Fiyat 1 Euro’ya kadar indi, ek ücret şişti, ‘her şey dahil’ dış tura kaydı

BAZI seyahat acentelerinin havalimanı vergisi, seyahat sigortası, servis ve rehberlik ücretlerinden arındırdıktan sonra ilk başta 99 Euro’ya, ardından da 1 Euro’ya kadar çektikleri tur bedellerinin satış ofislerinde 350-400 Euro’ya ulaşması, ‘her şey dahil’ sistemini yurtdışı turlara da kaydırdı.

Haberin Devamı

BAZI tur operatörlerinin havalimanı vergisi, seyahat sigortası, servis ve rehberlik ücretlerini yükseltip, turların fiyatını ilk önce 99 Euro’ya, ardından da 1 Euro’ya kadar çektiklerini duyurmaları, Akdeniz ve Ege’deki turistik işletmelerde yaygın uygulanan “herşey dahil” sisteminin, yurtdışı turlara da kaymasına neden oldu. Buna da ilanlarda havalimanı vergisi, seyahat sigortası, servis ve rehberlik ücretlerinden arındırılarak 1 Euro’ya kadar çekilen tur bedellerinin satış ofislerinde 350-400 Euro’ya çıkması yol açtı. Sanayi Bakanlığı’nın tur bedeline ek ücret talep eden seyahat acentelerine ceza kesmesi, vergi ve sigorta bedellerinin de tur ücretlerine dahil edilmesini sağladı. Oysa, bu turlara katılanlar, açıklanan tur bedeline ek olarak 80-250 Euro arasında değişen havalimanı vergilerini, 10 Euro’dan başlayan seyahat sigortalarını ve 40 Euro’yu bulan servis ve rehberlik ücretlerini de ödemek zorunda kalıyorlar. İlan edilen tur bedellerinde, ek olarak talep edilen havalimanı vergisi, seyahat sigorta bedeli, servis ve rehberlik ücretinin ne olduğunun belirtilmemesi tatilcilerin gerçek tur bedelini ancak satış ofislerine gittiklerinde öğrenmelerine yol açıyordu.
Önce 99 Euro’ya çekildi
Arkadaşımız Mert Temizkan’ın araştırmasına göre, cazip fiyat silahını kullanarak rekabette ön plana çıkmak isteyen bazı seyahat acenteleri yurtdışına yönelik organize edilen turların fiyatını ilk önce 99 Euro’ya kadar çekti. Bunu da, tur bedeline ek olarak talep ettikleri havalimanı vergisi, sigorta ve servis gibi ücretleri şişirerek gerçekleştirdi. Ek olarak talep edilen bu ücretlerin acente, sigorta ve havayolu şirketleri dışında bilinmemesi, suistimalleri de beraberinde getirdi. Bu bedeller şişirilerek, tur ücretleri düşük tutulmaya çalışıldı.
1 Euro’ya Prag tatili
İzmir’deki bazı seyahat acentelerinin Prag ve Mısır turlarında fiyatı 1 Euro’ya kadar düşürdüğünü duyurup 350 Euro’yu bulan havalimanı vergisi, sigorta ve servis bedelleri talep etmesi, bardağı taşıran son damla oldu. Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Tüketici Yasası’nın Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 7’nci maddesinde yer alan, mal veya hizmetin değeri ve ödenecek toplam fiyatının belirtilme zorunluluğu hükmüne dayanarak, ilanları takibe aldı. Yasaya uymayanlara 67 bin TL’yi bulan cezalar kesilmeye başlandı.  Bu da, yurtdışı turlarda herşey dahil sistemini beraberinde getirdi. Herşey dahil sisteminin öncülüğünü ETS, Setur, CNN, Metro, Hey, Alibaba, Apex, Joker, Club İrem, Jolly, Bamtur, WOW gibi seyahat acenteleri yaptı. Bu kuruluşlar ilanlarında tur bedellerine havalimanı vergisi, sigorta ve servis bedellerini de ekledi.

Haberin Devamı

570 bin tatilci turları seçiyor

Haberin Devamı

Türkiye’de, yılda ortalama 4 milyon kişi yurtdışına çıkarken, bunun 570 bini tur organizasyonlarını tercih ediyor.
Fiyatları kişi başı 299 Euro ile 2 bin 500 Euro arasında değişen yurtdışı turlar da en çok Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya gibi Avrupa ülkerleri ön plana çıkıyor.
Uzakdoğu’da Hong Kong, Pekin ve Yeni Delhi, Avrupa’da ise Paris, Roma, Prag, Viyana ve Budapeşte en fazla tercih edilen şehirler oluyor.

Turlarda neye ne kadar ödeniyor

Vize ücreti ve servis bedeli 100-200 Euro.
Seyahat sigortası 10-25 Euro.
Havaalanı vergileri ve servisleri bedeli 100-250 Euro.
Ekstra turlar ve kişisel harcamalar tura ve kişiye göre 100-300 Euro.
Yurtdışı çıkış vergisi 15 TL.
Müze ve ören yerleri girişleri 10-100 Euro.

Haberin Devamı

Vergi ve sigorta ücretleri ne kadar

HAVALİMANI vergileri 80-130 Euro arasında değişirken, deniz aşırı bazı ülkelerde bu 450 Euro’ya kadar çıkıyor. Almanya, İngiltere, Amerika, Fransa, İtalya, İsviçre, Hollanda, Kanada, Bangkok, Küba hava limanı vergilerinin en çok olduğunu ülkeler sıralamasında başı çekiyor. 10-25 Euro arasındaki seyahat sigortaları da tur fiyatı içerisinde alınıyor.

Yasaya göre açıkça belirtilmesi gerekiyor

1618 Sayılı Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile 4822 Sayılı Yasa ile değişiklik yapılan 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre, tüketicilerin vergiler dahil hizmetin görülebilmesi için ödeyeceği toplam bedelin ticari reklam ve ilanlarda açıkça belirtilmesi gerekiyor. Seyahat acenteleri, kısa süre öncesine kadar yurtdışı turları cazip hale getirmek için ilan ettikleri tur bedellerine, havalimanı vergisi, seyahat sigortası ve bazı rehberlik ücretlerini eklemiyordu.

Yazarın Tüm Yazıları