Erdoğan: "Kazada kurtulan yok"

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Kazada kurtulan yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2009 21:35

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da olduğu, düşen helikopter enkazından kurtulan olup olmadığı sorusu üzerine, “Maalesef bu noktada, şu anda gelen bilgi yani kurtulma noktasında, böyle bir durum olmadığı istikametinde, bize gelen şu andaki bilgi bu” dedi.

Haberin Devamı

DÜŞEN HELİKOPTERİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

YAZICIOĞLU'NUN BULUNDUĞU HELİKOPTERİN SON GÖRÜNTÜSÜ 

FOTOĞRAFLARLA HELİKOPTERDE BULUNANLAR

PARTİLİLER DAĞLARDA ENKAZ ARADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan NTV'de Murat Akgün, Mirgün Cabas, Banu Güven ve Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, programın başında BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'na ilişkin umutları kaybettiğini söyledi. Helikopterin düşmesi ve yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan,"Bilgi kirliliği işin başından itibaren var. Bizler hiç bir zaman kesin konuşmadık ve kesin konuşmamaya dikkat ettik. Batılı ülkelerde bu tür olaylar olduğu zaman 1 gün, 2 gün, 3 gün hiç bir açıklama yapılmaz. En son Hollanda'daki uçak kazasında bile yetkili makamlar hiç bir açıklama yapmadılar. Bizde bu konuda resmi bir açıklama yapmayalım, sadece yapılan çalışmalar hakkında bilgi verelim, neticeye vardıktan sonra bilgi verelim... Öyle şeyler söylendi ki, bu çok ciddi spekülasyonlara ve psikolojik bir yönetimin sağlanması gereken sürece, psikolojik noktada bir krize yol açtı. Şu anda geldiğimiz nokta gerçekten Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet, sivil savunma, DAK, AKUT, vatandaşlarımız, BBP mensupları, orada hep birlikte bir çalışmanın içinde olduk. Burada zaman zaman duygusallık oldu. Bunu normal karşılamak lazım. Çünkü ortada bir siyasi lider var. O siyasi partinin mensupları var. Bir seçim kampanyasının içindeyiz. Bu seçim kampanyasının içerisinde böyle bir olayın cereyan etmesi hepimizi üzdü" dedi.

"2 BİN CİVARINDA ASKER VE KÖY KORUCUSUNUN KARADAN ÇALIŞMASI VAR"

Yapılması gereken neyse, hükümet olarak bunu yapmanın gayretinde olduklarını belirten Başbakan Erdoğan,"İlk andan itibaren süreç başladı. O gece havadan karadan yapılması gereken çalışmalarda, hava çalışması belli bir saate kadar sürebildi. Çünkü oradaki coğrafi şartlar çok zor. Öbür tarafta hava koşulları çok ağır. Belli bir noktaya kadar geliyorsunuz, yağmur, kar, tipi, sis hepsi birbirine karışmış. Burada helikopterlerin uçması mümkün değil. Kaldı ki Türk Silahlı Kuvvetleri'nin helikopterleri termal kameralı olduğu halde belli bir noktadan sonra bunlarda çalışma yapamıyor. Dün daha verimli bir organize çalışma başladı. Bu çalışma neticesinde bazı belirtiler alınmaya başlandı. Her gelen teklif değerlendirilmiştir. Hatta dün ben oradayken BBP'den iki temsilciyi Vali ve Emniyet Genel Müdürü ile birlikte helikoptere bindirdim. Birde siz nereleri istiyorsanız helikopterle oralarda gezilsin dedim. 2 bin civarında asker, köy korucusunun çalışması var karadan"

"ENKAZ NOKTASI VERİLEN KOORDİNATLARIN İÇİNDE YER ALIYOR ZATEN"

Bugün enkazın yerinin Döngel Köyü olarak tespit edildiğini ifade eden Erdoğan, "Enkazın orada olduğu tespit edildi. İşin başından beri burada Ulaştırma Bakanlığı'nın bize verdiği koordinatlar var. Bu koordinatlarda çok enteresan bir şey var. Bu bilgi kirliliği denen konu. O'da şu, sürekli bir şey söylendi. Yani yapılan çalışmalarda özellikle belli bir bölgeye gidilmediği söylendi. Yanlış yerde arandığı söylendi. Mesela bunlardan bir tanesi Sisna bölgesi deniler bölge. Bu bölge gezildi, dolaşıldı. Ben oradayken arkadaşlar burası hakkında bilgi verdiler. Fakat en son enkaz noktası denilen nokta, bu enkaz noktası verilen koordinatların içinde yar alıyor zaten. Bugün bu bölgeye ulaşılmaya çalışıldı. En son enkazın orada olduğu Döngel köyü sakinleri tarafından haber verildi. Oraya doğru Bakanımız olmak üzere tüm ekipler hareket ettiler. Göksun'a orası 30 kilometre kadar mesafede olduğunu arkadaşlar söyledi. Şu anda yaya olarak 7-8 kilometre kalan bir yola kadar, arabayla gidiliyor. Ama daha fazla gidilemiyor. Dozerler çalışıyor. Ancak onlarda ciddi manada zorlandılar. Paletliler maalesef... En sonunda sivil savunma, AKUT, DAK bütün arkadaşlar birbirleriyle koordineli olarak yaya enkaz mahalline yürüyorlar. Programa çıkmadan yarım saat önce Beşir Bey ile bir görüşme yaptım. Çalışmaya ara vermiyoruz. Bu gece ne yapıp yapıp oraya arkadaşlarımız ulaşacak. Belki arkadan açılacak yoldan bende bizzat gideceğim diye Beşir bey söyledi. Beraberce gerekirse bizde oraya çıkacağız, ne yapıp yapıp oradan arkadaşlarımızı alacağız dediler" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Kurtulabilen var mı?" sorusuna ise, "Maalesef gelen bilgi kurtulma noktasında öyle bir durum olmadığı istikametinde. Bize gelen şu andaki bilgi bu. Umudumu yitirmek istemedim son ana kadar. Ülkemiz siyasette dik duran bir arkadaşımızı siyasette kaybetmiş olacak diyemiyorum, ama tablo bu" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!