Turkcell ilk çeyrekte 563 milyon TL kar etti

Güncelleme Tarihi:

Turkcell ilk çeyrekte 563 milyon TL kar etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2009 11:16

İletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, yılın ilk çeyreğinde 563 milyon lira net kar elde etti.

Haberin Devamı

Turkcell'in 2009 birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçları, Turkcell'in Tepebaşı'ndaki merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Turkcell konsolide gelirlerini yüzde 12,3 oranında artırarak 2 milyar 103 milyon liraya çıkardı. Turkcell'in katma değerli servislerden elde ettiği gelirleri de yüzde 26 arttı.

2009'un birinci çeyreğinde tamamına yakını ön ödemeli olan yaklaşık 600 bin abone kaybeden Turkcell, aynı çeyrekte faturalı abone sayısını 329 bin kişi artırdı.

Abone başı aylık ortalama geliri önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9 artarak 17,1 lira olarak gerçekleşirken, abone başı aylık kullanım dakikası ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 46 oranında artış göstererek 107,1 dakikaya yükseldi.

CİLİV: "KRİZE HAZIR GİRDİK"

Haberin Devamı

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, Turkcell'in kriz döneminde eleman çıkarma gibi hiçbir aksiyon almak zorunda kalmadığını belirterek, "Krize hazır girdik ve başarıyla çıkacağımızı da tahmin ediyorum" dedi.

Ciliv, Turkcell'in birinci çeyrek finansal sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, global krizin etkisiyle zor bir çeyrek geçirdiklerini, ancak Turkcell'in bu dönemde başarılı bir performans ortaya koyduğunu söyledi.

Turkcell'in teknoloji konusundaki başarısının da etkisiyle gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artırarak 2 milyar 103 milyon liraya yükselttiğini belirten Ciliv, şirketin amortisman, faiz, vergi öncesi karının (AVFÖK) da yüzde 12,6 artarak 774 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

Şirketin net karının geçen yılın ilk çeyreğine göre bir miktar gerileme gösterdiğini ifade eden Ciliv, bu çeyrekte liranın dolar karşısında yüzde 38 değer kaybettiğine işaret etti. Ciliv kardaki gerilemenin ana nedeninin kur farkından kaynaklandığının altını çizdi.

Turkcell'in abone sayısının 8 ülkede 61,4 milyona ulaştığını bildiren Ciliv, şirketin güçlü bilanço yapısına sahip olduğunu söyledi.

Ciliv, Turkcell'in 675 milyon lira ile Türkiye vergi rekortmeni olduğunu anımsatarak, bununla gurur duyduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Turkcell'in hissedarlarına 1,1 milyar lira temettü dağıtacağını hatırlatan Ciliv, ayrıca Forbes Dergisinin Turkcell'i temettü dağıtımında tavsiye ettiği 4 şirket arasına koyduğunu söyledi.

329 BİN FATURALI ABONE KAZANDI

Süreyya Ciliv, birinci çeyrekte faturalı abone sayısında ciddi artış sağladıklarını belirterek, Turkcell'in bu dönemde 329 bin net abone kazandığını bildirdi.

Aylık kullanım dakikalarında da artış olduğuna dikkati çeken Ciliv, bunda yeni kampanyalarının da etkili olduğunu söyledi.

Ciliv, katma değerli servis gelirlerinin toplam servis gelirlerinin yüzde 16'sını oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye'nin yaşanan global krizden etkilendiğine işaret eden Ciliv, Turkcell'in böyle bir ortamda mücadele ettiğini, numara taşınabilirliğinin de 6 aydan bu yana uygulandığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Rakiplerin sınırsız her yöne tarifelerinin de rekabet açısından önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Ciliv, bu ortamda Turkcell'in pazar liderliğini sürdürdüğünü bildirdi.

Ciliv, "15 yıldır ektiğimizi biçmeye devam ediyoruz. Turkcell Teknoloji firması ciddi fark yaratıyor. 16 bin baz istasyonuna ulaştık. Kapsama alanında en iyiyiz. Turkcell kriz döneminde eleman çıkarma gibi hiçbir aksiyon almak zorunda kalmadı. Krize hazır girdik ve başarıyla da çıkacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE RÜGÜLASYON ORTAMI VE TURKCELL'İN KONUMU

Süreyya ciliv, sektördeki regülasyonlara ilişkin olarak da mobil sonlandırma ücretlerinde yüzde 29'luk bir düşüş olduğunu anımsatarak, Turkcell'in mobile ara bağlantı ücretlerinin AB ortalamasının yüzde 70 altında olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Açıklanan son ücretlerin, düşük seviyelerle birlikte mobil operatörler arasındaki asimetriyi koruduğunu anlatan Ciliv, sabit hatlarda ara bağlantı ücretlerinin değişmediğini, bunun AB ortalamasının üstünde seyrettiğine dikkati çekti. Ciliv, bu konuya ilişkin, "Benim halen cevap bulamadığım bir soru" yorumunda bulundu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Turkcell için perakende fiyatlarda bir alt limit belirlediğini ifade eden Ciliv,  sabit telefon ve genişbant pazarında da daha adil bir rekabete ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Ciliv, BTK'nın bazı kararlarının lisans anlaşmalarında ve adil rekabet kuralları ile uyum içinde olmayabileceğini düşündüklerini, buna bağlı olarak haklarını korumak adına hukuki yollara başvurmayı değerlendirdiklerini, yasal süreçleri başlatmaya niyetli olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

"3G İLE ÜSTÜN SERVİSLER SUNMAYA HAZIRLANIYORUZ"

Konuşmasında 3G'ye de değinen Ciliv, bu konuda çok heyecanlı olduğunu, Türkiye'nin genç nüfusuna çok inandığını dile getirdi.

3. nesilin yeni dünyanın kapısını açtığını ifade eden Ciliv, buradaki çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini, altyapı ve teknoloji konusunda üstün servisler sunmaya hazırlandıklarını anlattı.

Ciliv, bu konuda Turkcell'in "Long Term" teknolojisini 2009'da test edeceğini bildirdi.

Turkcell'in faaliyet gösterdiği pazarlar hakkında da bilgi veren ciliv, Ukrayna pazarına ilişkin Ukrayna ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini hatırlattı. Bu ülkede Turkcell'in gelirlerinin dolar bazında yüzde 12 oranında küçüldüğünü, ancak ülke para birimi bazında arttığını belirten Ciliv, "Biz Ukrayna'nın uzun dönemde önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz. 8 milyon aboneye ulaştık" dedi.

İştiraklerinden Fintur'un da gelirlerinde yüzde 8'lik düşüş olduğunu belirten Turkcell, karlılıklarının da yüzde 41 oranında gerilediğini bildirdi.

Süreyya Ciliv, bütün Turkcell ailesinden gurur duyduğunu ifade ederek, "Krize odaklanmayıp iyimser düşünelim dedik. Turkcell bu dönemde mükemmel bir performans sergiledi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!