Haklarını iade ettiler Peki, maç verecekler mi?

Bir gay hakemimiz oldu, memleket birbirine girdi! Olay resmen budur. Dün Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Sarvan’ın açıklamalarını okudunuz, bugün Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı Lütfi Arıboğan ve avukat Murat Söylemez’inkileri okuyacaksınız. Her kafadan bir ses çıkarken, yeteneksizlikle suçlanan ama hakları geri verilen Halil İbrahim Dinçdağ’a da son gelişmeleri sormamak olmazdı. Halil İbrahim, "Bana haklarımı vermişler kaç yazar, maç verecekler mi?" diyor. Buyurun buradan okuyun...

AVUKAT MURAT SÖYLEMEZ

Gerçek dışı beyanatlar çelişkili açıklamalar


Müvekkilinizin gay olduğunu medyaya sızdıran siz misiniz?

Böyle bir saçmalık olabilir mi? Ben aynı zamanda ülkemizde 8 binin üzerinde üyesi olan Türkiye Faal Futbol /images/100/0x0/55ea91f8f018fbb8f8889e39Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nin genel sekreteriyim. Bugüne kadar aday hakeminden, FIFA hakemine kadar hakkı yenen herkes için her türlü platformda mücadelede bulundum. Halil İbrahim, olayın gazetelerde çıkmasından sonra beni aradı. Vekaletini bile, 14 Mayıs’ta -yani olaydan sonra- aldım. Oğuz Sarvan hedef saptırıyor. Merkez Hakem Kurulu’nun hatalarının faturasını başkalarından çıkarmaya çalışıyor.

Oğuz Sarvan, sizin Federasyon ve Merkez Hakem Kurulu’yla sıkıntılarınız olduğunu belirtti...

Federasyon’la aramda sıkıntı filan yok. Ama Merkez Hakem Kurulu’yla, evet, göreve geldikleri günden beri var. Çünkü birtakım şeyleri yanlış yapıyorlar, ben de bir hukukçu olarak bunları dile getiriyorum. Bu arada belirtmekte fayda görüyorum: Türkiye’de Merkez Hakem Kurulu ile problemi olan onlarca hakem var. Onlar tabii, bugüne kadar karşılarında, itiraz etmenin camiadan dışlanmakla eşdeğer olacağını bile bile susmayan; hakem, hukukçu ve dernek yöneticileri görmeye alışkın değiller. O yüzden biraz şaşkınlar açıkçası.

Oğuz Sarvan’ın beyanatlarını samimi buluyor musunuz?

Hayır. Gerçek dışı beyanatlar ve çelişkili açıklamalar olarak değerlendiriyorum. Yok efendim Halil İbrahim yeteneksizmiş, yok efendim para sorunları varmış, bu tür şeylerin bir hakemin klasmana teklif edilebilmesiyle bir alakası yok. Siz önce hakeminizi sınava alırsınız, daha sonra da kriterlerini talimatlarınıza göre uygularsınız. Halil İbrahim sınava sokulsa, ardından da kendisinin talimatta belirtilen kriterlere uymadığından bahsedilse, elbette anlayışla karşılardık. Ama buradaki sorun, Halil İbrahim’in eşçinsel olması sebebiyle daha ilk sınava dahi alınmamış olması.

Oğuz Sarvan, hakemlik klasmanları belirleme talimatlarının yeniden düzenleneceğini söylüyor. Yaş sınırı ve askerlik şartı kaldırılacakmış. Ne diyorsunuz?

Aklın yolu bir diyorum! Aslında sözkonusu talimatların yürürlüğe girmesi bir ayı bile bulmadı. Demek ki, yanlış yapmışlar. Yeniden düzenlenmesi son derece olumlu olur. Biz zaten bir buçuk yıldır bunun için mücadele veriyoruz. Bununla ilgili bir sürü itiraz dilekçesi sunduk. Kısmet bugüneymiş...

O zaman iş tatlıya bağlandı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmaktan vazgeçiyorsunuz...

Yoo, öyle bir şey demedim. Eğer sözlerini tutarlarsa ne álá, ama tutmazlarsa pes etmek yok, devam edeceğiz... Bu arada gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından Halil İbrahim Dinçdağ’a destek veren binlerce kişiye de teşekkürü borç bilirim.

FUTBOL FEDERASYONU BAŞKAN YARDIMCISI LÜTFİ ARIBOĞAN

Keşke yetenekli olsaydı da başımız ağrımasaydı!


Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı olarak siz Halil İbrahim olayını nasıl değerlendiriyorsunuz?/images/100/0x0/55ea91f8f018fbb8f8889e3b

Sizin yazılarınızı okudukça, Mahmut’la yani başkanla birlikte, neyin ne olduğunu biz de anlamaya çalıştık. Bu arkadaşımızın eşcinselliği yeni bir konu. Hakemlikle ilgili şu anda bulunduğu seviyeden daha yukarı gitmemiş olmasının eşcinselliğiyle bir alakası yok.

14 yıl hakemlik yapmış, kötü hakemlik yapsa orada kalmazdı... Öyle değil mi?

Bir hakemin işini iyi yapmasıyla daha yukarıları gitmesi arasında biraz fark var. Ben hakem uzmanı değilim. Ama yetenekli olanlar İl Hakem Kurulları tarafından Merkez Hakem Kurumu’na bildiriyorlar. 32 yaşına gelmiş ama kendi İl Hakem Kurulu tarafından, daha yukarısı için gösterilen adaylardan biri olmamış...

Eşcinselliği bıraktık, diyoruz ki, "O zaten yeteneksizdi!"

Valla, illa bütün hakemler yetenekli olacak, Süper Lig’de maç yönetecekler diye bir şey yok. Keşke yetenekli olsaydı da, bizim de hiç başımız ağrımasaydı. Sizi de yormazdık!

Bu yaşta olup bir üst kademeye çıkabilen yok mu?

Bildiğim kadarıyla yok. Ben işleri şöyle algılamaya başladım, eşcinselliği belli olana kadar belli bir seviyede bir hakemlik kariyeri vardı. Ama bir türlü daha yukarı gitmiyordu. Bir an duygularına kapıldı ve bunu sanki eşcinselliği nedeniyle yukarı gitmiyormuş gibi algılamaya başladı.

GAY HAKEM HALİL İBRAHİM DİNÇDAĞ

Sarvan’ın samimiyetine kesinlikle inanmıyorum


Tekrar hakemlik yapabileceksiniz, ne hissediyorsunuz?

Demek tekrar hakemlik yapabileceğim... Lütfetmişler! Nasıl teşekkür edeceğimi /images/100/0x0/55ea91f8f018fbb8f8889e3dbilemiyorum! Bunlar benimle dalga mı geçiyorlar? Bütün hayatımı mahvettiler, şimdi neyin hakkını bana geri veriyorlar? Trabzon’da kurulu bir düzenim vardı. Evimden, barkımdan, ailemden, işimden oldum ben. 27 gündür İstanbul’da göçebe hayatı yaşıyorum. Neler çektiğimi bir ben, bir avukatım bir de Allah biliyor.

Trabzon’a geri dönebilme ihtimaliniz yok mu?

Yok.

Neden?

Belli bir kesim "Trabzon’a bir daha dönmesin!" diyor. Burası Türkiye, insanın başına ne geleceği belli mi olur? Korkuyorum. Yarın bir gün sokakta, biri bana zarar verse, bunun hesabını kim verecek? Sayın Oğuz Sarvan, bana hakemliği geri vermiş, sevineyim öyle mi? Sevinemiyorum. Ben bütün üyelerin bir arada olduğu bir toplantı istiyorum. Merkez Hakem Kurulu’ndan arayan sekreter hanıma da söyledim, bu toplantıya da avukatımla katılacağım.

Niye istiyorsunuz böyle bir şeyi?

Çünkü, dosyalar dolusu sorularım var. Sayın Sarvan’ın size anlattıklarına vereceğim cevaplarım var. Bunlar, zeytinyağı gibi suyun üzerine çıkmaya çalışıyorlar. Yok öyle şey.

Sizce eşcinsel olduğunuzu basına kim sızdırdı?

Valla, basın mensupları "Federasyon’dan öğrendik" dediler. Telefon numaralarımı bile oradan almışlar. Şimdi de çıkmış, "Avukatı basına sızdırdı" diyorlar. Allah’tan da mı korkmuyorlar?

Sarvan, yeteneklerinizin sınırlı olduğunu söyledi...

Bakın 14 yıl hakemlik yaptım, bir tek 2007-2008 sezonunda mazeretim dolayısıyla hakemlik yapmadım.

Hakemliği yeteri kadar ciddiye alsa yapardı diyor...

Ben 13 yıl yaparken ciddiye alıyordum da, bir yıl yapmayınca mı almadım oldu. Bu kadar mantıksız bir açıklamalar olabilir mi? Hem kime sormuşlar yeteneksiz olduğumu? Türkiye’de torpilin işlediğini bilmeyen mi var? Bu işlerde yeteneğin değil de, entrikaların ön planda olduğunu...

Yine de, 30 bin kişi destek verdi size... Hiç mi sevinmediniz?

Sevinmez olur muyum? Bu ülkede sağduyulu insanlar olduğunu bir kez daha gördüm... Ama Oğuz Sarvan gibilerine hiç inanmıyorum. Bu bir oyundur. Sınava alacaklar, bana o hakkı verecekler, sonra yavaş yavaş içlerinde eritecekler.

Klasmana filan çıkabileceğinize inanmıyorsunuz yani...

Yok canım ne klasmanı, il hakemliği yapmaya başladım diyelim. Bu zihniyet bana nasıl maç verecek? Kaç maç yönetebileceğim? Bunların ipiyle kuyuya inilmez, ipinizi keserler kuyuda bırakırlar size...

Peki bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Avrupa basını sürekli arıyor. Görüşme talep eden insan hakları dernekleri de var. Ben ülkemi Avrupa’ya şikayet etmek istemiyorum. O yüzden Merkez Hakem Kurulu’ndan toplantı daveti bekliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları