Talih Kuşu kime uçacak?

Güncelleme Tarihi:

Talih Kuşu kime uçacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2003 16:28

Kırk yıllık gazeteci, bir haberin ucunu yakaladı mı, artık peşini bırakmaz. Sezai Bayar, Ankara'dan, Millî Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesiyle ilgili, yarım yamalak haberlere doğrusuyla cevap veriyor:

Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirme alanına alınması ve altın yumurtlayan talih kuşunun başına gelecekleri iki ayrı yazıda aktarmıştık.

Millî Piyango İdaresi Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu, altın değil adeta elmas yumurtlayan ve sıcak para basan idarenin devrinden sonra, burdan para aktarılan Tanıtma Fonu, Çocuk Esirgeme Kurumu, Savunma Sanayii ve Olimpiyat Oyunlarına yapılan katkıların kesilme ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

Kurumu satın alacak şirketin ÖTV, KDV ve Milli Eğitim'e katkı payını sürdürmek zorunda kalacağını hatırlayan Küsmenoğlu :

"İşin bir başka yanı, biz devamlı ayağımızı frende tutuyorduk. Yani değişik talepler vardı. Kamu kurumu olarak bunlara, yani daha değişik talih oyunlarının oynanmasına yanaşmıyorduk. Oysa satın alacak firma ayağını frenden kaldırıp daha fazla para kazanabilir. Daha değişik alanlara kayarak şans ve talih oyunları yelpazesini genişletebilir" diyor.

Sayısal LOTO ( 6x49) On Numara ve Şans Topu (5+1) oyunlarının yabancılar tarafından oynatıldığını, yazılımı yapan bu firmaya belli bir oranda para ödendiğini hatırlatan Küsmenoğlu, satın alma sürecinde yabancı firmaların, Türk firmaları ile konsorsiyum kurarak ihaleye girebileceklerini söylüyor.

Peki yabancı firmalar hangi ülkelerden olabilir?

Mesele Spor Loto ve Spor Toto'da geçtiğimiz yıllarda İtalyan ve Yunanlılar talip olmuşlardı. Milli Piyangonun özelleştirilmesi sırasında başta ABD firmaları olmak üzere İtalyan, Yunan, İsveç ve Fransız firmaları iddialı biçimde ihaleye katılabilirler.

Yerli ortak ise büyük hondinglerden olabilir.

Arkasında banka olan holdinglerden birinin olma ihtimali yüksek. Çünkü nakit akımı yüksek bir kurum Milli Piyango İdaresi. Hükümet, arkasında bankası olan yerli firmalara sıcak bakabilir.

Milli Piyango İdaresi'nin malvarlığı güçlü ve yüksek değil. Demirbaşları yok denecek kadar az. Sadece hak devri yani imtiyaz hakları satılmış olacak özelleştirme sonucu. Altyapısı, yazılımları, merkez ve yurt çapındaki terminal ve makineleri
yabancıların olduğu için sıfır maliyetle kar eden bir kuruluş Milli Piyango İdaresi.

Tabii belirli sayıda personeli var. Onların ücretleri de sıradan bir gider. Yani yıllardır burda çalışanlar ölü eşek fiyatına hizmet eden takımından. Dibine gölge vermeyen bir çınar.

Talih Kuşu bir başka ellere, bir başka yabancı-yerli firmanın yuvasına uçacak.

Sonuçta uçacak.

Bari değerinde uçsa.

Sevgiler.

Sezai

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!