Zehirli guatra "atom" tedavisi

HALK arasında en çok bilinen tetkik tiroit bezi (guatr) sintigrafisidir. Vücudumuzda metabolizmayı düzenleyen, tiroit hormonunu salgılayan, hastalığıyla da çok sık karşılaşılan sağlık problemiyle nükleer tıp yakından ilgilenir.

Tiroit bezinin ve bezde yer alan nodül adını verdiğimiz kitlesel yapıların fonksiyonları sintigrafik yöntemlerle incelenir. Tiroit bezinin kendisinin ya da nodüllerinin aşırı hormon ürettiği "hipertiroidi" veya halk arasında "zehirli guatr" olarak bilinen rahatsızlık, radyoaktif iyot kullanarak aşırı hormon üretimi durdurularak tedavi edilebilinir.

Alternatif yöntem

Bu tedavi yönteminin "atom tedavisi" olarak da bilindiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berna Değirmenci, "Radyoaktif iyot tedavisi, ilaç veya cerrahi müdahaleye alternatif, başarı oranı yüksek bir yöntemdir. Radyoaktif iyot, tiroit bezinin en sık görülen kanser türlerinde de cerrahi tedavi sonrası kesinlikle kullanılması gerekir. Kanser tedavisindeki radyoaktif iyot dozu, hipertiroitte kullanılan doza oranla çok yüksek olduğu için hastalar bu tedavi sonrası özel odalarda bir-iki gün dinlenerek, gözetim altında olmalıdır. Kliniğimizde hastalarımız için konforlu 4 tedavi odamız bulunmaktadır. Banyo ve tuvaletin olduğu suit tarzında tasarlanan odalarda, TV, video, internet, buzdolabı gibi rahatlık sağlayacak unsurlar oluşturuldu. Tedavi sonrası hastalarımızın rutin takiplerini radyonüklid tedavi polikliniğinde gerçekleştiriyoruz" dedi.

Yüksek şekerliler retinaya dikkat

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği öğretim görevlisi retina uzmanı Doç. Dr. Tansu Erakgün, çok önemli bir konuda uyarıda bulunarak, yüksek şekerin retinayı yırttığını söyledi. 12 yıldır Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği ve Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nde retina uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Erakgün, "Retina rahatsızlığı halk arasında pek bilinen bir hastalık değildir" dedi.

"Gözü bir fotoğraf makinasına benzetebiliriz. Tüm görüntüler, ışık, retina tabakasında toplanır, beyne buradan iletilir. İşte bu tabakanın rahatsızlanmasına retina hastalıkları denilir" diyen Doç. Dr. Tansu Erakgün, şunları söyledi: "Toplumumuzda çok yaygın görülen şeker hastalığının ileri derecelerinde göze büyük zarar verdiğini biliyor muyuz. Şekerden dolayı meydana gelen göz içi kanamaları, ileri dönem diyabetik komplikasyonlar retina uzmanlık alanına girer. Retina yırtıklarının sebebi şekerden de olabilir başka bir nedendende. Retina yırtılmaları, ağırlıklı olarak farklı bir durumdur, yüksek miyoplarda ortaya çıkar ve bunlara mutlaka ameliyat gerekir."

Devlet Hastanesi’ne lazer

KANSER hastaları için büyük yararı olduğu idda edilen lazer cihazından İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne de alındı. Türkiye’de lazer tedavisinin uygulanacağı ilk eğitim ve araştırma hastanesi olacağı belirtildi. Başhekim Dr. Ali Kadri Çırak, "Bronkoskopik tedaviler hastanemizde yurt içi ve yurt dışında eğitim almış uzmanlarca yapılıyor. İşlem süresi hastadan hastaya değişmekle beraber 5-20 dakikadır, bu kadar kısa bir sürede hemen sonuç alınabilmesi hastalar açısından oldukça önemlidir" dedi.

Hastanede son 4 yıldır hizmet verilen "Girişimsel Bronkoskopi" ünitesine yeni alınan lazer cihazı ile hava yolunu tıkayan birçok hastalığın tedavi edilerek kişilerin yaşam kalitesinin yükseltildiği belirtildi.

Başhekim Yardımcısı, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydan Mertoğlu, bronkoskopi cihazlarıyla en çok akciğer kanserlerine bağlı darlıkları ve kanamaları tedavi ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Hasta genel anestezi altında uyutularak, hasta ve hekim arasında konforlu bir işlem süreci yaratılıyor. Bu tedavi ile tümörle tıkanmış solunum yolları açılan hastalar rahat soluk almakta, oksijen desteğine ihtiyaçları kalmamaktadır. Bronkoskopik girişim, tedavinin önemli bir ayağını oluşturmakta, hastaların daha sonra alacakları kemoterapi ve radyoterapi için hazırlık olmaktadır. Bu yöntem öncesi hastalarda acil durumlarda boynun orta kısmına soluk borusu deliği açılıyordu. Hekim bu işlemi, enfeksiyon ve bakım zorlukları olmasına rağmen hayat kurtarıcı olduğu için tercih ediyordu" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları