Alman yatırımcı Türkiye'ye 1.5 milyar dolarla geliyor

Güncelleme Tarihi:

Alman yatırımcı Türkiyeye 1.5 milyar dolarla geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2009 14:15

Alışveriş merkezi yapım ve yönetim hizmetleri vermek üzere kurulan Alman yatırım firması Prime Development, Türkiye’de konut ve alışveriş merkezi (AVM) projeleri için 1.5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Şirketin Türkiye’deki ilk yatırımı ise İskenderun ve Antakya’da Prime Mall adıyla inşa edilecek AVM'ler olacak.

Türkiye’ye yönelik projeleri anlatmak üzere bir basın toplantısı düzenleyen Prime Development Şirketi Ortak ve Yöneticisi Dr. Philipp Von Wilmowsky, Türkiye'de AVM ve konut olmak toplam 1.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı plandıklarını ifade ederek, ilk yatırımlarını ise İskenderun ve Anktakya'da yapacaklarını söyledi. İskenderun ve Antakya’da yapımına başlanan iki alışveriş merkezinin toplam yatırım bedelinin 350 milyon dolar olarak öngörüldüğünü ve her iki projenin de iki yıl içinde hizmete gireceğini kaydeden Wilmowsky, alışveriş merkezi yatırımlarının ilk beş yılda 10 AVM yapılmasının hedeflendiğini ifade etti. Wilmowsky, şirketin toplam yatırım bütçesinin yüzde 70’i AVM projelerinden, yüzde 30’u da konut projelerinden oluştuğunun altını çizdi.

Wilmowsky, zamanlamaya ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, “Her ülke kriz yaşıyor olabilir. Biz uzun dönemli düşünen bir yatırımcıyız. Kriz nasıl olsa geçecek. Ayrıca kriz ekonomisi içinde ülkeye katkı yapmak da bizi mutlu eder. O yüzden kriz var diye Türkiye’ye gelmemezlik edemezdik. Biz Türkiye’de uzun yıllar kalmak istiyoruz.Türkiye genç ve dinamik nüfusu ve başarılı ekonomik performansıyla bizim için büyük potansiyel taşıyor” dedi.

“YENİ YERLER ARIYORUZ”

Hatay ve İskenderun’un Doğu Akdeniz’in yükselen değerleri olduğunu ifade eden Wilmowsky, Prime Development’ın Türkiye’de kuracağı diğer alışveriş merkezleri için 12 ayrı ilde yer arayışlarına devam ettiklerini, büyükşehirlerde de öncelikli olarak projelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Wilmowsky, İskenderun ve Hatay’ın yanı sıra Adana, Gaziantep, Antalya, Ankara, İzmir ve İstanbul’da da AVM yatırımları planladıklarını kaydetti.

Mali kriz nedeniyle ortaya çıkan finansman sorunları nedeniyle üç projenin durduklarını belirten Wilmowsky “Türkiye’de emlak fiyatları ve kiralar çok yükseldi. Pazar çok ısınmış durumda” dedi.

Wilmowsky, alışveriş merkezlerinin yatırım, konsept ve proje üretim, yapım ve yönetim süreçlerine farklılık kazandırmak ve gelişmiş bir yönetim anlayışını sektöre kazandırmak hedefiyle kurulan Prime Development şirketinin, söz konusu yatırımlar için yaptığı pazar araştırmalarında Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerindeki potansiyeli inceledikten sonra çoğu kriterin daha elverişli olduğu Türkiye’de yatırım yapmaya karar verdiğini söyledi.

Wilmowsky, “Biz geçmişte Türkiye’de birçok alışveriş merkezinin kurulumunda üst düzeyde görev aldık. Projeleri A’dan Z’ye hayata geçirdik. Türkiye pazarını çok iyi biliyoruz. Alışveriş merkezi işletmeciliği konusunda da dünya çapında tecrübeye sahibiz. Alışveriş merkezi sektöründe İstanbul öncelikli olarak akla gelse de Anadolu’nun da bu tür yatırımlara ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Wilmowsky, bir AVM'nin yapım sürecinde yaklaşık iki bin kişiye iş olanağı sağlaynacağını ekledi.

“AVM PAZARINDA YENİ BİR DENGE BULUNACAK“

Prime Development tarafından geliştirilen alışveriş merkezlerinin kiralama danışmanlığını yapacak Avi Alkaş da toplantıda yaptığı konuşmada, özellikle belirli bölgelerde AVM sayılarında önemli bir tırmanış olduğunu ve dengenin kaçtığını vurgulayarak, “Kiraların ödenebilir ve sürdürülebilir olması önemli. Biz daha anlayışlı bir yaklaşım içinde olacağız ve hasılat paylaşımı üzerine inşa edeceğiz. Çünkü kiracı mutluluğu bizim için çok önemli. Kiracı mutluluğu yanı sıra tüketici güveninin yeniden tesisi ve ticaretin canlandırılması da bu süreçte önem taşıyor. Biz AVM alanında yeni bir dengenin bulunacağına inanıyoruz. İskenderun ve Antakya projeleri bölgede bu alanda başı çeken ilk proje olacağı için olumlu bir pazar reaksiyonu bekliyoruz. Potansiyel kiracılarla yaptığımız görüşmelerden de olumlu izlenimler alıyoruz” diye konuştu.

PRIME MALL İSKENDERUN VE ANTAKYA

Prime Development’ın Türkiye’deki ilk yatırımı olan ve 1.5 yıllık yapım süresi öngörülen Prime Mall İskenderun‘un temeli Ağustos 2008’de atıldı. Toplam 86 bin metrekare inşaat alanına ve 36 bin metrekare de kiralanabilir alana sahip olan Prime Mall İskenderun’un 130 mağaza kapasitesi bulunuyor. Prime Development’ın Türkiye’deki ikinci yatırımı olan ve 2009’un son çeyreğinde temeli atılacak Prime Mall Antakya için yaklaşık 18 aylık yapım süresi öngörülüyor. Antakya’nın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan Prime Mall Antakya, alışveriş amacıyla sık sık İstanbul’a giden bölge nüfusu için de yeni bir yaşam alanı sunmayı hedefliyor. Prime Mall Antakya, toplam 36 bin metrekare kiralanabilir alana sahip ve bünyesinde hipermarket, sinema salonları, yemek alanı, nitelikli mağaza karması ve kapalı-açık otopark yer alıyor.

Haberin Devamı

Perakende sektöründeki iş fırsatları

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!