GS duruyor FB koşuyor BJK şampi...

SPOR camiasının içinde olduğunu ve kulüplerin yapısını gayet iyi izlediğini söyleyen bir dostumuz, "Sana bir şeyler anlatayım" dedi.

"Buyrun" dedik ve konuşmaya başladı: "Fenerbahçe, Türkiye’de büyük işler yapıyor. Marka olmakla Galatasaray’ı yakaladı, hatta geçiyor. Gazetelerde FB’nin Ankara İncek’te sosyal tesisler açtığını Hürriyet’in Ankara Eki’nde okudum. 10 milyon dolara mal olmuş. FB’nin başta futbol olmak üzere tüm takımları, Ankara deplasmanlarında burada kampa girecekmiş. FB Yönetim Kurulu üyesi müteahhit Nihat Özbağ yaptırmış. Aziz Yıldırım’ın Güneydoğu’dan hemşerisiymiş. Kadıköy’deki FB stadyumunu genişleten müteahhitmiş. Yıldırım, Ankara’daki törende kendisine ’Teşekkür borçluyuz’ diyerek kutlamış...

Yıldırım, bu gibi tesislerin diğer büyük kentlerde de yapılacağını söylemiş.

Buraya kadar güzel.

Galatasaray’a gelirsek, Seyrantepe’deki stadyumun bitirilmesinde hálá parasal sorunlar yaşanıyor; bu da GS taraftarlarını üzüyor. Elindeki Ali Sami Yen Stadyumu’nu kaptırdı. Büyükçekmece’de arsası vardı; hiçbir proje yok ortada... Ataköy Şenlikköy’deki antrenman sahasında düşünülen konut projeleri için henüz atılmış bir adım yok. GS, TOKİ sarmalına girmiş; ilerleme bu inşaat rantı furyasında bir şey sağlayamıyor.

İDARECİ-SİYASETÇİ

FB ise yatırımlarını zenginler ve siyasetçiler eliyle sağlıyor; büyüyor.

BJK ise Beşiktaş semtinin rantıyla (Fulya projesi) çıkış yakalamak istiyor. Acaba Fulya çanağında bu kadar yoğunluklu ve gökdelenli bir yapı izni nasıl sağlandı; roman yazılması gerekir. Sahibi FB’li olan işadamı, hastane açmak için BJK’ye ne kadar para verdi; bunda aracılar kimdi? Tabii zorlanan imar uygulamalarından kim kazançlı çıktı? Henüz bunlar ayrıntılı şekilde tartışılmadı.

ORMAN TAHSİSLERİ

FB ve BJK, Orman Bakanlığı’nın yasadışı tahsis arazileriyle antrenman alanlarına kavuştular; GS bu konuda da kafayı çalıştıramadı.

Acaba kulüp başkanlarının vergi idaresine ne kadar vergi ödediklerini taraftarların öğrenme hakkı yok olsa gerek."

Muhatabımız devam ediyor:

"Ben en çok Adnan Polat’a kızıyorum; kendisi güçleniyor; GS çöküyor.

Neden mi? Kulübüne yatırımı düşünmüyor; Kadıköy Belediyesi’nin imkánlarıyla Caddebostan’daki villalarıyla önce kendisini krizden kurtarmaya çabalıyor.

(Güzelim Kadıköy’ün yeşil alan sayılan Caddebostan Plajı ve aynı adı taşıyan gazinosunun yerlerinin nasıl ve kimler için imara açıldığı ayrı bir hesap konusu olmalı.)

İMAR RANTLARI

Devam ediyoruz:

FB ve BJK kulüpleri, Kadıköy ve Beşiktaş’ın eski ve yeni belediye başkanlarından inanılmaz imtiyazlar sağladılar. Semt halkının önünde oldu bütün bunlar. Seçimlerden önce nelerin manşet olduğu bir hatırlansa... İmar rantlarının nasıl kotarıldığının hesabını seçmenler sormalıydı.

Ben bir üniversitenin spor bölümünde öğretim üyesi olsam, son 15 yıldır hangi kulüplerin başkanlarının siyasetçilerle ilişkilerini ve onların ne gibi rantlar sağladıklarını araştırırdım.

Merak etmeyin bu da olacak? Kulüplere tanınan imtiyazlardan, başta taraftarlar olmak üzere herkesin haberdar olması gerekiyor. Biz sadece karşılaşmaların skoru ile ilgili bilgilerden çok olayların arkasında olanları merak ediyoruz."

Okurumuz, sonunda "Ne demek istediğimi anladınız mı?" dedi ve biz de "Hem de çok... Dilinize sağlık" dedik... Bu kişiyle sık sık görüşeceğiz.

4 milyon Sivaslının heyecanı

SİVAS’ta üç gündür ayaz hüküm sürüyordu. Hava sıcaklığı gece 5 dereceye kadar düşmüştü. Sivasspor’un bugün Galatasaray ile İstanbul’da yapacağı kader maçının heyecanı bütün kenti sarmıştı. Sivasspor, Süper Lig’de 2. olursa Şampiyonlar Ligi’ne mi kalacak veya UEFA’da mı mücadele edecek?

Her türlü sonuç, Sivas’ı ekonomik ve sosyal yönden etkileyecek.

Eğer Şampiyonlar Ligi’nde oynarsa kenti ciddi sorunlar bekliyor. Çünkü, kentte 25 km. uzunluğundaki havalimanı yolu henüz bitirilmemişti. Sivas’ta beş yıldızlı bir otel henüz yok; sadece dört yıldızlı bir otel, üç yıldızlı da iki otel var. Pek de uluslararası normlarda bir lokanta yok; bu otellerin dışında... Teknik Direktör Bülent Uygun daha üç ay önce "İstanbul’da Laila, Sivas’ta Lailaheillallah..." diyerek kentte gece hayatının olmadığını vurgulamak istemişti. Belki de ’Yeşil Konak’ adlı restoran konukları ağırlayabilirdi; eğer çeşitli kollardan baskıya uğramazsa.

(Bir eleştiri... Sivasspor, Şampiyonlar Ligi’ne kalıp karşısına örneğin Milan çıkarsa, Başbakan Erdoğan da davet edip İtalya Başbakanı ve Milan’ın Başkanı Berlusconi, Sivas’a gelirse, kendisine şalgam, ayran veya şerbet mi ikram edilecek? Barcelona veya Chealse’nin başkanına şarap veya bira sunmak için Sivas’ın içki kültürünün en yaygın olduğu çeşme başlarına mı gidilecek?)

Vali Veysel Dalmaz, Sivasspor’un ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda kente büyük katkısı olduğunu belirterek, "Futbol ekonomisinin faydasını Sivas gördü. Kamu ile kulüp ve taraftarlar arasında bir birliktelik var. Sivas için İstanbul’dan iyi haberler bekliyoruz" dedi. Havalimanını kente bağlayan bölünmüş yolun bu yaz bitirileceğini, beş yıldızlı bir otelin yapılması için Hilton ve Dedeman ile görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Sivas’ın kent nüfusu 275 bin ama... İstanbul, Ankara, Bursa gibi kentlerde 2-3 milyona yakın göç etmiş Sivaslı var... Avrupa, Avustralya ve Amerikalarla birlikte bu rakamı 4 milyon olarak telaffuz edenler olduğu gibi 6-7 milyona çıkaranlar da var.

GÜNÜN SÖZÜ

"AKP, Gül’ün vetosundan çekindiği için AKP mayın tasarısını geri çekti. Başbakan da bu işe önem verseydi, Meclis’e gelirdi; bakanları da hükümet sıralarını boş bırakmazdı."

(İstanbul Milletvekili

Ahmet Tan)


’ULUSLARARASI Lösemili Çocuklar Haftası’ (30 Mayıs-5 Haziran) etkinlikleri; bugün 12.00-17.00 İstanbul Ortaköy Meydanı, 13.30-17.30 Kuğulu Park Şenliği, 16.00-20.00 Bornova Büyük Park Şenliği.

BAKIRKÖY Belediyesi’nin Prof. Dr. Türkan Saylan’ın anısına düzenlediği "’O’ Yola Çıktığında Neredeydik? ’O’ Gittiğinde Neredeyiz?" konulu panel pazartesi günü 14.00’te Yunus Emre Kültür Merkezi’nde. Moderatör: Yrd. Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen; konuşmacılar Prof. Dr. Necla Arat, Gazeteci-Yazar Ali Sirmen, Av. Nazan Moroğlu.
Yazarın Tüm Yazıları