Turizmin yeni gözdesi gastronomi

Güncelleme Tarihi:

Turizmin yeni gözdesi gastronomi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2009 10:33

Yöresel lezzetlere ulaşmayı hedefleyen gastronomi turlarının turizm içindeki payı giderek artıyor.

Haberin Devamı

Genellikle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Fransa gibi Akdeniz ülkelerinin hakim olduğu “Gastronomi Turları”, Çukurovalı seyahat acenteleri ve otelcilerinin girişimleri ile Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladı.

Deniz, kum ve güneş dışında, değişik kültürler ve farklı lezzet arayanların tercih ettiği turlarda ilk etapta Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep yöresel tatlarıyla ön plana çıkarken, Anadolu'nun zengin yemek kültürü ünlü gurmelerin de katkısıyla daha fazla konuğu ağırlamaya hazırlanıyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Göçhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm acentelerinin daha fazla seçenek sunmak amacıyla farklı alanlara yöneldiklerini, “gastronomi turları”nın da bu açılımda önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Kültür seyahatlerinin çoğu zaman tek başına cazip gelmediğini anlatan Göçhan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Özellikle kültür turlarına ilgi duyanlar gittikleri yerlerde o yörenin yemeklerini tatmak istiyor. Zaten yemek, seyahatlerin ayrılmaz bir parçası hatta en önemli ögesi. Acenteler de son 2 yıldır artan talep nedeniyle, tur paketlerine 'lezzet duraklarını' da ekliyor. Mesela Adana'ya gelen bir turist kentin tarihi mekanlarının yanı sıra Adana kebabı yemeden şehirden ayrılmak istemiyor.

Aynı durum Hatay, Gaziantep, Mersin için de geçerli. Hatay'da oruk, humus, tepsiye kebap ve çok sayıdaki meze, Gaziantep'te lahmacun, alinazik, patlıcan kebabı, baklava, Mersin'de tantuni ön plana çıkan yöresel lezzetlerden sadece birkaçı.”

Türkiye'nin yemek kültürü konusunda çok zengin olduğunu belirten Göçhan, güney kentlerinin yanı sıra değişik illerde de bu kültürlerin tanıtımının yapılmaya başladığını söyledi.

Her bölgenin kendine has yemekleri bulunduğuna işaret eden Göçhan, Türk turizminin gastronomi turlarıyla daha da gelişeceğine inandığını kaydetti.

TANITIMA GURME DESTEĞİ

Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu da “gastronomi turizmi”nin başlamasında kendilerinin öncü rol oynadığını belirterek, “7-8 yıl önce ilk planlamalarını yaptığımız projemiz, son 2-3 yıldır başarılı bir şekilde yürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Çukurova'nın Türkiye yemek kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu ve bu özelliği sayesinde yöreye turist çekmek istediklerini anlatan Zaimoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye'deki ünlü gurmeleri bölgemize getirmeyi başardık. Bu kişilerin vasıtasıyla bölge mutfağını Türkiye çapında tanıtma fırsatı doğdu. Şu an yöreye büyük bir ilgi var. Turizmde tarihi, turistik mekanların yanı sıra o yörenin mutfağı da ön plana çıkıyor. Bizim bölgemizde de özellikle Adana, Mersin ve Hatay mutfakları bir birine benzemekle birlikte farklı özellikler taşıyor. Artan ilgi nedeniyle yöresel yemeklerin yer aldığı yeni restoranlar açılıyor. Ayrıca bütün otellerin yemek menüsünde yöresel lezzetler konuklara sunuluyor. Özellikle Antakya, değişik yemek kültürleri ile fazlaca ilgi görüyor.”

Haberin Devamı

Gastronomi turizminin, diğer turizm çeşitleri içerisindeki payının giderek artacağını bildiren Zaimoğlu, Çukurova'ya gelen turistlerin yüzde 20-25'ini bu amaçla gelenlerin oluşturduğunu bildirdi.

Yerli turistlerin ardından yabancı turist çekmek için yurt dışına yöneleceklerini ifade eden Zaimoğlu, burada yapacakları tanıtım faaliyetleri ve gelecek turistlerle Akdeniz ülkelerinin bu alandaki hakimiyetini kırmayı planladıklarını kaydetti.

Turizmdeki İş Fırsatları:
http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?Keyword=turizm 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!