Bakan Günay'dan özür gibi açıklama

Güncelleme Tarihi:

Bakan Günaydan özür gibi açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2009 15:47

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Zeki Müren ve Bülent Ersoy ile ilgili sözlerinin ardından başlayan tartışmalara son noktayı koydu.

Özür gibi bir açıklama yapan Günay, “O gergin ortam içinde belki amacımı aşan bazı ifadeler oldu. Ya da iyi anlatamadım derdimi. Hiçbir sanatçı arkadaşımı kesinlikle incitmek istemem. Hiçbir sanatçı arkadaşımın herhangi bir alandaki tercihleri de kimseyi ilgilendirmez. Beni de ilgilendirmez. Arkadaşlarımı bilmeden üzmüşsem sözlerimi düzeltmek istiyorum” dedi.

AKP'nin il kongresine katılmak için İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu ile birlikte İstanbul'dan Çanakkale'ye gelen Bakan Günay'ı taşıyan özel helikopter, Çanakkale- İzmir Karayolu'nun kenarında bulunan alana indi. Öncesinde pistin itfaiye ekiplerince sulanmasına karşın, helikopterin inişi sırasında toz kalkmasının önüne geçilemedi. Bakan Günay'ı karşılayan Vali Abdülkadir Atalık, İl Emniyet Müdür Vekili İbrahim Tokça, İl Jandarma Komutanı Albay Metin Yerlikaya ve AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş toz bulutunun altında kaldı. Vali Atalık'ı makamında ziyaret eden Bakan Günay'a, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu da eşlik etti.

12'nci Uçan Süperge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin açılış töreninde, 12 Eylül döneminde yaşanan acılardan bahsederken, “Nice yalanlar gördük. Ben bir yıl hatırlıyorum, Zeki Müren Türkiye'nin en büyük erkek sanatçısı, Bülent Ersoy ise kadın sanatçısı seçilmişti. Böyle absürt, dramatik, toplumun aklının karıştırılmaya çalıştığı dönemlerden geçtik” sözleriyle oldukça tepki çeken Günay, bu konuya açıklık getirdi. Bülent Ersoy’un da bu sözleri yüzünden istifaya davet ettiği Günay, özür gibi bir açıklama yaparak şöyle dedi:
“Festival açılışındaki konuşmamda vurgulamak istediğim, Türkiye’nin bir dönem yaşadığı acıları unutmaması ve benzer bir takım ortamların tuzaklarına düşmemesi konusunda bir dikkat çağrısıydı. Ama o gergin ortam içinde belki amacımı aşan bazı ifadeler oldu. Ya da iyi anlatamadım derdimi. Hiçbir sanatçı arkadaşımı kesinlikle incitmek istemem. Hiçbir sanatçı arkadaşımın herhangi bir alandaki tercihleri de kimseyi ilgilendirmez. Beni de ilgilendirmez. O yüzden arkadaşlarımı bilmeden üzmüşsem sözlerimi düzeltmek istiyorum. Onlarla ilgili bir kastım yok. Sadece Türkiye’nin bir karanlık döneminde haksız yasaklar yaşandığını, sonra o yasaklara muhatap olanların bir süre sonra abartılı bir biçimde hak ettiği ya da etmediği şekilde alkışlandığını, bir akıl karışıklığı ortamından geçtiğimizi söyledim. Verdiğim örnekler belki o ortamda yeteri kadar anlatılamadı ve haklı olarak üzülmüş olabilir arkadaşlarımız. Bunu da bu vesileyle düzeltmek isterim.”

‘ERSOY İYİ BİR YORUMCU’

“Bülent Ersoy'un sanatçı kişiliği hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Bakan Ertuğrul Günay, “Her arkadaşımızın kendi çapında, kendi yetenekleri oranında, Türkiye'nin kültür yaşamına katkı yapmaya çalıştığını düşünüyorum. Sayın Ersoy iyi bir yorumcudur. Rahmetli Zeki Müren fevkalade iyi bir yorumcuydu. Yani onların, 12 Eylül ile ilgili bir tartışmanın odağı haline gelmesini istemem. Benim kastım, amacım meramım tamamen farklı” diye konuştu.

Günay, “Asıl hedef Kenan Evren miydi?” şeklindeki soruya ise “Asıl hedef; Türkiye'nin bir kez daha darbeci bir çağın kucağına, tuzağına düşmemesi konusunda oradaki arkadaşlarımızı uyarmaktı” yanıtını verdi.

Truva Müzesi için oluşturulan danışma kurulunun çalışmaları hakkında da bilgi veren Günay, “İlerleyen dönemde Truva Müzesi için uluslararası bir proje yarışması yapacağız. Truva Müzesi'nin, Çanakkale'nin turizm değerlerine ayrı bir değer katacağına çok inanıyorum. Çanakkale’nin bu müzeyi hak etmiş olduğuna inanıyorum. Birkaç yıl içinde böyle bir müzenin temellerinin yükseldiğini göreceksiniz” dedi.

‘MARDİN'DEKİ ÇOCUKLAR ANNESİZ KALDI’

Bakan Günay, Anneler Günü için de “Bir toplumun gelişmesi, ilerlemesi, sağlıklı kuşaklar nesiller yetiştirmesi, annelerin sağlığına, esenliğine, bolluğuna, bereketine, yaşadığı ortamın iyiliğine ve güzelliğine bağlı” dedi.

Dünyanın her yerindeki kadınların üretken olduğunu belirten Bakan Günay, “Ama bizim kadınlarımız hem üretici hem de çilekeştir. Derin acılar yaşadılar. Ne yazık ki hala daha yaşamaya devam eden annelerimiz var. Birkaç gün önce bir feodel vahşetin eliyle nice çocuk annesiz kaldı. Nice anne çocuksuz kaldı Mardin'de. Bu vesileyle onların acısını bir kez daha paylaşıyorum. Bütün annelerimize sağlık, esenlik, güzellik içinde yaşam diliyorum. Kendi annemden başlayarak yaşayan annelerimize esenlikler diliyorum. Ölmüş olanlara rahmet diliyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!