Koskoca İstanbul’da sığınacak yer yok

Güncelleme Tarihi:

Koskoca İstanbul’da sığınacak yer yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 00:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından bir kadını aile içi şiddetten koruyamadığı için mahkûm edilen Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da şiddet mağduru kadınlar kaderlerine terk edilmeye devam ediyor.

Kimi evinde kimi sokak ortasında öldürülüyor, kimi de koruma altına alınmaya çalışılmasına rağmen sonuç alamayınca şiddet gördüğü eve dönmek zorunda kalıyor.

Hürrİyet Gazetesi Aile İçi Şiddete Son Kampanyası’nın İstanbul Valiliği’nin desteğiyle Ekim 2007’den bu yana yürüttüğü Acil Yardım Hattı çalışanlarının geçtiğimiz ilgilendikleri iki acil vaka, vahim durumu gözler önüne seriyor.

Polisler kurtardı ama kalacak yer bulunamadı

Urfalı S.C. 18 yaşını henüz doldurmuş, artık ailesinden gördüğü şiddete dayanamayacağını düşünüp İstanbul’a kaçmıştı. Akrabası, Harem Otogar’ına çağırdı. Ancak otogara gittiğinde ailesinin neredeyse tüm fertlerini onu beklerken buldu. Çıkan arbedeyi fark eden polis, kızı ailesinin elinden kurtarıp karakola götürdü. Polis, kız için İstanbul’da güvenli bir yatak bulamadı. Sosyal Hizmetler, mesai saatleri dışında ve hafta sonlarında kimseyi kabul etmiyordu, diğer sığınmaevleri doluydu. Geçici istasyon bir iki ay önce güvenli olmadığı için kapatılmıştı. Olay, Hürriyet Acil Yardım Hattı’na yansıdı. Hürriyet, onların yardımıyla kız için bir yatak bulabildiğinde sabah olmuştu. Sayıları yüzbinleri bulan her bir şiddet mağduru için bu “torpili” yapmak mümkün değildi.

Koca serbest dolaşıyor kadın kaçacak yer arıyor

Geçtiğimiz cumartesi F.H.’nin komşusu dayanamayıp aradı hattı. Defalarca koca şiddetinden kaçmıştı F.H.. Birkaç kez sığınma evinde kalmış, sonunda kendi evini tutmuş, boşanma davası açmış, çocuklarıyla yeni bir hayat kurmuştu. Giriş katına pencereden rahatlıkla giren koca, F.H.’yi bacağını kıracak kadar dövdü, 12 yaşındaki büyük kızı ve kendisine “Sizi öldüreceğim” tehditleri savurdu. Karakola sığınan F.H. için de bir yer bulamadı polis. F.H. zor nefes alıyordı üstelik. Acil Yardım Hattı’nın ısrarı sonucu polisçe evlerinden alınan anne-kız, ikinci geceyi hastanede geçirdi. Saldırgansa serbest bırakıldı.

Sığınma evleri artacağına azılıyor

Hürriyet Acil Yardım Hattı’nın verilerine göre İstanbul’da son durum şöyle: Durumu acil olan kadınları yerleştirecek yer bulmak güçleşti. Hat iki yıl önce açıldığında SHÇEK’in 2, Kadıköy Belediyesi’nin 2 sığınma evi vardı, birkaç belediyenin ve Mor Çatı’nın sığınma evleri bulunuyordu. Geceleri ve hafta sonları geçici bir istasyon acil vakalara hizmet veriyordu. Bugün Kadıköy’ün bir sığınma evi kaldı ki, kapasitesi yarı yarıya azaltıldı, zaten ilçe dışından gelenleri kabul etmiyor. SHÇEK’in bir sığınma evi tadilatta. Mor Çatı Şişli Belediyesi’nden söz verilen mali yardımı düzenli alamadığı için kapasitesini 10’la sınırladı. Geçici istasyon güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Emniyet güçleri kadınları güvenli otellere yerleştirme çözümünü pek işletemiyor. Çünkü Sosyal Yardımlaşma Vakfı bu paraları ödemiyor ya da geciktiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!