Enerjideki özelleştirmeler Kilci'yle hızlanacak

Güncelleme Tarihi:

Enerjideki özelleştirmeler Kilciyle hızlanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2009 13:36

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda özelleştirme dönemi başlayacak. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanmasıyla birlikte, enerji sektöründeki özelleştirme süreci hızlanacak.

Müsteşarlık koltuğuna oturan Metin Kilci’nin ajandasında öncelikli olarak özel sektöre devir işlemleri gerçekleşen Kayseri elektrik ve Adıyaman-Kahramanmaraş Elektrik Dağıtım’ın lisans işlemlerinin tamamlanması, elektrik üretim özelleştirmelerine yönelik alt yapının hazırlanması, BOTAŞ’ın ithalatının serbestleştirilip, sektöre yeni oyuncuların girmesi başta olmak üzere, birçok enerji özelleştirmesi bulunacak.

KAYSERİ ELEKTRİK'İN LİSANSI BİRİNCİ MADDE

Metin Kilci’nin ajandasında öncelikli olarak özel sektöre devir işlemleri gerçekleşen Kayseri elektrik ve Adıyaman ve Kahramanmaraş Bölgesi Elektrik Dağıtım şirketinin lisans işlemlerinin tamamlanması olacak. (Lisansı EPDK verecek, ancak sözleşmelerin mevzuata uygun hale getirilmesini Enerji Bakanlığı ile ilgili şirketler yapacak.) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın daha önce genel müdürlüğünü yaptığı Kayseri Elektrik Dağıtım Şirketi, ihaleyle özel sektöre devredilmemiş, görevlendirme yapılmıştı. Elektrik Piyasası Kanunu’nun çıkmasının ardından “dağıtım şirketlerinin lisansla çalışacağı” yönünde bir düzenleme getirilmişti. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla lisans girişimlerini sürdüren Kayseri Elektrik Dağıtım, Enerji Bakanlığı’yla yaptığı görüşmelerde mesafe kat edememişti. Bakanlık ile şirket arasında sözleşme yeni yapıya uyumlu hale getirilemediği için, EPDK tarafından lisans verme süreci tamamlanamamıştı. Kilci döneminde özel şirkete elektrik devri yapılacak bir bölge ise Adıyaman ve Kahramanmaraş Elektrik dağıtım olacak.



ÖİB Başkanlığı döneminde elektrik dağıtım bölgesi ihalelerinin her aşamasıyla ilgilenen Kilci, Ekim ayında ihaleye çıkacak olan Çoruh, Yeşilırmak ve Osmangazi elektrik dağıtım ihalelerine çıkılmasında da çalışmalara liderlik etmişti. ÖİB Başkanı olarak Çoruh, Yeşilırmak ve Osmangazi Elektrik Dağıtım bölgelerinin yüzde 100 oranındaki hissesinin blok olarak satış yöntemiyle ihale takvimini açıklayan Kilci, üç bölgenin ihalesi için son teklif verme süresinin 20 Ekim 2009 olarak açıklamıştı. Kilci, ihalesi gerçekleştirilen ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan onay alan Meram Elektrik’in özelleştirmesinde de görev almıştı. Elektrik dağıtım hizmeti özelleştirmelerin tamamlanmasının ardından bu yıl elektrik dağıtım hizmeti özel şirketlere devredilecek şehir sayısının 45'e ulaşması bekleniyor.

ENERJİ SANTRALİ ÖZELLEŞTİRMELERİ HIZLANACAK

Enerji ve Tabii Bakanlığı Müsteşarı Kilci, EÜAŞ özelleştirilmesinin de hızlandırılmasını sağlayacak. Kilci, elektrik üretim özelleştirmelerine yönelik alt yapının hazırlanmasında büyük sorumluluk alacak. Portföyler halinde satılması öngörülen elektrik üretim tesislerinin özelleştirmeye hazırlanmasında alt yapı çalışmalarını ÖİB’yle Bakanlık arasındaki çalışmaları koordine edecek olan Kilci’nin, enerji sektörünün serbestleştirilmesinin en önemli ayaklarından olan santrallerin bir bölümünün, elektrik fiyatlarını dengede tutmak amacıyla özelleştirme dışında tutulması noktasında sürdürüldüğü bilinen çalışmalara da katkıda bulunması bekleniyor.

DOĞALGAZ İTHALATINA YENİ OYUNCULAR GİRECEK

Metin Kilci, BOTAŞ’ın ithalatının serbestleştirilip, sektöre yeni oyuncuların girmesi çalışmalarına da öncülük edecek. 2008 yılında özel sektör 1 milyar metreküp civarında bir doğal gazın ticaretine başlarken, BOTAŞ ithalat ve toptan satışta yüzde 98 gibi bir oranla baskın konumunu korumuştu. 1 Nisan 2009 tarihinden itibaren ise 2 adet özel şirket daha BOTAŞ'tan devraldığı kontratlar kapsamında ilave 3 milyar metreküp doğal gazın ticaretini yapmaya başladı. Böylece 2009 yılında 35 milyar metreküp olarak öngörülen doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 11 kadar kısmının toptan satışı 4 adet özel sektör şirketi tarafından yapılmaya başlandı. Doğal Gaz piyasası Kanununda değişiklik yapan kanunun kısa süre içerisinde yasalaşmasına paralel olarak bilhassa ithalatın serbestleştirilmesi sayesinde piyasada özel şirket sayısında hızlı bir artış olması bekleniyor. Bu çalışmalara da Kilci'nin önderlik etmesi bekleniyor.

ENERJİDE KAYSERİLİ DÖNEMİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda Kayserili dönemi başladı. Kabine revizyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğuna oturan Taner Yıldız’ın ardından, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na da Metin Kilci’nin getirilmesiyle, bakanlıkta “Kayserili” bakan ve bürokrat dönemi başlamış oldu. Bu dönemde uzun süredir lisans alma girişimlerinde başarılı olamayan Kayseri Elektrik Dağıtım AŞ’nin lisans alma işleminin hızla tamamlanması bekleniyor.

ENERJİ PİYASASINDA “ÖİB” DAMGASI

Metin Kilci’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanmasıyla, enerji sektöründe ÖİB kökenli üst düzey bürokratların sayısı arttı. Daha önce ÖİB Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Başına getirilmişti. Şimdi de ÖİB Başkanı Kilci’nin ataması yapıldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!