Tasarruflu sürüş için öneriler

Güncelleme Tarihi:

Tasarruflu sürüş için öneriler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2009 10:44

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı İsmail Özkarakaya, ani hızlanma ve duruşlar yapılan agresif sürüşte, ölçülü sürüşe göre yüzde 20 daha fazla yakıt tüketildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Özkarakaya, araçların yakıt tüketiminin her geçen gün teknolojik gelişmelere paralel olarak azaldığını, bunun dışında, enerji tasarrufu bilinci ile hareket edilmesi durumunda yıllık benzin ve mazot tüketiminde daha fazla tasarruf sağlanabileceğini belirtti.

Genel olarak araba kullanımında kat edilen mesafenin yaklaşık üçte birinin işe gidip gelirken yapıldığını ifade eden Özkarakaya, “Eşiniz, komşunuz ya da aynı güzergahta bulunan arkadaşlarınızla işe aynı araçla giderseniz, enerji tüketiminiz büyük ölçüde azalacaktır. Yine toplu taşıma araçları kullanılarak veya yürüyerek, bisiklete binerek de hem sağlıklı kalmış hem de enerji tasarruf yapmış olursunuz” dedi.

TASARRUF İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Özkarakaya, araç kullanırken uyulacak bazı kurallar ve alınacak tedbirler sayesinde de önemli oranda yakıt tasarrufu sağlanabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Hız limitlerine uyunuz. Limite uymak hem yüzde 20 enerji tasarrufu sağlar hem de güven içinde gidersiniz. Motoru yüksek devirde kullanmayın ve vitesi motor devrine uygun seviyeye alın. Kalkışlarda, sürüş sırasında ve vites değiştirirken ani gaz vermeyin. Ani hızlanma ve duruşlar yapılan agresif sürüşte, ölçülü sürüşe göre yüzde 20 daha fazla yakıt tüketiliyor. Özellikle şehir içinde çok sert gaz ve fren kullanımından kaçının. Daha az yakıt tüketimi için, hızlanırken gaz pedalına yavaş yavaş basın. Yolda kavisler çizmeden düz bir şekilde ilerleyin, zorunlu olmayan durup kalkışlardan kaçının. Önünüzdeki trafiğin yavaşladığını veya kırmızı ışığı görünce ayağınızı gazdan çekin.”

Özkarakaya, aracın pencerelerinin hareket halindeyken kapalı tutulması ya da hava değişimini sağlayacak kadar açılmasının, azımsanamayacak ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacağını dile getirdi.

Aracın bakımını zamanında ve gereği gibi yaptırmanın da önemli oranda yakıt tasarrufu sağlayacağını anlatan Özkarakaya, uygun şekilde bakımı yapılmayan her bir parçanın yakıt tüketimini artıracağını söyledi.

Otomobilin yakıt verimliliğinde lastik kullanımının da önemli bir fonksiyon olduğuna dikkati çeken Özkarakaya, mevsime ve yol şartlarına göre uygun lastik kullanımının yakıt tüketimini yüzde 5–10 arasında etkilediğini ifade etti.

Otomotivdeki İş Fırsatları: http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?Sector=11800 

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!