Dört yeni ilçe de krizden şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

Dört yeni ilçe de krizden şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2009 00:00

Başkent’in yeni metropol ilçeleri, yerel seçimin kaderinde önemli rol oynayacak. Başkent seçimlerinde bu yeni ilçelerden gelecek 170 bin oy belirleyici etkiye sahip olacak.

Çubuk, Elmadağ, Kalecik ve Kazan’da da çiftçiler ve besiciler şikayetçi. Her ilçe kendi özel durumuyla ilgili şikayetlerini dile getirirken bu durumun sandığa ne kadar yansıyacağı merak konusu.

KAZAN

Besiciler dertli

HALKIN
büyük bir bölümü besicilikle uğraşan ve etiyle ünlü Kazan’da besiciler, seslerini duyuramamanın sıkıntısını yaşadıklarını bildirdiler.

Doğduğu günden beri besicilik yapan 69 yaşındaki Ahmet Turgut, "Kuraklığın etkisi ile artan yem fiyatları besicilerin kabusu oldu. Dedelerimizden dolu aldığımız ahırlarımız ilk kez boşaldı. Yem fiyatlarının altından kalkamıyoruz. Traktörünü satıp, hayvanlara yem alanlar bile var. Bu durum et fiyatlarında da etkisini gösteiyor" şeklinde dert yandı.

Kazan Şoförler Odası Başkanı Bünyamin Akdere ise, ilçede, işsizliğin yanı sıra eğitim, yol, altyapı gibi birçok sorunun olduğunu söyledi. Akdere, Büyükşehir’e katıldıktan sonra asfalt ve doğalgazın dışında bir şey görmediklerini belirterek ilçede DP ve AKP’nin başabaş gittiğini söyledi. Büyükşehir’de ise oyların Ankaralı olması dolayısıyla Mansur Yavaş’a gideceğini belirtti.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Günhız da, "Herkes görevini yaparsa sorun biter. Ancak kimsenin görevini yapmadığının göstergesi memleketin halini gösteriyor. Esnafın durumu iyi değil. Esnafın durumu iyi olmazsa, bu herkesi etkiler" dedi. İktidar partisi AKP’nin esnaf ve sanatkarlar odası başkanlıkları için iki yıl şartını eleştiren Günhız, "Neden siyasi parti başkanlarına, diğer derneklere böyle bir sınırlama getirilmedi de bize getirildi? Bu konuda üzgünüz" dedi.

İlçe seçim sonuçları için yorum yapmaktan kaçınan Günhız, Büyükşehir için hemşeri oylarının Mansur Yavaş’a gideceğini söyledi.

ELMADAĞ

CHP’nin kalesini yıkmaya çalışacak

AKP
’nin adayı Gazi Şahin’in Mamak Belediye Başkanlığı’nı yürütürken, Elmadağ’dan aday gösterilmesi ilçe halkının tepkilerine neden oldu. Elmadağlılar, "Sürülmüş başkan" eleştirilerini yöneltiyor. Buna karşılık AKP’lilerin ise, "Gazi Şahin, Elmadağ’ın Karacahasan Köyü doğumlu. Şahin, ilçede güçlü bir isim ve CHP’nin kalesi olan Elmadağ’ı CHP’den alacak" iddiasında bulunuyor.

CHP’nin adayı Ahmet Poyraz, kapatılan Hasanoğlan Belde Belediye başkanlığı görevini yürütüyordu. Yapılan anketlerde Poyraz’ın yüzde 65, Şahin’in yüzde 6, MHP’nin ise yüzde 12’lerde seyrettiği söyleniyor. Büyükşehir’de ise CHP’li Murat Karayalçın’ın en çok oyu alacağı, ardından MHP’li Mansur Yavaş’a da Elmadağ’dan Ankaralı oylarının geleceği konuşuluyor.

Yeşildere ve Hasanoğlan beldelerinin mahalle yapılması da AKP’nin oy kaybına neden oldu.

Elmadağ Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanı Yakup Koç, "Elmadağ, Ankara’nın en yakın ilçesi, ancak Güneydoğu ilçelerinden daha berbat burası. Hizmet yok. Buranın derdi biter mi? Bin ton derdi var desek yalan olmaz" dedi. Koç, ilçede MHP’nin alacağını, CHP’nin ikinci AKP’nin ise üçüncü olacağını düşünüyor. Büyükşehir’de ise oyların Ankaralı olması dolayısıyla Mansur Yavaş’a gideceğini, ancak AKP’li Melih Gökçek’in çok yardım dağıtarak ciddi oy alacağını savunuyor.

KALECİK

Kalecik Karası’nı öldürdüler

KALECİK
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Dalkıran, dünyaya nam salmış "Kalecik Karası Üzümü"nü öldürdüklerini belirterek, "Bu yıl üzümleri hiç satamadık. Fabrikalar hiç arayıp sormadı bile. Çiftçi, üretici zarar etti. Çiftçi borçları aldı başını gitti" dedi. Kalecik’in önemli geçim kaynaklarından olan üzüm yetiştiriciliğinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Dalkıran, "Seçim kimsenin umurunda değil. Herkes kredi borçlarını düşünüyor" şeklinde konuştu.
/images/100/0x0/55eac70cf018fbb8f8961299


İlçede, AKP’nin birinci, CHP ve DP’nin ise başabaş olduğunu belirten Dalkıkan, büyükşehir oylarını ise AKP, CHP ve MHP olarak sıraladı.

Kalecikli Ayfer Sarıoğlu ise, kadın sorunlarına dikkat çekerek, "Sosyal yönden kadınlar için hiçbir şey düşünülmüyor. Aile yaşam merkezi açıldı, ancak ne kadar etkili olur onu bilemiyorum" dedi. Gençlerin kahvehanelerden başka gidebilecekleri, etkinlik yapacakları hiçbir yerin olmadığını da vurgulayan Sarıoğlu, işsizliğin en büyük sorun olduğunu ve sanayileşmenin olmadığı Kalecik’te bir tek fabrikanın dahi olmamasına dikkat çekti.

Kalecik’in Büyükşehir’e bağlanmasının ardından bol bol kömür ve erzak yardımından başka bir şey görmediğini vurgulayan Sarıoğlu, ilçede oy dağılımını MHP, AKP ve CHP olarak gördüğünü söyledi.

ÇUBUK

Tuğluca’nın davası AKP’yi yaraladı

ÇUBUK
’ta AKP’li Adem Tuğluca, 2004 yerel seçimlerinde yüzde 56.05 gibi ciddi oranda oy alarak belediye başkanı seçildi. Adem Tuğluca hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak ve vermek, evrakta sahtecilik ve şantaj" suçlamalarıyla cezaevine girince ilçedeki dengeler de değişti. AKP, Mustafa Özden’i aday gösterdi. Ancak aday bildiriminin son iki gününde bu isim de değiştirilerek Yüksek Seçim Kurulu’na Çavundur Belediye Başkanı Lokman Özden’in adı verildi. Bu süreçler de Çubuk’ta AKP’yi yaraladı.

İlçede, bundan önce iki dönem belediye başkanlığı yapan MHP’li Mustafa Gökmen ve BBP’den Durali Simsar’ın başa baş yarıştığı söyleniyor.

Çubuk Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Gafur Zengin, "Hizmet isteyen yok, ağlayan yok, proje yok. Yapacak da kimse yok" derken, ilçede işsizliğin çok ciddi rakamlara ulaştığını kaydetti. Zengin, esnafın durumunun içler acısı hale geldiğinden yakınırken, Büyükşehir’e bağlandıktan sonra fazla bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

Gafur Zengin, ilçede birinci parti olarak AKP’yi görüyor, BBP ve MHP’nin ise birbirine yakın oy alabileceğini belirterek Büyükşehir oylarının ise Melih Gökçek ve Mansur Yavaş arasında paylaşılacağını savunuyor.

ÇUBUK

1999 SEÇİMLERİ 2004 SEÇİMLERİ

PARTİ OY YÜZDE PARTİ OY YÜZDE

MHP4.57626.13AKP13.26456.05

FP4.46125.47MHP7.58332.05

DYP3.68021.01DYP4041.71

ELMADAĞ

1999 SEÇİMLER 2004 SEÇİMLERİ

PARTİ OY YÜZDE PARTİ OY YÜZDE

MHP4.78838.05CHP5.04036.24

CHP2.79522.21MHP4.29730.89

DSP2.00815.96ANAP4643.34

KALECİK

1999 SEÇİMLERİ 2004 SEÇİMLERİ

PARTİ OY YÜZDE PARTİ OY YÜZDE

DYP1.21630.36AKP1.31733.04

ANAP83320.80CHP1.29732.54

CHP81220.27DYP95924.06

KAZAN

1999 SEÇİMLERİ 2004 SEÇİMLERİ

PARTİ OY YÜZDE PARTİ OY YÜZDE

MHP2.48835.06AKP5.45451.26

FP86212.15MHP3.58433.72

ANAP85212.01CHP1.0399.77

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!