Exper: Bilgisayarda devlet halen en büyük alıcı

Güncelleme Tarihi:

Exper: Bilgisayarda devlet halen en büyük alıcı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2009 00:00

Yıldız Bilişim Grubu bünyesindeki Datateknik’in bilgisayar markası Exper, 12 saat pil ömrü olan, elektrik kesildiğinde çalışmaya devam eden bilgisayar ve araç nanivasyon cihazını tanıtırken, 2009 yılı için yüzde 40 büyüme hedefi koydu.

Düzenlenen toplantıda konuşan Datateknik Genel Müdürü Mehmet Yolcu, 2008 yılı ve 2009’un ilk çeyreğini büyüyerek kapattıklarını belirterek, "Sektöre yönelik KDV indirimi teşviğini birebir tüketiciye yansıttık. Pazarda ciddi hareketlilik var, satışlarımızda yüzde 65’lik artış yaşandı. Bunun bu yıl ilk çeyrekteki daralmayı telafi etmesini bekliyoruz" dedi.

Son dönemde yoğun olarak kişiye özel bilgisayar modelleri üzerinde çalıştıklarını da dile getiren Yolcu, "Çocuklar için BilgePisi, oyun meraklıları için Xcellerator, trend arayanlar için Style, işyerleri için kesintisiz PC, çok seyahat edenler için de EQ ve araçlar için navigasyon modellerini piyasaya sunduk" diye konuştu.

En büyük alıcı devlet

Mehmet Yolcu, bölge ülkelere de açılma planları yaptıklarını ve Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri’nin ilk hedefleri arasında yer aldığını aktardı. Devletin bilgisayarda halen en büyük alıcı olduğuna da işaret eden Yolcu, şöyle konuştu: "Devlet yatırımları devam ediyor. Satışlarımızda sanıldığı gibi ihalelerin payı çok büyük değil, bu oran yüzde 20’lerde. Ama firmalarının düzenledikleri ihalelerde yerli markaları gözardı etmelerini anlayamıyoruz"

Datateknik Satış ve Pazarlama Koordinatörü Cahide Akkuzu da, 2008 yılında yüzde 140 büyüdüklerini belirterek, "2008’de 540 milyon TL ciro elde ettik. 2009’da da yüzde 40’lık büyüme hedefi koyduk. Exper, Datatenik’in cirosunun yüzde 45’ini sağlıyor" bilgisini verdi. Akkuzu, Exper’in kurulduğu tarih olan 1993’den beri 1.2 miyon adetlik satış yaptığını dile getirerek, günde 500 dizüstü ve 2 bin tane masaüstü bilgisayar üretme kapasitelerinin bulunduğunu kaydetti.

2.6 milyon satış oldu

Türkiye’de geçen yıl 2.6 milyon adet bilgisayar satıldığını da aktaran Akkuzu, PC pazarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Satılan bilgisayarların 1.4 milyonu masaüstü, 1.2 milyonu notebooktan oluştu. Pazar 2009’un başında yüzde 40 küçüldü. Geçen yıl masaüstü bilgisayarda yüzde 13, notebook’ta yüzde 2 oranında pazar payı elde ettik. Bu yıl ilk çeyrekte masaüstünde yüzde 15’e, dizüstünde yüzde 7’ye çıktık. Yatırım yapmaya devam ediyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!