Gençler için 80 öykü

Okurlarım bilir, antolojilerin birçok okur için edebiyatı tanıma rehberi niteliği taşıdığını sık sık tekrarlarım.

Çünkü bir edebiyatın belli bir türünde verilen ürünlerden seçkileri toplu olarak okumak, hem bir çeşitliliği sağlar, hem de tek tek yazarlara giden yolun başlangıcıdır.

Nursel Duruel’in hazırladığı iki ciltten oluşan Genç Olmak kitabında 80 Yazardan 80 Öykü yer alıyor.

Birinci ciltte, Hüseyin Rahmi’den Ülkü Tamer’e, ikinci ciltte de Osman Şahin’den Ahmet Büke’ye, değişik yaş gruplarından, değişik anlayışlardaki, farklı lezzetlerdeki öykülerden seçmeleri okuyabileceksiniz.

Bu antolojinin ya da seçmeler toplamının bir özelliği var. Rastgele yapılmış bir antoloji değil.

Nursel Duruel, Sunuş’ta seçimin neye göre yapıldığını açıklıyor:

“Çocukluk... ilkgençlik... gençlik...
İçinde seksen yazardan seksen öykünün yer aldığı iki ciltlik Genç Olmak, öykü türünün ele avuca sığmaz kıvraklığından, devingenliğinden zevk alan tüm okurlar için hazırlandı. Ama öncelikle çocukluk ve ilkgençlik çağlarını sürmekte olan okurlar için. Bu öncelik öykülerin seçiminde de önemli ölçüde belirleyici oldu.

Öykülerin dünyasına adım attığınızda sizi ilk olarak akranlarınız karşılayacak. Her biriniz yaşadıklarınız, yaşamakta olduklarınız, acılarınız, sevinçleriniz, meraklarınız, hayallerinizle nasıl tek ve biricik birer evrenseniz onlar da öyle. Tek fark, sizin günümüz dünyasında soluk alıp veriyor olmanız, onlarınsa yazınsal birer varlık olmaları ve hep yaratıcılarının kalemiyle hayat buldukları yaşta kalmaları. Yani, her dönemin genciyle akran olmaları, her yeni okurla varlıklarının tazelenerek sürmesi... Kimi öykü kahramanları dün annenizin, babanızın, daha önce onların büyüklerinin akranıydılar, bugün sizin, yarın da çocuklarınızın... Her biri, içinde yer aldıkları öykünün zamanını, koşullarını ve kendi yaşam serüvenlerini taşıyorlar bizlere. Her biri çocuk olmanın, yeniyetmeliğin, gençliğin ortak yanlarıyla birlikte kendi yaşamlarındaki biricikliği katıyorlar hayatımıza. Bir başka deyişle, sınırlarımızı aşmamızı, belki de aklımızın ucundan bile geçmeyecek başka hayatlarla tanışmamızı, o hayatları yaşıyormuşçasına duyumsamamızı sağlıyor, algılarımızı keskinleştiriyor, düşüncemizi ışıtıyor, ufkumuzu genişletiyorlar. Öykü türünün estetik olanaklarıyla keşfetme heyecanımızı kamçılıyor, hayallerimizi besliyorlar.”

Genç kuşak düşünülerek, onların beğenisi gözetilerek hazırlanmış bir seçme.

Duruel’in değindiği önemli bir nokta üzerinde duralım.
Bazı öykü yazarlarının dilini anlamakta zorlanabilirsiniz, bazı kelimeleri anlamayabilirsiniz ama yazarın da dediği gibi sözlüğe bakma zahmetine katlanın. Bu çabanızla iyi bir öykü okumuş olacaksınız ayrıca yeni sözcüklerin anlamını öğreneceksiniz.

Yazarların öykülerinin başında, biyografilerini, öykü kitaplarının listesini bulacaksınız.

Kronolojik sıraya göre hazırlanan bu seçmeleri okuduğunuzda, öykü türünün öyküsünü de okuyacaksınız. Genç kuşağın ürünlerini de tanıyacaksınız.

Bütün okurlar, özellikle gençler için önemli bir kitap.

Antolojide yer alan yazarlar

Hüseyin Rahmi Gürpınar, Halit Ziya Uşaklıgil, Ömer Seyfettin, Memduh Şevket Esendal, Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halikarnas Balıkçısı, Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali, Cevdet Kudret, Kemal Bilbaşar, Orhan Kemal, Peride Celal, Cihat Burak, Haldun Taner, Tarık Buğra, Yusuf Atılgan, Necati Cumalı, Vüs’at O. Bener, Zeyyat Selimoğlu, Yaşar Kemal, Oktay Akbal, Nezihe Meriç, Kâmuran Şipal, Adalet Ağaoğlu, Bilge Karasu, Tarık Dursun K., Selçuk Baran, Orhan Duru, Tahsin Yücel, Oğuz Atay, Adnan Özyalçıner, Erdal Öz, Füruzan, Ferit Edgü, Nihat Ziyalan, Onat Kutlar, Sevgi Soysal, Ülkü Tamer, Osman Şahin, Oya Baydar, Rasim Özdenören, Tomris Uyar, Güven Turan, Deniz Kavukçuoğlu, İnci Aral, Necati Tosuner, Pınar Kür, Nazlı Eray, Nemika Tuğcu, Erendiz Atasü, Feyza Hepçilingirler, Sadık Aslankara, Hulki Aktunç, Necati Güngör, Selim İleri, Feride Çiçekoğlu, Cemil Kavukçu, Mehmet Günsür, Murathan Mungan, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Sezer Ateş Ayvaz, Ayşe Sarısayın, Hasan Ali Toptaş, Özcan Karabulut, Jale Sancak, Gürsel Korat, Hakan Şenocak, Nalan Barbarosoğlu, Ayfer Tunç, Özen Yula, Müge İplikçi, Aslı Erdoğan, Murat Gülsoy, Yekta Kopan, Behçet Çelik, Yücel Balku, Murat Yalçın, Ahmet Büke.

DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ

Hüseyin Kandemir Rus Edebiyatında İstanbul Çizgi
Alasdair Gray Lanark Metis
H.Tarık Şengül Kentsel Çelişki ve Siyaset İmge
Matt Ridley Gen Çeviktir Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
David Ball Çöl İmparatorluğu Literatür
Yazarın Tüm Yazıları