Atatürk’ün  gözleri çok maviydi. İnsanın içine işleyen gülen gözleri vardı. Böyle insanın içine bakıyordu. Atatürk ü çok seviyordum, gülen gözlerinin hala etkisindeyim. Sevgiyle bakıyordu. Çok güzel adamdı, bulunmayacak kadar güzel insandı. İnsanlar, halk, gençlik seviyordu. Beni Atatürk kurtardı, bu milleti  kurtardı. Atatürk’ü sevmeliyiz, yeni öğretmenler çocuklara bunu pek güzel işlemiyor. Atatürk’ü hep işlemeleri lazım. Benim tavsiyim Atatürk’ü hep anlatsınlar. Hayatım boyunca Atatürk’ü işledim çocuklara.”

Haberin Devamı

Kız çocukları mutlaka okusun

Fatma Elmalı, kız çocuklarının eğitimiyle ilgili de, “Kız çocukları okutulmalıdır. Halk ona göre yetişsin, okültürlü olsun. Kız çocukları çok mühim. Çocukları yetiştirmek için analar çok mühim. Çocuk anasının yanında duruyor, her türlü kültürü alıyor. İyi ve kültürlü ana, çocuğuna aşılar. Bizi anamız babamız okutmasaydı, böyle oolmazdık. Ben küçük kardeşimi okuttum, benim çocuğum yok. altı kardeşiz, 12 yeğenim var” dedi. Fatma Elmalı’nın yakınları, Atatür sevdalısı öğretmenin doğum tarihinin aslında 1907 olduğunu, ancak o yıllarda nüfusa toplu yazılım yüzünden 1913’e kadar bekletildiğini, gernçek yaşının 102 oldugunu belirtiyor.

İsmail Sivri öğrencisiydi

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 14 yıl başkanılğını yapan ve iki yıl önce yitirdiğimiz merhum İsmail Sivri’ynin de öğretmeni olan Fatma Elmalı, “İsmail Sivri’yi ben okuttum, Bnim hayatımı da yazdı” dedi. 26 yıl önce eşini kaybeden Fatma Elmalı, şunları söyledi: “Eşim 26 yıl önce öldü. Sonra ben evde oturmadım hiç. Eşim ölmeden evvel Anadol marka arabasıyla Avrupa’ya gittik. 1970, 1972 yılında. Ben İspanya’dan başladım Akdeniz vapuruna bindim bütün Avrupa sahillerini dolaştım. Sonra Uzakdoğu’ya gittim Singapur, Japonya, Çin, Maldiv Adaları’na kadar gezdim. Ama en güzel ülke Türkiye.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!