Bursa yemekleri

Kim hayır diyebilir ki, şöyle usta ellerden çıkmış, üzerini yoğurt kırmızı biberli tereyağının süslediği İskender kebaba?

Bu kebap ilk kez 19. yüzyılın başlarında, İskender Usta tarafından yapılmıştır. Sırf İskender kebabı yerinde yiyebilmek için ayda bir gün Bursa’ya gidenler vardır. Ya da tatil haritasını birazcık değiştirip Bursa’ya uğrayan ve kestane şekeri alanlar. Bir kez Bursa’da İskender yediniz mi, bu insanların pek de haksız olmadıklarını görürsünüz siz de.
Tarihi M.Ö. 4000 yıllarına kadar dayanan Bursa, 1326 yılında Orhan Gazi tarafından alınmış ve 1335 yılında başkent yapılmıştır. Orhan Gazi uzun bir kuşatma döneminden sonra aldığı Bursa’da pek çok önemli yapı inşa ettirmiş ve kentin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.
Hani bir yerin tarihi ve kültürel yapısı oranın yemek kültürünün şekillenmesinde pay sahibi ya, deminden beri yaptığımız bu tarih gevezeliğinin sebebi de bu... Yani Bursa, zengin yemek çeşitleriyle donanmış mutfağını ve dünyaca ünlü tatlarını bu tarihe borçludur biraz da. E, mümkün mü bir süreliğine bile olsa Osmanlı İmparatorluğu gibi bir imparatorluğa başkentlik yapıp da onun o muhteşem mutfağından pay çıkarmamak?
İskender kebaptan söz ediyoruz durmadan. Sanılmasın ki Bursa mutfağının tek bahsedilmeye değer yemeği İskender... 19. yüzyıl başlarında Balkanlar’dan göç edenlerin kentin mozaiğine ve dolayısıyla yemek kültürüne katkısı büyüktür. Bu insanlardan yadigârdır İnegöl köfte. 1930’larda Mustafa Besler, açtığı dükkanda bu küçük lezzet toplarını yapmaya başlamış ve bundan sonra da bu köfte İnegöl adıyla birlikte anılmıştır.

PATLICANLI BÖREKİTAS

12 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 40 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
Hamuru için;
* ½ su bardağı sıvıyağ
* 50 gr yumuşak margarin
* 3 yemek kaşığı ılık su
* 2 yemek kaşığı sirke
* 2 çay kaşığı tuz
* 3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
* 3 su bardağı un
İç harcı için;
* 4 adet orta boy patlıcan
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
* 2 yemek kaşığı susam
* 2 yemek kaşığı çörekotu
* 1 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
Sıvıyağ ve oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba aktarın. Üzerine sirkeyi ekleyip tuzu serpin. 3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peynirini de aktardıktan sonra unu azar azar ilave edin. Karışımı malzemeler iyice karışıncaya ve kulak memesinden daha yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
Patlıcanları kabuklarını soymadan, yumuşayıncaya kadar ocakta ya da fırında çevirerek közleyin. Sap kısımlarından başlayarak kabuklarını soyup doğrama tahtası üzerinde çok ince parçalar halinde dilimledikten sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve karabiberi serpip 4 yemek kaşığı rendelenmiş peyniri de ekledikten sonra çatalla iyice ezin. Hazırladığınız iç harcını bir kenarda bekletin.
Dinlenen hamuru buzdolabından çıkarın. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, parçaları çay bardağı yardımıyla kesin. (5-6 santim çapında yuvarlak hamurlar hazırlayın.) Yuvarlak hamurların üzerine patlıcanlı harçtan birer tatlı kaşığı kadar koyarak D şeklinde kapatıp bastırarak uçlarını yapıştırın.
Hazırladığınız börekitas poğaçalarını yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam veya çörekotu serpiştirin. Börekitasları 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğudukça sertleşen poğaçaları servise sunun. İsterseniz aynı hamurdan yuvarlak ya da burgu kurabiyeler de hazırlayabilirsiniz.

KREMALI MAJESTİK PASTA

MALZEME LİSTESİ
* 125 gr eritilip ılıtılmış margarin
* 5 adet yumurta
* 1,5 su bardağı tozşeker
* 2 çay kaşığı toz tarçın
* Varsa 2 çay kaşığı toz zencefil
* ½ su bardağı ceviz içi
* 1 paket kabartma tozu
* 1,5 su bardağı un
* 2 su bardağı ılık sütlü neskafe
Kreması için;
* 2 tepeleme yemek kaşığı un
* 2 yemek kaşığı pirinçunu
* ½ su bardağı tozşeker
* 2 paket vanilya
* 3 su bardağı süt
* 8-10 adet taze mürdüm eriği (kivi, muz ya da herhangi bir taze mevsim meyvesi de kullanabilirsiniz)
YAPILIŞI
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarin, tarçın ve toz zencefili ilave edip 2-3 dakika daha çırptıktan sonra çok ince çekilmiş ceviz içini ve kabartma tozunu aktarın. Bir taraftan çırpmaya devam ederken bir taraftan da unu yavaş yavaş ekleyin. Malzemeleri iyice karıştırın.
Diğer taraftan 23-25 santim çapındaki kelepçeli bir kalıbı ya da bu boyuttaki bir kek kalıbını yumuşamış margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız akıcı kıvamlı kek hamurunu kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip kalıptan çıkardığınız keki servis tabağına alın. Üzerine şekerini de katarak kendi usulünüzle hazırladığınız sütlü ılık neskafeyi gezdirin. Keki buzdolabında bekletin.
Un, pirinç unu ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarıp vanilya ve sütü de ilave ettikten sonra tel çırpıcıyla karıştırın. Karışımı orta ısılı ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Kremayı mikserin yüksek devriyle 5 dakika çırpıp hem ılınmasını sağlayın hem de daha katı bir hale getirin. Ilık haldeki kremayı buzdolabından çıkardığınız kekin her tarafına iyice sürün. Üzerini mürdüm eriği, kayısı, kivi ya da herhangi bir mevsim meyvesi dilimleriyle süslediğiniz pastayı, 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları