Bir paket sigara parasına satılık ev

Güncelleme Tarihi:

Bir paket sigara parasına satılık ev
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2009 19:38

İşi, gücü, cebinde bir simit parası, güneş batımında gidecek yeri, başının üstünde çatısı olmayan bir insan anide gösterişli bir apartman dairesine yerleşip yaşamaya başlar mı? İlkin ''Olmaz, olmaz '' tekerlemesine inanmanız lazım. Kaldırımda yürürken gördüğünüz kıvrık bir piyango biletinden büyük ikramiye çıktığını öğrenirseniz hayatınızın gidişatı, şekli değişir. Daire de alırsınız, üstü açık spor araba da.

Haberin Devamı

Oysa bu ancak Hollywood filmlerinde olur. Belki de tesadüfen Avi Shriki karşınıza çıkabilir. Avi bina yatırımlarından iyi para yapacağını düşünen uyanık bir emlakçı. New York'ta ev satışları, apartman kiralarının sürekli arttığını gözleyen Avi 2005 yılında 1,4 milyon dolara Brooklyn'de arazi satın alarak üstüne lüks bir bina inşa etmeye başladı. 44 yaşındaki emlakçı '' Binanın 67 dairesini ortalama 300 bin dolardan satacağım. Amerikan rüyasını gerçekleştirmiş olacağım.'' diye avuçlarını ovuşturuyordu.
Pahalı bir girişimdi bu. Dairelerde döşemeler için İtalyan mermeri kullanılmıştı. Mutfaklarda fırınlar, buzdolabı, bulaşık makineleri son model, yatak odaları itinayla döşenmişti. Kısıtlı nakidi olduğu için inşaat ancak geçen yılın ortasında tamamlandı. Akabinde ekonomik krize girdi Amerika.

Haberin Devamı

Ev satışları, daire kiraları her geçen hafta artarak düşüşe geçtiğinde bir sezonda mültümilyoner sınıfına girmeyi düşleyen Avi Shriki'nin işleri başaşağı gitmeye başladı. Kredi aldığı bankalar ödeme yapması için emlakçıyı sıkıştırmaya başladılar. İnşaat masrafları için taze para bulamayan Avi iflasla karşı karşıya kaldı. Bu sırada New York Emlak İdare Heyeti, Ekonomik Kalkınma Şirketi ve Evsizlere Hizmet Dairesi çok yönlü bir planı uygulama kararı aldılar.

Brooklyn Belediyesi iflas eşiğindeki emlakçılara yeni inşa edilmiş daireleri için 90 dolar geceleme ücreti ödeyeceğini bildirdi. Belediye kiracıların 'evsizler' olacağını şart koştu. Fazlaca düşünmeden kabul eden İva Shriki '' İçerde kim oturursa otursun, ben cebime girecek paraya bakarım. Ayda 2700 dolar kira gelecek her daireden. İpotek ve kredi borçlarımı ödeme fırsatı buldum. Aksi halde bankalar binama el koyacaktı. Sokakta karşıma bir evsiz çıksa düşünmeden kiracı alırım.'' dedi. Belediye ayrıca evsizlere iş bulmaları için yardım edeceğini de açıkladı. Bölgede inşaati bitmiş, bitmek üzere olan binalarda evsizlerin bazı kriterler gözetilerek kiracı alınacağı binlerce daire var. Brooklyn Belediyesi böylece hem konut sektöründeki şirketlerin kapanmasını, onbinlerce kişinin işsiz kalmasını önlemek hem de evsiz insanların mesken sorunlarına çözüm getirmek amaçlarının gerçekleşeceğini söylüyor.
Ama geniş kapsamlı bu projeye karşı olanlar da yok değil. Yeni yapılarda lüks bir daireye girmek isteyen bir iç dekoratör '' İki yatak odalı bir daireyi rayicine göre para ödeyip kiralamak istedim, geri çevirdiler.Evsizler bizden daha iyi yaşıyor.'' diye yakınıyor. Civar mahallelerde oturanlar ise evsizlerin yeni binalara yerleştirilmesiyle daire değerlerini düşüreceğini öne sürerek girişimi eleştiriyor.
Ev, mesken sorunu söz konusu olunca Amerika çok yufka yürekli. Hükümet Katrina Kasırgası'nda Meksika Körfezi'ne yakın şehirlerde evleri seller altında kalan binlerce aileye seyyar, römorklu evler verdi. Kasırga mağdurlarına ev inşaati için 50 milyon dolar bütçe tahsis etti. İnşaat bitince yeni evlerine taşınacak olan ailelere seyyar evler satılacak. Kaça mı? İki yatak odalı 5, tek yatak odalı bir dolar. Bir paket sigara parasına ev satıldığını ilk kez duyuyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!