Ölen pilot Olgay Özgür’ün ailesi, hayat sigortasından neden yararlanamadı

AMSTERDAM’daki Schiphol Havalimanı’na inişe geçtiği sırada düşen, THY uçağını hatırlıyorsunuz. Bu uçakta hayatını kaybeden pilotlardan biri de 27 yaşındaki Olgay Özgür’dü.

Geçenlerde ise, genç pilotun ailesinin, hayat sigortası ile ilgili yaşadığı sıkıntı, kamuoyuna yansıdı. Konuyu da gündeme, meslektaşım Savaş Ay getirdi. Özetleyecek olursak...

Olgay Özgür, evliliği sırasında bankadan 260 bin TL kredi kullanarak, konut alıyor. Banka krediyi verirken de hayat sigortası yaptırıyor. Kaza sonrasında ise Özgür’ün ailesi, doğal olarak, kredi taksitlerinin hayat sigortasından karşılanmasını talep ediyor. Ancak sigorta şirketi bu talebi reddediyor. Gerekçe ise, poliçede yazan, "yolcu olmayarak, uçakta bulunması halinde tazminat ödenmez " maddesi.

Açıkçası, konu dikkatimi çekti... Hayat sigortalarında böyle bir madde var mı? Varsa hangi durumlarda uygulanıyor? Gerçekten sigorta şirketi tazminat ödemekten kaçıyor mu? Merak ettim... Birkaç sigorta şirketi yöneticisi ile de konuştum. Aldığım bilgileri sizle de paylaşmak istiyorum.

100 BİN DOLAR TAZMİNAT ÖDENDİ

Ama öncelikle şunu belirteyim. THY, tüm uçuş personeli yani; pilotlar, hostesler ve kabin ekibi için, ferdi kaza sigortası yaptırıyor. Dolayısıyla Schiphol Havalimanı’nda düşen uçağın mürettebatı da sigortalıydı. Sigortalarını da Ray Sigorta yapmıştı.

Nitekim, bu sigorta kapsamında; Ray Sigorta, Olgay Özgür’ün ailesine, 20 Mart tarihinde, 100 bin dolar tazminat ödemesi yaptı. Aynı şekilde kazada hayatlarını kaybeden diğer pilotlara ve uçuş ekibine de sigortadan doğan tazminat tutarları ödendi.

Gelelim, işin hayat sigortası boyutuna. Evet, hayat sigortası genel şartlarında, sigorta yaptıran kişinin, yolcu sıfatı taşımaması halinde, oluşacak bir kazada vefatı durumunda, sigorta şirketi ölüm tazminatını ödemiyor.

Dediğim gibi sigortacılarla konuyu görüştüm. Dünyanın her yerinde, riskli meslek gruplarına -ki, pilotlar bu gruba giriyor- bu tür genel şartların uygulandığını ve tazminat ödenmediğini söylüyorlar. Bu uygulamanın sadece Türkiye’deki sigorta şirketlerine has bir uygulama olmadığına dikkat çekiyorlar. Ancak bu genel şartın, sigortalı lehine değiştirilebileceğini; ek bir prim talep edilerek, bu teminatın da poliçeye eklenebileceğini, böyle bir durumda ise sigortanın maliyetinin de ciddi artacağını vurguluyorlar. Tabi bu da, bir anlamda bankadan kullanılan kredinin maliyetini artırıyor.

FERDİ KAZA SİGORTASI VARDI


Gelelim olayın bir başka boyutuna. Görüştüğüm sigortacılar, önemli bir noktanın altını çiziyorlar. O da, riskli meslek gruplarında çalışanların ama zorunlu ama isteğe bağlı mutlaka bir sigorta ile koruma altında oldukları. Tıpkı, pilotlar ya da tüm uçuş personelinin ferdi kaza sigortası ile sigortalı olması gibi.

Sigortacılar, ferdi kaza ve benzeri sigortaların da bunun için yapıldığını belirterek, hayat teminat dışı bıraktığı hallerde bu sigortaların devreye girdiğini ve bir anlamda mağduriyetlerin giderildiğini söylüyorlar.

Örnek olarak da, Olgay Özgür’ün ailesinin hayat sigortasından değil ama, THY’nin uçuş personeli için yaptırdığı ferdi kaza sigortasından, 100 bin dolar tazminat almalarını gösteriyorlar.

Yazımın başında da söylediğim gibi, böyle bir yazıyı kaleme almamdaki tek amaç, merak ettiğim bir konu hakkında araştırıp da aldığım bilgileri sizlerle de paylaşmak.
Yazarın Tüm Yazıları