Yargıtay'dan dinleme açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Yargıtaydan dinleme açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2009 16:27

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, dinleme konusunun toplumun her kesimini rahatsız edecek seviyeye geldiğini belirterek, “Mutlaka bunu belirli bir disiplin içinde, hukuka uygun biçimde değerlendirmek lazım” dedi.

Gerçeker, Türkiye Noterler Birliği'nin yeni hizmet binasının açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün iddialarının ardından Anayasa Mahkemesi üyesi Serruh Kaleli ile ilgili iddiaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Gerçeker, “bu iddialarla ilgili yanlış yapılan bir şey varsa gerekenin yapılacağını” söyledi. Gerçeker, “Eğer yanlış yapılan bir şey varsa hukuka aykırılık varsa mutlaka bunların sorumluları hakkında gereği yapılır” dedi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker, “Siz bir yargı kurumunun başkanısınız. Bu gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Öncelikle, biz hiçbir zaman yargının bu kadar gündemde olmasını arzu etmiyoruz. Demokratik sistemde yargı bu kadar gündemde olmaz ama maalesef yaşanan olaylar bu noktaya getirdi. İnşallah en kısa sürede yargı gündemde olmaktan düşer. Biz de kendi asli görevlerimizi yaparız. Elbette herkes kadar biz de üzülüyoruz. Bunlar üzüntü verici şeyler” karşılığını verdi.

Hasan Gerçeker, “Bir siyasi partinin kapatılması sürecinde yargıç konumundaki kişinin bu tür iddialara konu olması nasıl bir şeydir” sorusu üzerine, şöyle konuştu:

“Yargıç için değil hiçbir vatandaşımız için yasaya aykırı işlem yapılmaması lazım ama dediğim gibi bu araştırılacak, araştırılması da lazım. Yetkililer mutlaka araştıracaklar. Yanlışlık, hukuka aykırılık varsa mutlaka bunların üzerine gidilecek. Bizim görevimiz bu yargı mensupları olarak, yargının en süt noktasında olan insanlar olarak. Kamuoyuna duyuruyoruz, Yargıtay'ın aldığı kararlar var bu konuda içtihat olarak, emsal olarak. Bu dinleme konusu özellikle artık toplumun her kesimini rahatsız edecek seviyeye geldi. Mutlaka bunu belirli bir disiplin içinde hukuka uygun biçimde değerlendirmek lazım. Bütün arkadaşlarımızın, meslektaşlarımızın ona göre hareket etmesi lazım. Biz de burada özeleştiri yapmak durumundayız. Her kesimde olduğu gibi eğer yargı mensupları içinde de yanlışlık yapan varsa mutlaka bunlar ortaya çıkarılıp sorumlulukları neyse ortaya konulmalı.”

Bu arada, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok da aynı yöndeki soruları, “Bu sorulara cevap vermekte sıkıntı duyuyorum, üzülüyorum. Türk yargısının tepesindeki bir mahkemede böyle tartışmaların olması bizi son derece üzüyor. Türkiye'yi, Türk yargısını, Türk hukukunu bu noktaya getirenler biraz daha özeleştiri yapsınlar” diye yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!