Stockholm ve Ottawa büyükelçilerimize arz

Güncelleme Tarihi:

Stockholm ve Ottawa büyükelçilerimize arz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2002 12:58

İki büyükelçimizden iki ayrı istirhamım var. Stockholm Büyükelçimiz Selim Kuneralp ve Ottawa Büyükelçimiz Erhan Öğüt'ten. Aflarına sığınarak aynı yazıda, peşpeşe arz edeceğim. Uzaktan başlayalım önce isterseniz...

Haberin Devamı

Kanada'da eğitimini tamamlamış, lisans üstü diplomasını almış, evine dönmüş.

Üşenmemiş, kalkıp bana Hürriyet binasına kadar gelmiş. Elinde Sunrise Newsletter diye bir dergi. Sunrise Education Trust diye bir kuruluşun aylık, bedava, yayın organı. Parasal gücünü anlamak için ekim sayısının 5 bin kişiye bedava gönderildiğini söylemek yeter. (Editörün iddiası.)

Bu Sunrise eğitim kurumunun, yurtdışında birçok örneği olan - hepsi reddediyor ama bu laf MGK'da bile konuşulduğuna göre - Fethullah Gülen Cemaati'ne, haydi "yakın" diyelim, bir kuruluş olduğu iddiaları çok yaygın.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Erhan Öğüt, Sunrise'a verdiği demeçte, Kanada'da yaşayan Türk toplumuna bir çağrı yapıyor: Sunrise'ı yaşatın, çünkü böyle ortak bir yayın organına ihtiyacımız var. (Türkiye'nin Toronto Fahrî Konsolosu Yaman Üzümeri de aynı kanaatte. "İlk defa böyle bir eğitim girişiminde bulunuluyor" diye destekliyor.)

Sayın Büyükelçi'ye sorum şu:

Söylentilerin yalan olduğuna dair elinizde bir bilgi varsa, yani DGM tarafından irticaî faaliyetleri sebebiyle aranan kaçak Fethullah Gülen'e yakın bir eğitim kurumu olmadığı yolunda elinizde bir bilgi varsa, ki kurumu desteklediğinize göre olmalı, lütfeder bana iletir misiniz, ki endişeleri olan okurlarımla paylaşayım. Sunrise'ı da töhmet altında kalmaktan kurtaralım.

(Yok derseniz bir sorum daha olacak : Hakkında böyle ciddî iddialar olan bir kuruma desteğinizi nasıl açıkladınız? Yahut İstanbul'a kadar gelen bu iddialar size ulaşmadı mı?)

*

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Sayın Selim Kuneralp'ten de bir istirhamım var.

Hürriyet'in İsveç'teki haber kaynağı olan, Doğan Medya Grubu'na bağlı Doğan Haber Ajansı'nın Stockholm Muhabiri Tandoğan Uysal'a desteğini esirgemesin.

Bir büyükelçi, bulunduğu ülkede Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil eder.

Demokrasilerde, şu veya bu sebepten, Devlet, bir gazeteye, bir gazeteciye ambargo uygulamaz. Hele şahsî bir sebepten, asla.

Böyle uygulamaların zararını çok yakın bir tarihte gördük ve siz, Türk diplomatları olarak, bu keyfî uygulamaları dünyaya anlatmada çok sıkıntı yaşadınız.

Lütfen!..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!