Bakan Atalay: Bir cenaze bulunamadı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Atalay: Bir cenaze bulunamadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2009 17:10

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Şu ana kadar 5 kişinin cesedi bulundu. Bir kişi ise hala aranıyor'' dedi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, helikopter kazasında ölen BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 4 kişinin cenazelerinin, Kahramanmaraş Devlet Hastanesindeki otopsilerin tamamlanmasının ardından ailelerinin de istemesi halinde bugün Ankara'ya gönderileceğini açıkladı.

Atalay, helikopterde bulunan 6. kişinin ise aranmasına devam edildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Atalay, iki gündür bulunduğu Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde basın toplantısı düzenledi. Sözlerine “Muhsin Yazıcıoğlu benim de şahsen eski yıllardan beri tanıdığım, bakanlığım döneminde de parlamenter olarak sık sık görüştüğüm arkadaşımdı. Bu konuda acımız çok büyük” diye başlayan Atalay, bugün saat 14.30 itibarıyla helikopter kazasında hayatını kaybeden 5 kişinin cesedine ulaşıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bir kişinin cesedinin ise bulunamadığını ve arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Atalay, şunları söyledi:

“Helikopterde 6 kişi vardı. Biliyorsunuz bunlardan biri pilottu, 5'i yolcuydu. Şu anda 5 ceset üzerinde Kahramanmaraş Adli Tıp'ta kimlik belirlemesi ve diğer çalışmalar yapılıyor. Bu nedenle kimliklerle ilgili açıklama yapmayacağım. Biliyorsunuz son olarak Yazıcıoğlu'nun cenazesi bulundu. Cenazeleri ambulansla göndereceğimizi açıklamıştık, ancak gecikmemesi için helikopterle gönderdik. Ayrıca rahmetlinin eşi ve kızı ile Meclis Başkanvekilimiz buradaydı. Onları da ayrı bir helikopterle gönderdik.”

Kahramanmaraş'ta THY'ye ait bir uçağı beklettiklerini ifade eden Beşir Atalay, “Kimlik tespiti ve otopsi işlemleri biter ve aileler de isterse bugün Ankara'ya göndereceğiz, aksi halde yarın göndereceğiz. Bu süreci bekliyoruz” dedi.

'ÇOK BAŞARILI BİR ÇALIŞMA YAPILDI'

Bakan Atalay, çok başarılı, şartlara göre gerçekten iyi bir zamanda, başarılı çalışma yapıldığını ifade etti.

Atalay, arama çalışmalarına katılanlara, basın mensuplarına, karlı, yağmurlu ve soğuk havada, zor şartlarda görevlerini en iyi şekilde yaptıkları için teşekkür etti.

Kendilerinin de kaza yerinde yeni bir acı ve zayiat yaşanmaması için iyi koordinasyon yaparak sonuca ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Atalay, “Dağda helikopterle gezdim. Hava çok açıktı bugün. Bu süreçte çalışmalarla ilgili zaman zaman değişik eleştiriler ve görüşler ifade eden insanlar oldu. Bunların bu dağ ortamını, bu çetin ortamı görmelerini isterdim. Çok başarılı, şartlara göre gerçekten iyi bir zamanda, başarılı çalışma yapıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dağlarda 1 metre civarında kar bulunduğunu, sürekli kar fırtınası olduğunu söyleyen Bakan Atalay, şöyle devam etti:

“İnsanların birkaç metre ötesini göremediği sis ortamı var. Bu şartlarda arama yapıldı, bütün imkanlar kullanıldı. 25 Mart 2009 tarihinde bu elim kaza duyuldu, saat 15.45'te, helikopterde bulunan değerli basın mensubunun telefon konuşmasıyla. Bütün siyasi çalışmaları ve mitingleri iptal ettik. İlk anda bazı tereddütler vardı, kesinlik yoktu hatta değişik haberler vardı. Olumlu haber geliyor diye sevindik. Süre geçtikçe işin daha ciddi olduğu ortaya çıktı.”

Gelişmeleri bir süre Ankara'dan dakika dakika takip ettiklerini, saat 17.00'den itibaren neler yapıldığının basınla paylaşıldığını belirten İçişleri Bakanı Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gece şartlarında ilk anda istediğimiz şekilde koordinasyon olmayabilir. İstediğimiz koordinatlarda çalışamadık. Daha sonra organize çalışma başlatıldı. Tüm kurumların imkanları seferber edildi. Genelkurmay Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğünün helikopterleri daima hazır bekletildi ama zaman zaman hava şartlarının zorlaşması nedeniyle helikopterler kullanılamadı.”

Haberin Devamı

'HAVA ŞARTLARI BUGÜNKÜ GİBİ OLSAYDI'

Bakan Atalay, yaptığı basın toplantısında, arama çalışmalarının çok zor hava şartlarında gerçekleştiğini ifade ederek, çalışmalarda Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı Doğal Afet Kurtarma (DAK) Taburu, AKUT, gönüllü köy korucuları, Emniyet Genel Müdürlüğü personeli, Jandarma Genel Komutanlığı komando birlikleri ve akla gelebilecek konuyla ilgili bütün uzman birimlerin bölgeye getirildiğini belirtti.

Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çerçevede, çalışmaların bu safhasında dikkatli, iyi koordine edilmiş çalışma yürüttük. BBP yönetim kademesinden iki kişi her zaman toplantımızda bulundu. Gelişmeleri paylaştık. Acılı zamanlardı. Duygusal ortamlar da oldu ama bunlara aldırmadan işimizi iyi ve dikkatli yapmaya çalıştık. Arama yapılan bu koordinatlar tabii daha çok telefon konuşmasına bağlı belirlemeye dayandı. Çalışmalar o çerçevede yürütüldü. Bulunan yer de o koordinatlardadır. Helikopterden sinyal verilememesi işimizi zorlaştırdı. Arama çalışmaları cep telefonundan alınan sinyaller doğrultusunda yapıldı.”

Haberin Devamı

Hava şartlarının bugün daha uygun olduğuna dikkati çeken Atalay, “Bugünkü gibi iki saatimiz olsa işimiz kolaylaşırdı” diye konuştu.

ENKAZI BULAN 17 KORUCUYA ATALAY'DAN ANKARA DAVETİ

Basın mensuplarının kaza bölgesine girişinin engellendiğini hatırlatan Atalay, “Bunun sonra farkına vardım ama başka türlü çalışma yapılamazdı. Partililer de çoktu” dedi.

Kızılöz köyünde kaldıkları bir evi karargah olarak kullandıklarını anlatan Atalay, ev sahiplerine ve bütün ekibe evlerini açan köylülere teşekkür etti.

Bakan Atalay, Türkiye'nin acıda birleştiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Acıda birleşilmesi bazen böyle oluyor. Her şey bir kenara bırakılıyor. Böyle bir olay üzerinde birleşiliyor. Köylüler seferber oldular, Kızılöz köyü yüzlerce kişiyi ağırladı. Herkes evini açtı hepsine teşekkür ederim. Teşekkür edilecek ikinci köy de Döngel ve Çevrepınar köyüdür. Köy muhtarı ve helikopter enkazını bulan 17 gönüllü korumayı Ankara'ya da davet etmek istiyorum.”

Haberin Devamı

“TÜRKİYE BU ÜZÜNTÜDE BULUŞTU”

İçişleri Bakanı Atalay, bölgede çalışma yapan tüm ekiplere teşekkür ederek, “Yüzlerce kurum, binlerce kişi ve tüm bakanlıklarımız seferber oldu” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arama çalışmalarını bizzat takip ettiğini kendisinden sürekli bilgi aldığını anlatan Atalay, “Meclis Başkanımız Köksal Toptan ve Başbakanımız gece gündüz bilgi için aradı. Ben de kendilerine çalışmalar hakkında sürekli bilgi sundum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de çalışmalar hakkında bilgi verdiklerini bildiren Atalay, üzücü kazanın herkesin ortak sorunu haline geldiğini, devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini söyledi.

Kazanın duyulmasının ardından bütün siyasi partilerin faaliyetlerini askıya aldığını vurgulayan Atalay, “Bu siyaset ortamında, seçim arifesinde güzel bir olaydır. Türkiye bu üzüntüde buluştu, burada birleşti” dedi.

Bakan Atalay, yarın yerel seçimlerin olduğunu hatırlatarak, olay nedeniyle seçimlerin gündem dışı kaldığını, üzüntülerinin çok büyük olduğunu belirtti.

Teknik bilgilere daha önce değindiğini, tekrar ifade etmek istemediğini dile getiren Atalay, kurtarma ekibinin saat 10.20'de enkaz bölgesinde olduğunu, bütün ekiplerin de 14.30' gibi bölgeye ulaştığını ifade etti.

Atalay, şunları söyledi:

“Çalışmalar sırasında bir olay kaza gibi yansıtıldı. Oysa ki ben bir açıklama yaparak kaza olmadığını, olayın mecburi iniş olduğunu belirttim. Bir arıza söz konusudur, personelin de hiçbir şeyi yoktur, başka bir helikopterle alınmışlardır. Şu an bu helikopterler enkaz bölgesine yakın bir yerde bulunuyor, çalışmalar bittikten sonra gereği yapılacaktır.”

Enkaz bölgesinde çalışmaların devam ettiğini belirten Atalay, takviye ve de dinlenmiş personel ile 6'ncı kişiyi arama çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Üzüntülerinin çok büyük olduğunu ifade eden Atalay, “Allah böyle acılarda değil, sevinçlerde buluştursun. Bu olay sıcak bir atmosfer yaşattı bize. 3 gündür hiç uyumadık devamlı bir stres ve bir sonuç almalıyız çabası içinde olduk, geçmiş olsun diliyorum” dedi.

CENAZELERİN İSİMLERİ

Atalay, helikopter kazasının ardından bulunan cesetlerin BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Mustafa Kaya İstektepe ile BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı ile BBP Sivas belediye meclisi üyesi adayı Murat Çetinkaya olduğunu açıkladı.

Atalay, Göksun'da düzenlediği basın toplantısında, soruları yanıtlarken, koordinatların tek bir noktayı değil, 25-30 kilometrelik bir alanı gösterdiğini, bu alanda da birçok yer bulunduğunu söyledi.

Arama çalışmaları sırasında “Ben gördüm, ses duydum”diyen her vatandaşın ihbarını değerlendirildiğini ifade eden Bakan Atalay, “Keşke konu siyasetin içine çekilmese” dedi.

“DİSİPLİNLİ BİR ÇALIŞMA”

Çalışmaların bir kısımının paylaşıldığını, bir kısmı için ise sonuç alınıncaya kadar beklenildiğini belirten Atalay, “Planlı ve disiplinli bir çalışma yaptık. Dün alan daraldı, inşallah sonuç alacağız demiştik” diye konuştu.

Çalışmalar sırasında uluslararası örgütler, helikopter firması, başka ülkelerle paylaşımlar yapıldığını bildiren Atalay, böylece uluslararası imkanlardan nasıl faydalanılacağının araştırıldığını bildirdi.

Bir soru üzerine öncelikle kazanın insani yönüyle ilgilendiklerini belirten Atalay, “Havacılardan oluşan bir ekip yarın bölgeye gidecek. Nerede, hangi mesafede, ne olmuş değerlendirilecek. Tabii sisli, fırtınalı zor bir bölge. Helikopter düştükten sonra sürüklenmiş. Feci bir kaza” dedi.

İçişleri Bakanı Atalay, cesetlerin kimlik tespit çalışmaların sürdüğünü, şu ana kadar belirlenen isimlerin Muhsin Yazıcıoğlu, Yüksel Yancı, Mustafa Kaya İstektepe, Erhan Üstündağ ve Murat Çetinkaya olduğunu bildirdi. Atalay, İHA muhabiri İsmail Güneş ile ilgili olarak da, “Şu ana kadar bize verilen bilgi bu yönde. Ancak yanılgımız olabilir. Son tespiti Adli Tıp Kurumu yapacak” dedi.

Bakan Atalay, bölgede arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

“Bilgi kirliliği” iddialarıyla ilgili olarak da Beşir Atalay, ceset sayısı ve kimlikleri konusunda şu ana kadar kendilerinin bir açıklama yapmadığını, yalnızca saat 14.20'de Yazıcıoğlu'nun cesedine ulaşılınca BBP Genel Merkezine durumu bildirdiklerini söyledi. Atalay, Yazıcıoğlu'nun öldüğüne dair açıklamanın BBP'den yapılmasının daha uygun olacağını düşündüklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!