Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2002 01:59

CIA ve tarikat

HÜRRİYET Gazetesi'nin milli ve dini konulardaki haber politikasını eleştirmek istiyorum. Öncelikle ben ırkçı veya dinci değilim. Ancak milli ve dini konularda yaptığınız haberlerdeki yaklaşımınız çoğu zaman yanlış veya abartılı. Ayrıca bu tür haberlerde ulusal çıkarlarımızı ve insanlarımızın inançlarını hiç dikkate almadığınızı ve bunlara zarar verdiğinizi düşünüyorum. Örneğin dünkü manşetinizde Rusya'da Fethullah Gülen'in teşvikleri ile kurulmuş Türk Okulları'nın CIA'ya hizmet ettiklerini ilan ediverdiniz. Allah aşkına, bu okulların dünya ile yarışan, çok iyi eğitim veren, ahlaken çok iyi insanlar yetiştiren ve Türkiye ile bulundukları ülkelerin dostluğu için çaba harcayan, İstiklal Marşımızı bulundukları ülkelerde duyuran ve arkasında milyonlarca Türk insanının desteğini alan ve manşetlere taşıdığınız konularla hiçbir ilgisi olmayan okullar olduğunu Türkiye'de değil de dünyada bilmeyen kaldı mı? O halde neden ülkemize zarar getirir demeden, milyonlarca insanımızı rencide eder demeden, önyargılı hatta bazen kötü yargılı haberler yapıyorsunuz.

Raci AKYILDIZ

TEMSİLCİNİN NOTU

İddiaları biz değil, Rusya'da KGB'nin devamı niteliğindeki iç istihbarat örgütü FSB'nin Başkanı Nikolay Patruşev ortaya attı. Patruşev'in verdiği vakıf ve şirket isimleri internette araştırılınca, Fethullah Gülen'e ait çıktı. Haber sadece Hürriyet'te değil, belli başlı diğer gazetelerde de yayımlandı. ‘‘Bize zarar getirir’’ diye haberi görmezlikten gelmemiz mümkün değil. Hürriyet'in yayın ilkelerinin 1. maddesi aynen şöyle:

‘‘Gazetecilikte temel işlev, gerçekleri bulup bozmadan, abartmadan ve hiçbir baskının etkisi altında kalmadan, en kısa zamanda ve edinilebilen tam bilgiyle kamuoyuna iletmektir.’’



Duyarlı olun


SAYIN Hürriyet Gazetesi spor sayfası yetkililerine; 13 Aralık tarihli Hürriyet Gazetesi'nde Denizlispor'un Fransa şampiyonu karşısında deplasmanda aldığı galibiyeti ve tur atlamasını sadece ara sayfada hak ettiğinden çok daha az değerle haber yapmanızı şaşkınlıkla ve üzülerek gördüm. Sadece 3 büyüklerden biri diye Beşiktaş'a tüm spor sayfasını ve yorumları ayırmanızı, buna karşın Denizlispor'un elindeki kısıtlı olanaklarla kazandığı başarıyı ara sayfaya sıkıştırmanızı kınıyorum. Hürriyet Gazetesi'nin daha duyarlı davranmasını beklerdim.

Neşe OKKAY

mneok@hotmail.com

TEMSİLCİNİN NOTU

Spor Müdürümüz Esat Yılmaer, Denizlispor'un başarısının, 1'inci sayfada Beşiktaş'la aynı büyüklükte yer aldığını ve Ege Bölgesi'nde ise çok daha geniş olarak yayımlandığını hatırlattı.



Kopenhag kriterleri


BEN 1956 Trabzon doğumluyum, Ankara'da yaşıyorum. Sizden bir ricam var. Son yıllarda özellikle son aylarda ‘‘Kopenhag kriterleri’’ neredeyse günlük konularımızdan birisi oldu. Fakat bunlar nelerdir? (Bilenlerin yüzdesi kaç?) Ricam şu; gazetelerimiz her gün bir ilave veriyor, Kopenhag kriterlerini de bir ilave olarak verebilir misiniz? (Örneğin yılbaşı takvimi olabilir). Böylece Kopenhag kriterlerini sokaktaki vatandaş da öğrenir belki de. Ne dersiniz?

Sabri HACIKERİMOĞLU

hacikerimoglu@isbank.net.tr

TEMSİLCİNİN NOTU KOPENHAG KRİTERLERİ

22 Haziran 1993'te yapılan Kopenhag Zirvesi'nden çıkan kriterler şöyle özetleniyor:

AB adayı ülkeler:

SİYASİ OLARAK

* Demokrasiyi,

* Hukukun üstünlüğünü,

* İnsan Haklarını,

* Azınlıklara saygı gösterilmesi ve korunmasını,

EKONOMİK OLARAK

* İşleyen bir piyasa ekonomisinin varlığını ve Birlik içinde piyasa güçleri ve rekabetçi baskı ile başedebilecek kapasiteyi garanti eden kurumların istikrarını sağlamış olmalıdır.



Yamyamlık haberi


BU sabah gazetenizde yer alan ‘‘İnanılmaz yamyamlık’’ başlıklı haber, çocuklarımız için, gençlerimiz için son derece zararlı bir şiddet haberi. Zaten her şeyi deneme eğiliminde olan çocuklarımızın da gazete okuduğunu, onlara kötü mesajlar verildiğini unutmuş olamazsınız. Biz ki çocuklarımızı aydın bir insan olarak yetiştirebilmek için sürekli onları gazete okumaya yöneltiyoruz. Üstelik pek çok ilkokulda öğretmenler haftanın belli günlerinde çocuklara gazete okutmakta, hatta ödev olarak güncel gazete haberlerini istemekteler. Bu tür haberleri, lütfen daha özenli kullanın.

MK

İmza: Sağlıklı bir çocuk yetiştirmeye çalışan bir Türk annesi



Voleybol teklifi


15 Aralık'ta yayımladığınız haberi cezaevinde okudum. Hayatımın hiçbir zamanında kaslarıma güvenmedim. Hep zekáma güvendim. Herkesin hayatla ilgili bir planı vardır. Benim de mutlaka var. Ama planlarımın hiçbirinde kaslarım zekámın önüne geçmedi. Bu komik planların arkasında bulunanlar şunu çok iyi bilmelidir: Bilgi yarışı yapmak isteyen herkesle her platformda tartışabilecek kadar bilgi birikimine sahibim. Tüm dünyanın kabul ettiği pozitif bilim dallarının tamamında. Şiddetle benimle uğraşmak isteyenler şunu bilmelidir. İnandığım dinimdeki değerler ruhuma hitap eder ve oradaki kendimi savunma hakkım ruhsal dengemi sağlar. Beden olarak üzerinde yaşadığım ülkemin kanunları beni bağlar.

Gazetenizde çıkan bu yarım sayfalık haberin haber değerini halen anlayamadım.

Sedat PEKER adına Avukat Bülent KILIÇ


Bayrampaşa varoş mu?


BEN yaklaşık 25 yıldır Hürriyet okuyorum. Geçtiğimiz haftalarda pazar ekinizde Bayrampaşa İlçesi'nden varoş diye söz edilmesi beni ve devam ettiğim Fitness World'daki arkadaşlarımı gerçekten çok üzdü. Uzun yıllar Amerika'da yaşadım. Harlem'i ve Güney Bronx'ı çok iyi bilirim. Varoş, ‘‘getto’’dan gelir, oysa benim ilçemi getto olarak sınıflandırmak için hiçbir neden yok. Tüm Hürriyetçilere en derin sevgi ve saygılarımla.

Kemal KUTLU

kemalkutlu@superonline.com



OKURLARIMIZDAN KISA KISA


TAYFUN YILDIRIM Geçen haftaki Hürriyet Pazar eki (8 Aralık) son zamanların en dolgun içeriğine sahipti. Özellikle kabine üyelerini göreceli de olsa tanıma fırsatı bulduğumuz araştırma ve Mehmet Aydın ile yapılan söyleşi.

GÜNSU MERİN ABBAS Ben 12 yaşındayım ve İzmir Özel Türk Koleji'nde okuyorum. Yaşıtlarıma düşüncelerimi iletmek için gazetenizde rutin bir köşe istiyorum. Böylece gazetenizde çocuk köşesi eksikliği de giderilmiş olur.

ZEKİ AYKUTLU Ben Türk cumhuriyetlerinde çalışıyorum. Buradaki vatandaşlar, haberlerinizdeki Türki cumhuriyetler kelimesine çok üzülüyorlar ve neden ‘‘Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’’ demiyorlar diye soruyorlar.

BİRGÜL ARSLAN Son zamanlarda Hürriyet'te çok sayıda yazım hatası görülüyor. Örneğin ‘‘zorunluluk’’ kelimesi ‘‘zorunluk’’ olarak yazılıyor vb. Bu kadar sevdiğim bir gazetenin bu tür hatalardan arınması dileğiyle.

MAZHAR ABACIOĞLU Yıllardan beri Hürriyet okuyucusuyum, özellikle makaleleri aksatmadan okumaya çalışıyorum. Ancak gazetenin sayfa toplamına göre reklam sayfalarının tutarı bana çok fazla gibi geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!