Halep Üniversitesi'nden Başbakan Erdoğan'a fahri doktora

Güncelleme Tarihi:

Halep Üniversitesinden Başbakan Erdoğana fahri doktora
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2009 11:30

Halep Üniversitesi, 51 yıllık tarihinde ilk fahri doktora unvanını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verecek.

Üniversite Rektörü Nizar Akil, "Halep Üniversitesi geçen yıl 50. kuruluş yıl dönümünü kutladı, ancak bugüne kadar hiç fahri doktora unvanı vermedi" dedi.
Üniversitenin eski rektörlerinin de yer aldığı bir kurul tarafından, fahri doktora unvanı için Başbakan Erdoğan'ın seçildiğini anlatan Akil, Suriye Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla kararlarını Erdoğan'a bildirdiklerini ve fahri doktora unvanını almak üzere kendisini Halep'e davet ettiklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan'dan ziyaret tarihi belirlemesini beklediklerini belirten Akil, "Erdoğan'a uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora verileceğini" kaydetti.

-"BÜTÜN KRİTERLERE UYAN BAŞKA ADAY YOKTU"-

Rektör Akil, üniversite bünyesinde oluşturulan kurula sadece Erdoğan'ın isminin sunulduğuna dikkat çekerek, "Bu fahri doktora, üniversitenin 50 yılını temsil ediyor. Sayın Erdoğan'dan başka aday yoktu, çünkü bizim bütün kriterlerimize uyan başka kimse bulunmuyordu" dedi.
Erdoğan'a 5 nedenle fahri doktora unvanı verileceğini kaydeden Akil, öncelikle kişisel özelliklerin dikkate alındığını söyledi. Akil, "Sayın Erdoğan uluslararası arenada, her platformda hak yanında duruyor. Sadece bizimle veya Orta Doğu ile ilgili değil bu, diğer problemlere yaklaşımını da görüyoruz" diye konuştu.
AK Parti hükümetinin tavrının kriterlerden ikincisi olduğunu belirten Akil, "Türkiye'nin Orta Doğu'daki rolünün liderlik konumuna kadar getirildiği ve siyasi açıdan, Türk halkının Orta Doğu'da ve uluslararası arenada doğru temsil edildiği" sonucuna ulaştıklarını söyledi.

-"TÜRK HALKI DA TAVRINI NET OLARAK ORTAYA KOYUYOR"-

Rektör Akil, üçüncü faktör olarak, "Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın girişimleriyle Araplarla ilgili meselelerinin uluslararası platformda güçlenmesini ve iki halkın dostluğunun gelişmesini" dikkate aldıklarını kaydetti.
Gazze saldırıları sürecinde Erdoğan'ın Davos'ta gösterdiği tavrı unutmayacaklarını söyleyen Akil, "Sayın Erdoğan'ın Filistin sorunuyla ilgili siyasi tavrı, bizim için çok önemli bir göstergedir. Gazze saldırısı boyunca hem hükümetin, hem de halkın tutumu unutulmaz. Türk halkı heyecanla Filistin konusunun arkasında duruyor. Tavrını net bir şekilde ortaya koyuyor. Mesela Davos konferansından sonra Türk halkının Sayın Erdoğan'ı havaalanında nasıl karşıladığını hepimiz izledik" dedi.
Son faktör olarak, Türkiye'nin Suriye-İsrail dolaylı görüşmeleri konusunda üstlendiği rolü göz önüne aldıklarını kaydeden Akil, "Sayın Erdoğan'ın Golan tepelerinin bize geri verilmesi için gösterdiği çabalar bizi çok sevindiriyor" diye konuştu.

-"TÜRKİYE DOSTUMUZ OLDUĞU İÇİN BİZ DE GÜÇLENDİK"-

Türkiye'nin Orta Doğu'da ve uluslararası alandaki rolünün etkin hale gelmesinden Suriye halkının çok mutlu olduğunu vurgulayan Akil, "Türkiye güçlü olduğu için ve Suriye'nin dostu olduğu için biz de güçlendik. Bu fahri doktora unvanı, Suriye halkının, Arap halkının Türkiye halkına ve Sayın Başbakana şükranlarının göstergesidir" dedi.
İki ülke arasındaki bölgesel işbirliği programı çerçevesinde aktif rol aldıklarını kaydeden Akil, Suriye halkını Türk halkına tanıtmaya çalıştıklarını belirterek, "Belki bir dönem ilişkilerimiz parçalı bulutlu oldu, ama bu gerçeği yansıtmıyor. Bizim ilişkilerimiz tarihsel, kültürel, sosyal, coğrafi kökler taşıyor. Aslında birbirimize çok yakınız" diye konuştu.

-"TÜRKÇE BÖLÜMÜ AÇAN TEK ÜNİVERSİTEYİZ"-

Gaziantep ve Fırat üniversitelerinden aldıkları destekle üniversite bünyesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü açtıklarını anlatan Akil, "Suriye üniversiteleri içinde Türkçe bölümü açan tek üniversite olduklarını" söyledi.
Akil, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün ilk mezunlarını vereceğini belirterek, üniversite bünyesinde bulunan YADEM'de (Yabancı Dil Eğitim Merkezi) Türkçe öğretiminin sürdüğünü kaydetti.
Türkiye'deki çeşitli üniversitelere master ve doktora yapmak üzere öğrenci gönderdiklerini ifade eden Akil, şöyle devam etti:
"Gaziantep Üniversitesi Arapça Bölümüne hem öğretim görevlisi göndereceğiz, hem de oradaki öğrencilere burada yüksek lisans ve doktora yaptırabiliriz. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile mevcut ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Geleceği düşünüyoruz. Gelecek kuşaklar birbirini anlasın diye çaba sarf ediyoruz. Türkiye-Suriye kara sınırı uzun olduğu için ticaret hacmi de fazla. Bu ticari ilişkileri, serbest bölgeyi nasıl idare edeceğiz? Halep sanayi bölgesinde çok sayıda Türk üretici fabrika var. Bu nedenle biz, Halep Üniversitesi olarak Arapça dahil hangi bölüm olursa olsun, öğrenci ve fakülte işbirliğini kabul edeceğiz ve destekleyeceğiz."

-ERDOĞAN'A ATLAS HEDİYE EDİLECEK-

Rektör Akil, bölgesel işbirliği programına katıldıkları bir proje çerçevesinde Halep, Kilis ve Gaziantep'te bulunan tarihi yapıların mimari özellikleri ve ortak noktaları üzerine bir atlas hazırladıklarını ve 600 sayfadan oluşan atlası Başbakan Erdoğan'a hediye edeceklerini söyledi.
Şam Üniversitesine bağlı bir Mühendislik Fakültesi olarak 1946 yılında kurulan Halep Üniversitesi 25 fakülteden oluşuyor. Yüksekokul ve açık öğretim fakülteleri dahil olmak üzere 94 bin kayıtlı öğrencisi bulunan üniversitede 3 bin öğretim görevlisi görev yapıyor.
Üniversite, bölgesel ve uluslararası birçok birliğin aktif üyesi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!