Talat, katliam şehitliklerini ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

Talat, katliam şehitliklerini ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 09:52

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, geçmişte yaşanan acı olayların bir daha yaşanmaması için sağlam bir çözüm peşinde olduklarını ifade ederek, “Sağlam güvencelere ihtiyacımız var. Türkiye'nin garantörlüğünün devamına ihtiyacımız var” dedi.

Özel bir ziyaret nedeniyle yarın ülke dışına çıkacak olan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 2. Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü çerçevesinde 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek törenlere katılamayacak olması nedeniyle bugün, 14 Ağustos 1974'te Rumlar tarafından toplu katliam yapılarak toplu mezarlara gömülen, Muratağa-Sandallar ve Atlılar köylerindeki şehitlikleri ve şehitler müzesini ziyaret etti ve müzedeki özel defteri imzaladı.

Cumhurbaşkanı Talat, şehitler müzesinde köylülerin sorunlarını da dinledi. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Talat'a sorunları aktararak, bunların çözülmesi için yardım istedi. Köylüler, Rumları, katliam nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet etmek için yardım istedi. Vatandaşlar, müzakerelerde Cumhurbaşkanı Talat'a güvendiklerini de dile getirerek, Türkiye'nin garantörlüğünün devamının kendileri için olmazsa olmaz olduğunu vurguladı.

Ekrem Atlı adındaki bir vatandaş, 14 Ağustos 1974'te doğum yapan kız kardeşin, 16 günlük bebeği ve çocuklarıyla birlikte, acımasızca öldürülerek, bir çukuru gömüldüğünü anlatarak, Rumlara güven duymadıklarını dile getirdi.

-TALAT: “KOLAY DEĞİL”-

Cumhurbaşkanı Talat da, köylüleri dinledikten sonra yaptığı açıklamada, 16 günlük bebeklerden yaşlı ninelere kadar, acımasızca katledilerek toplu mezarlara gömüldüğünü belirterek, çok büyük acılar yaşandığını, bunların kolay olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türkünün aslında bu tür acılarla çok karşılaştığına işaret eden Talat, “Kıbrıs Türkü bu ülkede var olmak, yaşamak, haklarını almak ve insanca yaşamak istiyor. Bunun dışında bir isteği yoktu. Hele burada şehit edilen köylüleri görünce, resimlerine bakınca bu söylediklerimin ne kadar doğru olduğu bir kere daha ortaya çıkar” dedi.

Şehit yakınlarının devletten beklentileri olduğunu ve bunları yerine getirmenin de görevleri olduğu dile getiren Talat, AİHM'e dava açmanın köylülerin işi olduğunu, Cumhurbaşkanlığı olarak böyle bir durumda yardımcı olacaklarını açıkladı.

Talat, “Sizin işinizdir çünkü, bizzat acıyı çeken, kaybı veren sizlersiniz. Dolayısızla biz başvurursak siyasi olarak alınır ve bir sonuç vermez. Dolayısıyla bunu siz yürüteceksiniz. Biz sizlere elimizden gelen desteği vereceğiz” diye konuştu.

-“BİR DAHA BÖYLE ACI İSTEMİYORUZ”-

“Bir daha böyle acı istemiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Talat, yaşanan acıların son olabilmesi için, müzakere ile bir anlaşma yapmaya çalıştıklarını kaydetti.
Talat, artık bu tür olayların önüne geçmenin, ancak bütünlüklü bir anlaşma ile mümkün olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

“Sağlam güvencelere ihtiyacımız var. Türkiye'nin garantörlüğünün devamına ihtiyacımız var. Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini sağlam bir şekilde yerleştirmeye, yani çözüm çerçevesinin içerisine yerleştirmeye, daha doğrusu çözümün bütün alanlarında egemen kılmaya ihtiyacımız var. İki kesimlilik son derece önemli, iki kurucu devletin eşit statüsü son derece önemli, kendi kendimizi yönetmemiz son derece önemli ve bütün bunları sağlayacak sağlam bir çözüm peşindeyiz. Bunu başarabildiğimiz takdirde, inanıyorum ki bir daha böyle acı günler gelecekte yaşamayız. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Sizin desteğinizle bu çabayı ileriye götüreceğiz ve umarım ki sonuçlandıracağız.”

Büyük bir acı yaşandığını ifade eden Talat, şehit yakınlarına sabır, şehitlere rahmet diledi.

Cumhurbaşkanı Talat, daha sonra, Rumların toplu katliam yaptıktan sonra, öldürdükleri Türk'leri topluca gömdükleri katliam çukurunu da ziyaret etti. Burada, toplu mezarı ilk bulan kişi, Cumhurbaşkanı Talat'a mezarı nasıl bulduğu hakkında bilgi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!