Deprem Vergisi'ne ‘veto molası’

Güncelleme Tarihi:

Deprem Vergisine ‘veto molası’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2003 02:10

Başta cep telefonları olmak üzere, 12 değişik alandan alınan ve ‘Deprem Vergisi’ olarak bilinen kesintiler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Mali Milat'ı kaldıran yasayı vetosuyla yürürlükten kalktı. Yeni düzenleme yapılıncaya kadar cep telefonu abonelik ve konuşma faturası azalacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, ‘Mali Milat’ı kaldıran yasayı veto etmesi, belli sürelere ve takvimlere bağlanmış pek çok önemli vergi düzenlemesini uygulanamaz hale getirdi.

Bunların başında cep telefonlarından alınan Özel İletişim Vergisi, milyonlarca vatandaşın günlük hayatı ile bazı kurumları çok yakından ilgindiren resmi işlemlerden alınan Özel İşlem Vergileri geliyor. Veto ile faiz gelirlerini beyanname dışında bırakan hüküm de uygulamadan kalktı.

Aslında, Sezer'in veto ettiği maddeler arasında, Özel İşlem ve Özel İletişim Vergileri'nin sürelerini bir yıl daha uzatan maddeler yer almıyor. Ancak Cumhurbaşkanı, kanunu TBMM'ye geri gönderirken, dokuz maddeyi veto etmesi nedeniyle ‘kanunun tamamını yayımlamayı uygun görmediğinin’ altını çizdi.

Bu nedenle aslında veto edilmese bile, kanunun veto edilmeyen bütün maddeleri de yayımlanmadığı için yürürlüğe giremedi. Böylece, uzatma maddesi yayımlanmadığı için Özel İşlem Vergileri ve Özel İletişim Vergileri'nin süresi 31 Aralık 2002'de sona ermiş oldu.

CEP FATURALARI DÜŞECEK

Sezer'in vetosu sonucu, 1 Ocak 2003'den itibaren cep telefonu konuşma, nakil, devir ve tesis hizmetleri üzerinden alınan yüzde 25 oranındaki Özel İletişim Vergisi uygulamadan kalktı.

Bu vergi kalktığı için de cep telefonu işletmecileri, yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar, abonelerin faturalarına yüzde 25 Özel İletişim Vergisi yansıtamayacaklar.

ÖZEL İŞLEM VERGİLERİ KALKTI

Süresi 31 Aralık 2002'de sona eren Özel İşlem Vergileri'ni bir yıl daha uzatan madde de yürürlüğe giremedi. Böylece aşağıdaki işlemler huhuken dayanaksız hale geldi. 1 Ocak'tan itibaren vatandaşlar ile kurumlardan ücret istenemeyecek işlemler şunlar:

Vergi dairesine verilen beyannameler: 4 milyon lira

Belediyelere verilen beyannameler: 4 milyon lira

SSK bildirgeleri: 4 milyon lira

Gümrük beyannameleri: 10 milyon lira

Uçak bilet fiyatı üzerinden: 4,5 milyon lira

Tapu işlemleri : 10 milyon lira

Bankalardaki vadeli mevduat hesabı : 1 milyon lira

Radyo ve televizyonların reklam gelirlerinden alınan pay

İMKB'deki tescil, SPK'daki kayıt işlemlerindeki borsa payının dörtte biri

Spor toto, spor loto, sayısal lotodan alınan pay

Silah ruhsatı, kara avcılığı ruhsatlarından alınan tutar

Cep telefonlarından alınan özel işlem vergisi payı

Örneğin, uçak bileti alan bir vatandaş ödediği ücretten 4.5 milyon liranın mahsup edilmesini isteyebilecek.

Hisse senedi vergisi eski haline döndü

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu sonucu, hisse senetlerinin alım satımından elde edilen kazanca getirilen vergi muafiyeti tekrar ‘‘bir yıl elde tutma zorunlululuğu' olarak eski haline döndü. Yürürlüğe giremeyen madde, hisse senetlerinden elde edilen kazancı elde tutma süresini 3 aya indiriyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!