Afetlerde önce hastaneler yıkılıyor

Güncelleme Tarihi:

Afetlerde önce hastaneler yıkılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2009 00:00

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, afetlerde hastanelerin diğer binalardan daha önce yıkıldığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nce 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla "Afetlerde Hastane Hizmetleri" başlıklı panel düzenlendi.

Akdur "2008’de tetikleyicisi doğal olaylar olan 321 afet yaşandı, 235 bin 216 kişi öldü. Bu sayı 2008 öncesi 7 yılda yaşanan afet ölümlerinin toplamından fazladır" dedi. Afetlerden sonra yüzlerce insanın hayatının, sağlık hizmetlerinin hızlı ve etkili sunulmasına bağlı olduğunu belirten Akdur, olası İstanbul depreminde ölü ve yaralı sayısının fazla olmasının beklendiğini bildirdi.

Afetlerde hastanelerin diğer binalardan daha önce yıkıldığını dile getiren Akdur, "2001’de 14 bin kişinin öldüğü Hindistan depreminde bin 813 sağlık kuruluşunun ağır, 3 bin 812 sağlık kuruluşunun da ciddi hasar gördüğünü, 2003’teki Cezayir depreminde ise hastanelerin yüzde 52’sinin kullanım dışı kaldığını" söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Mehmet Kontaş, Dünya Sağlık Günü’nde her yıl önemli bir halk sağlığı sorununa dikkati çekmeyi ve farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirterek, bu yıl da "afetlerde güvenli hastaneler hayat kurtarır" konusunun seçildiğini söyledi.

Kontaş, son 18 yılda tüm dünyada yaşanan afetlerin 246 milyar dolar maddi zarara yol açtığını kaydetti.
/images/100/0x0/55ea6080f018fbb8f87bf969

Türk-Yunan ortak deprem tatbikatı

Türkiye- Yunanistan Birleşik Doğal Afetlere Müdahale-2009 Tatbikatı, her iki ülke silahlı kuvvetlerine bağlı timler tarafından yapıldı. Tatbikat sonrası Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan Tuğgeneral Abdullah Barutçu ile Yunanistan’dan Tuğgeneral Loanis Parliaris karşılıklı olarak birbirlerine günün anısına hediyeler taktim edip, ilk yardım çadırı, doğal afetler harekat üssü ve DAK sergisinde incelemelerde bulundu. Bu arada Yunan DAK timinde bulunan kadın asker Vasiliki Maragou’nun tatbikata ojeli elleri ve makyajlı katılması dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!