Promosyonlar bitecek, akaryakıt fiyatları düÅŸecek

Güncelleme Tarihi:

Promosyonlar bitecek, akaryakıt fiyatları düşecek
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 19, 2009 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) akaryakıt fiyatlarının 20 Haziran'a kadar indirilmesi gerektiğine yönelik kararı sonrasında, sektör ile kurum arasında orta yol bulundu. Dağıtım şirketlerinin promosyonları kaldırıp fiyatları indirmeye sıcak baktığı ve bu yönde adımlar atacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Benzin fiyatlarına Nasreddin Hocalı eylem  Â

Referans Gazetesi'nin haberine göre, buna yönelik ilk adım da OPET'ten geldi. OPET'in bugünden itibaren fiyatları 4 kuruş indireceği belirtildi. Diğer dağıtım şirketlerinin de aynı yönde indirim kararı alması bekleniyor. Bu kararın alınmasında ekonomik kriz ortamının da göz önünde tutulduğu kaydedildi.

EPDK BaÅŸkanı Hasan KöktaÅŸ, karar sonrası tartışmalar ile ilgili olarak ilk kez konuÅŸarak, akaryakıt sektörüyle kendilerinin karşı karşıya getirilmek istendiÄŸini ancak sektörle rakip olmadıklarını vurguladı.  Â
 
Menfaat paylaşmıyoruz

Köktaş, tavan fiyat uygulaması uyarısının da bulunduğu karar ile ilgili çalışmayı yaparken birçok verinin ele alındığını belirterek, "5015 sayılı yasa var. Tek başına çalışma yapmayız, bütün finansal veriler var. Şubat ayında sektörü topladık. O zaman da anlattık" diye konuştu. Köktaş, hâlâ teknik olarak anlatımların devam ettiğini de belirterek, "Sektörle bir menfaati paylaşan iki taraf değiliz" diyerek, sektörle rekabet içinde olmadıkları mesajını verdi. Köktaş, sektörü sağlam tutarak, geleceğini sabit tutmaya çalıştıklarını belirterek, tüketici haklarını korumak istediklerini belirtti.
 
Promosyonlar bitebilir

Haberin Devamı

Sektörün EPDK ile yaptığı toplantılarda ise dağıtım şirketlerinin promosyon ve iskonto uygulamalarının kaldırılmasının istendiği öğrenildi. Yani indirimlerle birlikte rekabetin çok keskin olduğu akaryakıt sektöründeki bu uygulamaların da azalması bekleniyor.

Toplantılarda, EPDK'nın dağıtım şirketlerine genel olarak Türkiye'deki fiyat yapısının Avrupa'dan farklı olduğu yönünde eleştiriler getirdiği belirtildi. Dağıtım şirketlerinin ise Türkiye'deki akaryakıt sektör yapısının Avrupa'dan farklı olduğunu anlattığı ifade edildi. Sektör temsilcileri, Avrupa'da 3 saatte ithalat yapılırken, Türkiye'de akaryakıt ithalatının 20-30 günü aldığı örneğini verdiler. Sektör temsilcileri, Avrupa'da vergilerin tüketici ürününü alınca tahakkuk ettiğini, Türkiye'de ise ödemelerin toplu biçimde yapılmasının dağıtım şirketini finansman yönetiminde zorladığını dile getirdiler. Bu farklılıkların EPDK'ya anlatıldığını ifade eden sektör temsilcileri, dünyadaki kriz ortamının da gündeme getirildiğini ifade ettiler. 
 
Bayide 'kârım azalacak mı' endişesi

Haberin Devamı

İndirimle birlikte akaryakıt sektörünü de "kârım azalacak mı?" endişesi sardı. Son dönemde kâr marjlarının yüzde 9-9.5'lerden yüzde 6.5'e gerilediğini ifade eden bayi temsilcileri, yasaya göre dağıtım şirketlerinin fiyat belirleme yetkisi olmamasına rağmen ilgili karar gereği indirime gittiğini belirttiler. Sektör temsilcileri, petrol fiyatlarının şu anda 72 dolar seviyesinde bulunduğunu ve artış trendinde olduğunu belirterek, akaryakıt fiyatlarının oluşumunda da petrol fiyatlarındaki hareketlerin göz önüne alındığını vurguladılar. Sektör temsilcileri, petrol fiyatlarının artış trendinde olduğu bir ortamda indirime gidileceğine dikkat çektiler.

Haberin Devamı

Petrol - Kimyadaki iş fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=12200 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!