İlk güzellik yarışması Anadolu'dayapılmış ve yine kan dökülmüştü...

Güncelleme Tarihi:

İlk güzellik yarışması Anadoludayapılmış ve  yine kan dökülmüştü...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2002 18:02

"Dünyanın ilk güzellik yarışması Anadolu'da yapılmıştı. Mitolojiye göre Paris, kendisine dünyanın en güzel kızını vaat eden Venüs'ü (Afrodit) en güzel kadın seçti. Paris'in Helena'ya olan aşkı ise on yıl sürecek kanlı Truva Savaşı'na neden olacaktı..." Arkadaşım Faruk Eskioğlu Londra'dan hatırlatıyor:

Haberin Devamı

"Dünyanın ilk güzellik yarışması, 'İda' diye anılan Kazdağı'ndaki Bayramiç ilçesinin Evciler köyünden 5 kilometre uzaklıktaki Ayazma'da yapıldı. Mitolojiye göre; bu ilk yarışması, on yıl sürecek kanlı Truva Savaşı'na neden olmuştu.

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir'in, Merhaba Anadolu adlı kitabındaki "Dünya'nın İlk Güzellik Yarışması" bölümünde anlatılan mitolojiye göre, Kürekçi Peleo, Çanakkale'de memelerine dek denizde görünen deniz tanrıçası Tetis'e aşık olur. Sonunda Peleo ve Tetis evlenmeye karar verir.

Düğüne fesat tanrıçası dışında bütün tanrı ve tanrıçalar davet edilir. Fesat tanrıçası düğün ziyafetinde masaya üzerinde "En güzele" yazılı altın bir elma atar. Düğündeki tanrıların tanrısı Zeus'un karısı Hera, akıl tanrıçası Athena ve güzellik ve sevgi tanrıçası Venüs elmayı almak ister.

Zeus'tan seçim yapması istenir. Zeus karısı ve diğer tanrıçalar arasında kalınca  elmayı ve görevi yakışıklı çoban Paris'e vererek işi başından savar.

Tanrıçalar elma karşılığı Paris'e vaatler yağdırmaya başlar. Hera, zenginlik ve güç Atena ün ve şan, Venüs ise dünyanın en güzel kızını vaat eder. Paris elmayı Venüs'e verir.

Efsanenin bundan sonrasında ise kan ve savaş vardır. Venüs sözünü tutar. Truva hükümdarı Priamos'un oğlu olan Paris, Sparta Kralı Menelaous'un karısı Helena'yı Truva'ya kaçırır. Böylece Sparta'lılar Truva'ya saldırır. 10 yıl sürecek savaşta Hera ve Athena kendilerini seçmeyen Paris'e karşı savaşanları destekler.

Truvalıların direnci, Spartalılar'ın içi asker dolu "Truva Atı"nı hileyle kaleye sokmalarıyla kırılır. Kent yakılır, yıkılır. Paris ölür. Helena Yunanistan'a geri götürülür..."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!