TOKİ devlet müteahhitliği yapıyor

Güncelleme Tarihi:

TOKİ devlet müteahhitliği yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 00:00

TOKİ’nin artık devlet müteahhitliği yapmaya başladığını iddia eden Ada İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Yücelik, "İnşaat, lokomatif sektördür. Özel sektörü baltalarsanız, ayakta kalma şansı kalmaz" dedi.

TOKi’nin artık devlet müteahhitliği yapmaya başladığını öne süren Ada İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Yücelik, "İnşaat, lokomatif sektördür. Özel sektörü baltalarsanız, ayakta kalma şansı kalmaz" dedi. TOKİ’nin çalışmalarının sektörü bir noktada olumsuz etkilediğini söyleyen Yücelik, sektörün durumunu Ankara Hürriyet’e değerlendirdi. Yücelik, şunları söyledi:

"TOKİ, bütçesi dar, bir eve sahip olamayacak insanlar açısından olması gereken bir kurum. Diğer taraftan TOKİ’de, bir buçuk milyon TL’ye kadar daire satışı yapılıyor. Bana göre TOKİ bu anlamda işlerini biraz sınırlandırmalı. Özel sektörün yapması gereken işe bulaşmamalı. Devlet olarak daha güçlüsünüz. İhaleye çıktığınız zaman inanılmaz fiyatlarla iş yaptırıyorsunuz.

Özel sektörün böyle bir şansı yok. Türkiye’yi ayakta tutacak inşaat sektörünün her açıdan desteklenmesi gerekiyor. TOKİ bana göre biraz işlevinin dışına çıkıyor. Yatırımımızı başlattığımız dönemde, dünya çapında böyle bir kriz yoktu. Üretimimizin büyük bir kısmını kriz dönemine kadar yapmış olduğumuz için, kriz bizi çok fazla etkilemedi.

Biz bu etkiyi, hizmet ve ürün aldığımız bazı firmalarda yaşadık. Piyasada ciddi bir nakit sıkışıklığı vardı. Sattığımız şeyin parasını almada zorluk çektik. İşimizi bitirme aşamasına geldiğimizde böyle bir süreç başladığı için krizden çok fazla etkilenmedik.

Yatırım zamanı

Konut sektörüne yatırım yapmanın tam zamanı. Fiyatlar belli bir noktaya gerilemiş durumda. Pek çok kampanya yapılıyor. Piyasa şartları düzelmeye başladığında, paralel olarak fiyatlar da artacak. Bunu iyi değerlendirip, güzel yatırımlar yapılabilir. İnşaat sektörü açısından en büyük sıkıntı, piyasada nakit olmaması. Geçtiğimiz 2 ay bizim için çok iyi geçti. Piyasalara baktığımızda, özellikle otomotiv sektöründe devletin almış olduğu bazı önlemler işe yaradı. İnşaat sektöründe de hareketlenme oldu. Genelde projeler maketten satılmaya başlanır. Bu, şirket açısından çok akıllıca bir şeydir. Biz ilk sene hiç satış yapmadık.

Piyasayı biliyoruz

Maket üzerinden değil de, müşterilerin istedikleri daireyi görmesini sağlayarak satış yapmanın daha doğru olacağını düşündük. Bu, bizim açımızdan çok olumlu oldu. Piyasayı iyi biliyoruz, rakiplerimizi iyi tanıyoruz. Ankara’da çok iyi firmalar var. Ülkemizde böyle şeylerin yapılması gurur verici bir şey. Piyasada çok sayıda güçlü firma olması beni hiçbir zaman korkutmadı. Kendi projelerimizin etrafında da daha iyi, kaliteli projelerin yapılması taraftarıyım.

Önümüzdeki dönemlerden çok güzel beklentilerimiz var. Geçmiş dönemlere baktığımızda, krizden sonra hep bir toparlanma dönemi vardır. Üretim yapmayı bekleten pek çok firma var. Piyasa şartları düzelmeye başladığında bu yatırımlar başlayacak, piyasaya para pompalanacak, insanlar alım yapacak. Türkiye pek çok zorluğun altından kalkabilmiş, dinamik bir ülke. Krizde ne yapılır çok iyi biliyoruz. Ticaret hayatımız ona göre şekillenmiş. Çabuk bir toparlanma süreci bekliyorum."

Referansımız Ada

"ADA, ilerdeki işlerimizde bize çok ciddi bir referans olacak. Ada’nın inşaatına 2006 Nisan ayında başladık. 3 yıldır devam ediyoruz. Teslimatlarımızı başlattık. İnsanların beklentileri çok yükseldi. Herkes yaşam kalitesini arttırmak için uğraşıyor. Güvenlik çok önemli. İnsanlar hizmet alabilmek istiyor. Site içindeki yürüyüş yollarımızın tamamı yüzde 7 eğimle yapıldı. Yani, tekerlekli sandalye kullanan insanlar rahatlıkla hareket edebilecekler. Projemizin en büyük farklılığı yeşil alan. Bu, Ankara’da en çok özlenen şey. Gece 12’ye kadar hizmet verecek bir kreşimiz var. Ada, şehrin içinde olan fakat bağımsız, bunun yanında bir çok şeyiyle kendine yetebilen bir yaşam mekanı. Ada, Polatlar ve Lafen İnşaat Ortaklığı ile yapılıyor. Polatlar ve Lafen İnşaat, Erzurum kökenli iki firma. Erzurum dışında ilk iş olmasına rağmen, büyük bir acemilik çekilmedi.Ankara’da isminizin tanınması önemli bir şey. Güzel bir yol kat ettik."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!