45 büyükelçi tayin oldu

Güncelleme Tarihi:

45 büyükelçi tayin oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2009 12:19

Dışişleri Bakanlığı uluslar arası diplomaside büyük bir atağa geçiyor. 45 büyükelçiliğe yeni atamalar yapıldı.

Haberin Devamı

İKİ SÜRPRİZ ATAMA - İLGİLİ HABER

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakanlığın uzun zamandır beklediği Büyükelçi kararnamesini hazırladı.
Toplam 45 Büyükelçi ataması ve yer değiştirmesini öngören kararname, içinde “Davutoğlu imzası” olarak nitelendirilebilecek yeni açılım ve sürprizleri de içeriyor.

DIŞİŞLERİ’NDE “GENÇ YÖNETİM” DÖNEMİ

Davutoğlu’nun imzasını taşıyan kararnamenin en önemli özelliği, Dışişleri Bakanlığı’nın tepe yönetimini “daha genç ve dinamik” hale getirmesi.
Gerek yeni Müsteşar, gerekse Müsteşar yardımcılarının çoğunluğu, sadece bir kez Büyükelçilik yaptıktan sonra merkeze dönen genç Büyükelçilerden oluşuyor.
Bu çerçevede, daha önce Tel Aviv’de Büyükelçilik yapmış olan, son iki yıldır da Ankara’da Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan Feridun Sinirlioğlu, yeni Müsteşar olarak atanıyor.

Müsteşar Yardımcılıklarına ise, Namık Tan, Halit Çevik, Selim Yenel ve Naci Koru, Hakkı Akil gibi, yine sadece bir kez Büyükelçilik yaptıktan sonra Ankara’ya dönen Büyükelçiler atanıyor.
Namık Tan, daha önce ABD ve Tel Aviv’de görev yaptığından, Türkiye’nin ABD ve İsrail ile ilişkileri konusunda bakanlıktaki en önemli uzmanlardan biri. Tan’ın Tel Aviv’e gitmeden önce Dışişleri sözcülüğü görevini yürütmesi de, kendisine Türkiye’nin dış politikası konusunda genel bir bakış sağlamıştı.

Şam’dan Ankara’ya Müsteşar Yardımcısı olarak atanan Halit Çevik ise, Ortadoğu uzmanı bir diplomat.
Avusturya’dan gelecek Selim Yenel’in uzmanlığı ise Avrupa Birliği. Yenel, Avusturya tayininden önce Bakanlığın AB dairesinde görev yapmıştı. Bakanlığın en önemli AB uzmanlarından biri olarak tanınıyor.

Naci Koru ise, Riyad’dan Ankara’ya atandı. Riyad, onun da ilk büyükelçilik görevi olmuştu. Daha önce Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesini kuran, yurtdışındaki Türk vatandaşlarının işlemlerini çok kolaylaştıran “e-konsolosluk” sisteminin de yaratıcısı olan Koru, Bakanlık’ta idari işlerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapacak.
Müsteşarlık görevine atanan bir başka genç diplomat ise, Hakkı Akil. Akil, enerji politikaları konusunda uzman bir diplomat.

Halen Müsteşar Yardımcısı olan Büyükelçi Ünal Çeviköz ise, bu görevine devam edecek. Tecrübeli diplomat Çeviköz, Kafkasya uzmanı. Türkiye ile Ermenistan arasındaki tüm gizli görüşmeleri Çeviköz yürüttü. Ayrıca Bakü Büyükelçiliği de yapmış olması nedeniyle, Azerilerin tüm kaygı ve sıkıntılarına da vakıf bir diplomat.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU’NDAN GECEYARISI MESAİSİ

Haberin Devamı

Bakan Davutoğlu, uzun zamandır beklenen bu kararnameye büyük önem veriyordu.
Bunu da, yeni atanan Büyükelçilere, yeni görevlerini “olabildiğince çabuk” bildirerek gösterdi.
Çalışma ziyareti için halen Belgrad’da bulunan Davutoğlu, yeni atanan büyükelçilere tebligatları da yine Belgrad’da otel odasından, telefonla yaptı. Üstelik, gecikme olmaması ve yeni atanan Büyükelçilerin haberi biran önce duymaları için geceyarısı olmasına aldırmadan.

Davutoğlu, Belgrad’da dün geceyarısından itibaren Büyükelçileri tek tek arayarak, yeni görevlerini tebliğ etti.
Ancak 45 tebligatın tümü bir geceye sığmadı. Bugün Belgrad’daki resmi görüşmelerinin ardından, bu gece Davutoğlu yine tebligatlara devam edecek.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ EŞLERİYLE DE TEK TEK GÖRÜŞTÜ

Davutoğlu yeni Büyükelçilere yeni görevlerini bildirirken, bir ilke de imza attı;
Dışişleri Bakanı, görüştüğü büyükelçilerin eşlerini de telefona istedi. Ve kendileriyle tek tek görüştü.
Bakan’ın eşlere mesajı şu oldu;
“Kendimden de biliyorum. Başarıdaki en önemli unsur eşlerin desteğidir…”

MUSUL BAŞKONSOLOSU’NUN EŞİNE ÖZEL TEŞEKKÜR

Davutoğlu’nun bu çerçevede “özel olarak teşekkür ettiği” bir isim ise, çok zor şartlar altında Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğunu açan, Başkonsolos olarak görev yapan ve yeni kararname ile Kahire’ye Büyükelçi olarak atanan Hüseyin Avni Botsalı’nın eşi İnci Hanım oldu.

Bakan, İnci Botsalı’ya “Hüseyin Avni Bey’in zor şartlarda görev yaptığı Musul’daki başarısında, sizin desteğiniz çok önemli. Bu nedenle size dışişleri bakanlığının çok özel teşekkürleri iletmek istiyorum” dedi.
Davutoğlu’nun dün geceyarısından sonra yeni görevlerini tebliğ ettiği Büyükelçilerden bazılarının listesi şöyle;
Başbakan Erdoğan’ın Dışişleri Danışmanı Büyükelçi Ali Yakıtal, Roma; Müsteşar Yardımcısı Selim Kuneralp, Türkiye’nin AB nezdindeki daimi temsilciliğine, Müsteşar Yardımcısı Haydar Berk, NATO daimi temsilciliğine, Vural Altay, Birleşik Arap Emirlikleri’ne, Serap Atay Kualalumpur’a, Levent Şahinkaya Libya’ya, Ethem Tokdemir Malta’ya, Ahmet Muhtar Gün Riyad’a, Ayşa Asya, Riga’ya, EmreYurt Doha’ya atandılar.

Haberin Devamı

AGREMAN İSTENECEK

Davutoğlu’nun tebligatı ile, 45 yeni büyükelçinin atama süreci başlamış oldu. Ancak sürecin tamamlanıp, atamaların kesinleşmesi için, yurtdışına gönderilen Büyükelçilerin, ilgili ülkeden agreman da almaları gerekiyor. Bu çalışmalar da resmen başladı. İlgili ülkelerden agremanlar gelir gelmez, yeni büyükelçilerin atamaları da Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürülüğe girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!