Vakıfbank'a 29 bankadan 736 milyon dolar kredi

Güncelleme Tarihi:

Vakıfbanka 29 bankadan 736 milyon dolar kredi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2009 09:50

Vakıfbank Uluslararası İlişkiler ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tanju Yüksel, toplam 736 milyon dolara denk gelen kredinin 2009 içinde Türk bankaları tarafından yapılan en büyük ve en geniş katılımlı sendikasyon kredilerinden biri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Sendikasyon kredisi Vakıfbank üst yönetimi ve katılımcı bankaların temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle İstanbul’da imzalandı. Törende bir konuşma yapan Vakıfbank Uluslararası İlişkiler ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tanju Yüksel, toplam 736 milyon dolara denk gelen kredinin 2009 içinde Türk bankaları tarafından yapılan en büyük ve en geniş katılımlı sendikasyon kredilerinden biri olduğunu söyledi. Tanju Yüksel, sendikasyon kredisi için Mayıs ayında uluslararası piyasalara çıktıkları ve o dönemde piyasalara ağırlıkla negatif bir havanın egemen olduğunu, ancak zaman içinde ortamın ve bankaların psikolojinin daha iyiye doğru gittiğini ve kredi anlaşmasını başarıyla tamamladıklarını belirtti.

“FON YAPIMIZ MEVDUAT AĞIRLIKLI, YABANCILAR RAHAT” 

Tanju Yüksel, krediyi yüzde 100 çevirmelerinde Türkiye ekonomisi ve bankacılık sisteminin sağlam ve güçlü yapısının önemli bir rol oynadığını belirterek, Türkiye’ye benzer ülkelerin bankalarında dış borç çevirme oranının düşme eğiliminde olduğuna dikkat çekti. Yüksel, Türkiye’ye benzer ülkelerde fonlamada ağırlıkla dış kaynak temelli bir yapı olduğunu, Türkiye’de ise yabancı kaynağa bağımlılığın daha düşük olduğunu ve esas olarak mevduat tabanına dayalı bir fonlamanın bulunduğunu söyleyerek, “Özellikle uluslar arası piyasalardan fon bulma olanağının yok olma noktasına geldiği zamanlarda yabancı kaynağa bağımlı olmamak çok önemliydi.Çünkü dış fon yaratamadığınız durumda likidite sorunu ortaya çıkabilirdi. Türk bankaları krize hem yüksek bir likidite ile girdiler hem de Türk bankalarının mevduat ağırlık fon yapısı herkesin işini çok kolaylaştırdı. Daha da önemlisi Türkiye’ye kredi açmak isteyen ve bunun için çaba harcayan bankacı dostlarımızın eline de bizleri savunacak güçlü bir koz verdi ” dedi.

“KREDİ ONAY SÜREÇLERİ İYİCE SIKILAŞTI, ONAY ÜÇ KOMİTEDEN GEÇİYOR”

Uluslar arası bankaların kredi onay süreciyle ilgili bilgi veren Tanju Yüksel, normalde sendikasyonların tamamlanma süresinin birkaç haftayla sınırlı olduğunu, ancak küresel kriz ortamında bankaların kredi onay süreçlerinde çok daha sıkı davranmaları nedeniyle bu sürenin birkaç aya çıktığını hatırlattı. Yüksel bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

“Yabancı bankalarda kredi onay süreçleri eskiden tek bir komite tarafından yapılırken, şimdi kredi kararı üç değişik komitenin onayına tabi kılındı. Bu da dolayısıyla sürenin uzamasına neden oluyor. Küresel krizde bankalarımızın sağlam bir şekilde varlıklarını sürdürmesi borç veren bankaların işlerini de kolaylaştırdı. Çünkü bankalarımızın sermaye yeterlilik rasyoları kriz öncesinin bile üzerine çıkarak yüzde 19’lara kadar yükseldi. Ayrıca bankalarımız krize likit girdiler ve sistemin likiditesi de hep yüksek oldu.Aktif kalitesinde birazcık kötüleşme olmasına karşın, Türk bankalarının takipteki kredi rasyosu ABD ve Avrupa bankalarının çok altında bulunuyor.”

“FAİZLER DÜŞME SÜRECİNDE, ORTAM İYİLEŞİYOR”

Sendikasyon kredi faizinin benzer ülkelerle kıyaslandığında oldukça avantajlı olduğunu ifade eden Yüksel, ortamın giderek iyileştiğini belirterek “ Vakıfbank’ın bu ölçekte bir sendikasyon kredisi kaynağı temin etmesinin, diğer bankaların ve Türkiye’nin de işini kolaylaştıracağı inancındayız. Çünkü bizden sonra piyasalara çıkacak bankaların daha uygun koşullarda borçlanacaklarını bekliyoruz. Krizin sona ermekte olduğunu görüyoruz. Faizlerde aşamalı olarak bir düşüş süreci başladı, sendikasyon kredileri daha avantajlı fiyatlara doğru inecek” dedi. Yüksel bir soru üzerine, Vakıfbank’ın bu yıl yeni bir sendikasyon arayışına çıkmayacağını açıkladı.

“WEST LB AG: FIRSAT TÜRKİYE’NİN AYAĞINA GELMİŞ DURUMDA”

Toplantıda krediye ilişkin değerlendirme yapan West LB AG’nin sendikasyonlardan sorumlu yöneticisi David Pepper de kredi sürecinin başarıyla tamamlandığını, Türkiye’ye yönelik olarak uluslararası bankaların pozitif bir yaklaşımda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Uluslararası bankaların gözünde Türkiye ve Türk bankaları özel ve benzersiz bir konumunda olmaya devam edecek. Şu anda Türkiye’den iki banka daha piyasalara çıkmış durumda. Sonbaharda birkaç banka daha sendikasyon arayışına çıkacak. Biz onların da başarılı bir şekilde bu süreçleri tamamlayacağına inanıyoruz. Öyle ki kredi derecesi Türkiye’nin üzerinde bulunan bazı ülkelerin bankalarına uluslar arası piyasalar kapalı durumda. Türkiye’deki atmosfer ise çok farklı ve kreditör kuruluşlar Türk bankalarına kredi açmaya istekliler. Bir anlamda fırsat Türk bankalarının ayağına gelmiş durumda” diye konuştu. David Pepper, faizlerin yüksek olduğu yönündeki değerlendirmelere katılmadığını kaydederek, “Türk bankalarından daha yüksek kredi derecesine sahip bazı ülkelerin bankaları daha yüksek maliyetlerle borçlanabiliyorlar. O nedenle Türk bankalarının ve Vakıfbank’ın sağladığı kredinin faizinin mevcut piyasa koşullarında çok avantajlı olduğunu düşünüyoruz.”

KATILAN BANKALAR

West LB AG’nin koordinatörlüğünde 11 ülkeden 29 bankanın katılımıyla temin edilen bir yıl vadeli, USD ve EURO cinsinden iki dilimden oluşan kredinin toplam maliyeti, USD dilimi için LIBOR +yüzde 2.50 ve EURO dilimi için EURIBOR +yüzde 2.50 olarak gerçekleşti.

Krediye yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katılan 11 banka:ise şu isimlerden oluşuyor: “Bank of America Securities Limited, The Bank of Nova Scotia, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd, Wachovia Bank National Association, Commerzbank Aktiengesellschaft, HSH Nordbank AG Luxembourg Branch, ING Bank N.V., Intesa Sanpaolo S.p.A., J.P. Morgan plc, Standard Chartered Bank ve WestLB AG London Branch.”

Haberin Devamı

Bankadaki İş Fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=7800

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!