11 sanık hakkında müebbet hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

11 sanık hakkında müebbet hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 22:36

Üçüncü “Ergenekon” iddianamesinde aralarında eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Rıza Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran'ın da bulunduğu 11 sanık hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen üçüncü “Ergenekon” iddianamesinde tutuklu sanıklar Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Fatih Hilmioğlu, tutuksuz sanıklar eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Rıza Ferit Bernay ve Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Mustafa Abbas Yurtkuran'ın “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarından suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunurken, Hilmioğlu'nun ayrıca “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek” suçlarından da 8 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İddianamede, Bernay ile Yurtkuran'ın “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan da 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması, Prof. Dr. Haberal'ın da “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenildi.

Tutuksuz sanık eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel'in “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçundan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçlarından 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapse mahkum edilmesi talep edilen iddianamede, tutuklu sanık Mustafa Koç ile tutuksuz sanık Cihandar Hasanhanoğlu'nun “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçundan 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunuldu.

İddianamede, tutuklu sanıklar eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve Yarbay Mustafa Dönmez ve tutuksuz sanıklar Yalçın Küçük ve İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı'nın da “Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istenildi.

ŞAHİN VE KÜÇÜK “YÖNETİCİ”

Şahin ve Küçük'e “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçlaması yapılırken, Prof. Dr. Erol Manisalı, Yarbay Mustafa Dönmez ve eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'e ise “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasında bulunuldu.

İddianamede bu 5 sanık hakkında “sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme”, “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından 8 ile 91 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.

DİĞER SUÇLAR

İddianamede, tutuklu sanık emekli Albay Mustafa Levent Göktaş'ın “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”, “özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme”, “özel hayatın gizliliğini ihlal etme”, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma”, “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme” suçlarından 34 yıldan 63 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İddianamede, tutuksuz sanık Engin Aydın'ın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yaldın 15 yıla kadar, avukat Hüseyin Buzoğlu'nun “silahlı terör örgütüne üye olmak” ile çeşitli suçlardan 25 yıldan 59 yıla kadar, tutuklu sanık Cengiz Köylü'nün “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Tutuksuz sanık eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme”, tutuksuz sanıklar eski MGK Genel Sekreteri emekli
Orgeneral Tuncer Kılınç ve emekli Orgeneral Münür Kemal Yavuz'un “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamaları yapılan iddianamede, bu sanıkların 12 ile 49 arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması talebinde bulunuldu.

İddianamede, tutuklu sanıklar Hasan Ataman Yıldırım, Fatma Cengiz, Ayhan Atabek, Servet Kaynak, Yaşar Oğuz Şahin, Kemalettin Balcı, Zerrar Atik, Murat Çavdar, Bülent Güngördü, Ersin Gönenci, Oğuz Bulut, Fahri Süslü, Mehmet Dalagan, Kenan Temur, Taylan Özgür Kırmızı, Muhammed Sarıkaya, Murat Eke, Emre Baltacı, İlhan Bulayır, Cihan Arık, Ali Oktay Şahbaz, Onur Özdemir, Melih Yüksel, Mehmet Koral, Hüdayi Ünlüer, Oğuzhan Sağıroğlu ve Fahri Kepek ile tutuksuz sanıklar Erbay Çolakoğlu, Hüseyin Vural Vural, İlyas Çınar, Ünal İnanç, Muhterem Bağcı ve Erdal Şahin'in de “silahlı terör örgütüne üye olma”, “örgüte bilerek isteyerek yardım etme”, “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme” ve “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme” suçlarından 7.5 yıldan az olmamak üzere çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!