Umutlar tükeniyor

Güncelleme Tarihi:

Umutlar tükeniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2009 12:21

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu, Kahramanaraş’tan Yozgat’a götüren helikopter dün dağlık arazide düşmüştü. Yaklaşık 3000 kişi karadan ve havadan düşen helikopteri arıyor. Ancak şu saatlere kadar olumlu bir sonuç alınamadı. Havanın kararması ve yoğun kar yağışı arama çalışmalarını güçleştiriyor.

Haberin Devamı

KAZA BÖLGESİNİN BU GECEKİ HAVA TAHMİN RAPORU

DÜŞEN HELİKOPTERİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

YAZICIOĞLU'NUN HELİKOPTERİ DÜŞTÜ

YAZICIOĞLU'NUN BULUNDUĞU HELİKOPTERİN SON GÖRÜNTÜSÜ 

ERDOĞAN MARAŞ'TA İNCELEMELERDE BULUNDU

ATALAY: YARIN ÖĞLEYE KADAR SONUÇ ALMAYI UMUYORUZ

İçişleri Bakan Beşir Atalay yarın öğle saatlerine kadar kaza bölgesine ulaşmayı beklediklerini açıkladı.

ERDOĞAN: "ARAMALAR DEVAM EDİYOR"

Erdoğan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düştüğü bölgede “çalışmaların devletin tüm imkanlarıyla sürdürüldüğünü” söyledi.

Başbakan Erdoğan helikopter kazası sonrası devam eden arama çalışmalarını düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

İŞTE O AÇIKLAMA

KADAK BAŞKANI: YAŞAMALARI MUCİZEhttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/anne3.jpg

Haberin Devamı

Arama-kurtarma çalışmalarına destek veren Kahramanmaraş Dağcılık ve Arama Kurtarma Derneği (KADAK) Başkanı Sait Kılıçsallayan, bölgedeki hava koşullarının çok zor olduğunu söyledi. Geceyi dağda geçirdiklerini, sabaha karşı Kurucuova Köyü’ne inerek, ekibe takviye yaptıklarını bildiren Kılıçsallayan, gelişmeleri ve koşulları şöyle anlattı:

“Çok zorlu bir görev. Geceyi dağda geçirdik. Hava çok bozdu. Sabah da yoğun sis ve kar yağış başladı. Ümitlerimiz tükenmek üzere. Belirlenen bazı koordinatlara ekipler ulaştı ama elle tutulur bir şey yok. Hava şartları çok kötüleşti. Arazi çok engebeli, uçurumlar, dik kayalıklar olan bir bölge ve hava çok aşırı soğuktu. Dağcı olarak biz çok zor dayandık, kazazadelerin nasıl dayanacağını bilemiyorum bile. Allah'tan ümit kesilmez. Dün saat 16.00’dan beri bölgeyi tarıyoruz. Biz Kaman Dağı bloğunda faaliyet sürdürüyoruz. Ancak, yaşama şansı bir mucize olur diye düşünüyorum. Helikopter parçalanmadı ise bir ihtimal kurtulma şansları var. Soğukla birlikte bölgede vahşi hayvanlar olduğu söyleniyor. Belli bir noktaya kadar kar aracı ile gidiyoruz ama sonrasında yaya gitmek zorundayız. Büyük fenerlerle yamaçları, uçurumları aradık. Saat 05.30- 06.00 gibi köye döndük. Sabaha kadar arama çalışmaları sürdü ancak, yoğun sis var. Görüş 20 metre civarı. Hava koşulları helikopterle havadan aramaya müsait değil. Helikopter kırmızı olduğu için kolay görünür diye ümitle aradık ama sonuç alamadık.”http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/bbp_duaedin.jpg

Haberin Devamı

İŞTE GÜN BOYU YAŞANAN GELİŞMELER

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun bulunduğu helikopterin düşmesinin ardından başlatılan arama çalışmalarıyla ilgili saat 04.00- 17.00 arasındaki gelişmeler şöyle:

Yazıcıoğlu'nun Kahramanmaraş'tan Yozgat'a giderken bindiği ve dün saat 15.55'te düştüğü bilgisi emniyet güçlerine ulaşan helikopterdeki cep telefonlarından ilk sinyal saat 16.22'de alınarak bölge tespiti yapıldı.

Bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi harekete geçerek, helikopterlerde yer tespitine olanak sağlayan “ELT” cihazıyla irtibat kurmaya çalıştı. Ancak “cihazın bozuk olması, helikopterde bulunmaması veya sert düşüş yüzünden çalışmaması” nedeniyle ELT'den sinyal alınamadı.

Haberin Devamı

Yetkililer, bunun üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) helikopterde bulunanların cep telefonları aracılığıyla yer tespitinin yapılmasını talep etti.

BTK'ya dün saat 16.20'de gelen bu talep üzerine kurum saat 16.22'de bölgede baz istasyonları bulunan Avea ve Turkcell'in kullanıldığı operatöre ait 3 ayrı cep telefonundan ilk sinyalleri aldı. Böylece düşen helikopterin yeri Kahramanmaraş'taki Göksun bölgesi olarak tespit edildi.

Ancak 3 telefondan alınan sinyaller aynı noktayı işaret etmesine rağmen, 1 kilometre eninde, 30 kilometre uzunluğunda bir alanı işaret ediyordu.

Bu nedenle arama alanı çok geniş bir alana yayıldı. Çalışmalar, bu büyüklükte bir alanın yanı sıra dağlık bir alanda, zor coğrafi şartlarda ve olumsuz hava koşulları altında sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Yetkililer, cep telefonlarının şarjının bitmesi durumunda sinyal alımının kesildiğini, bu nedenle gece 02.00'den beri düşen helikopterde bulunan telefonlardan sinyal alınamadığını bildirdi.

HELİKOPTERİN YERİ NEDEN TAM BULUNAMIYOR?

* Helikoptere bir ay önce yeni nesil ELT olarak adlandırılan Acil Yer Bulma Vericisi (Emergency Locator Transmitter) sistemi takılmıştı. 406 MHz’den yayın yapan yeni ELT, dijital sinyal ile birlikte düşen helikopterin çağrı işaret bilgisini de uyduya yolluyor.

* Sistem helikopterlerde iki türlü çalışıyor. Ya pilot düşüşten sonra ELT’yi açık duruma getiriyor. Ya da çarpmanın şiddeti ile ELT otomatik olarak devreye giriyor. Ancak otomobillerdeki hava yastığı sisteminin her kazada açılmaması gibi sistem, çarpma veya çok sert iniş gibi durumlarda limitleri geçince sinyal yollamaya başlıyor.

* Helikopter alçaktan ve çok yavaş uçtuğu için pilot gidemeyeceğini anlayınca araziye yumuşak iniş yapmış, ELT sistemi devreye girmemiş olabilir.

* Helikopter dikine iniş-kalkış yapabilmesi ve boyut olarak uçaklara göre daha küçük olduğundan, arazide ve karlık alanda herhangi bir çarpma, sürekle izinin görülmemesini havadan yapılan aramalarda tespiti güçleştirebilir.

Haberin Devamı

BİR ARAMA KURTARMA EKİBİ KAMAN DAĞI ZİRVESİNE ULAŞTI

Kurucuova Köyü sakinlerinden Celal Bayır, aralarında kendisinin de yer aldığı bir arama-kurtarma ekibinin, Kaman Dağı zirvesine ulaştığını söyledi.

Bayır, “Sis, arama-kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Helikopteri bulmak için Kaman Dağı'nın zirvesine tırmandık. Ancak buradan aşağısı görünmüyor. Teknik ekip helikopterden gelen sinyali alıyor ama enkazın yeri sis nedeniyle tespit edilemiyor” dedi.

AŞIRI SOĞUK VE SİS ÇALIŞMALARI GÜÇLEŞTİRİYOR

Arama-kurtarma ekipleri, gece saatlerinde sinyalin yoğun olarak geldiği bölgeye ulaştı. Ancak bu noktada yapılan detay aramalarında enkaza ulaşılamadı.

Havanın çok soğuk olması nedeniyle arama kurtarma çalışmasına katılan ekipler değiştirilerek çalışmalar sürdürüldü.

Çalışmalara katılan ekipler, bölgede hava şartlarının çok kötü olduğunu, sıcaklığın eksi 15 dereceye kadar düştüğünü kaydetti. Bölgede yoğun sis bulunduğu ve görüş mesafesinin 1 metreye kadar düştüğü bilgisi alındı.

Bu arada, Kahramanmaraş İl Özel İdaresinden getirilen paletli bir dozer, araçların bölgeye sevkini sağlamak amacıyla yol açma çalışmaları yürütüyor.

Öte yandan, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay Başkanlığına ait 2 Skorsky ve 1 CASA uçağının saat 04.30'da hareket ederek, bölgede arama çalışmalarına başladığı belirtildi.

Açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait H-160 tipi bir helikopterin de arama çalışmalarına katılmak üzere saat 05.25'de Nevşehir'den bölgeye hareket ettiği kaydedildi.

Çalışmaların 345 jandarma subay, astsubay ve erbaş, Kahramanmaraş Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü ekipleri, Adana Sivil Savunma Birlik Müdürlüğünden 27 personel, 8 araç ve 1 arama köpeği ile 897 geçici köy korucusu ve 60 AKUT personeliyle devam ettiği belirtilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığına ait 14 ambulans ve 2 medikal kurtarma ekibi bölgede hazır bekletilmektedir” denildi.

ARAMA ÇALIŞMALARI SABAHA KADAR SÜRDÜ

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden saat 08.45 itibariyle yapılan yazılı açıklamaya göre, kaza bölgesindeki arama çalışmalarına katılan ekip ve ekipmanlara ek olarak, Genelkurmay Başkanlığına ait 2 Skorsky helikopter ile Doğal Afet Kurtarma Taburu'ndan (DAK) 12'şer kişilik 2 özel tim saat 08.20 itibariyle Ankara Gölbaşı'ndan bölgeye hareket etti.

GÜNÜN IŞIMASIYLA HAVADAN DA ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopterin bulunması için karadan devam eden arama çalışmalarına günün ışımasıyla birlikte havadan da başlandı.

Bölgede bulunan Bakan Atalay, havadan yeniden başlatılan arama çalışmalarını izlemek amacıyla Kurucaova köyüne geldi.

Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopteri bulmak için Kurucaova köyü Kaman Dağı, Çatalkaya ve Güneyoluk mevkilerindeki arama çalışmaları devam ediyor.

Bu arada Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden saat 09.50 itibariyle yapılan yazılı açıklamada, Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopteri arama çalışmalarının gece boyunca sürdürüldüğü kaydedildi.

Yurdun birçok yerinden sivil savunma ekipleri arama çalışmalarına katılmak üzere Kahramanmaraş'a hareket etti.

Arama-kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgede 15 dolayında ambulans, olası bir müdahale için hazır bekletiliyor.

Kurucaova köyünün kuzeyinde yer alan Deliklitaş ve Kızılören bölgelerinde sürdürülen arama çalışmalarından bir sonuç alınamadı.

Askeri yetkililer, arama çalışmalarının Güney Oluk Tepe bölgesinin kuzey, güney, batı ve doğu bölgelerinde devam ettiğini, yağmurdan etkilenen ekiplerin yeni ekiplerle takviye edildiğini kaydetti.

HAVA KARARDI, YAĞIŞ BAŞLADI

Arama-kurtarma çalışmaları çarşamba günü saat 16.00’da başlayan kaza bölgesinde, bugün de çalışmalardan gündüz sonuç alınamadı. Hava kararırken zaman zaman kar ve sulukar yağmaya başladı.

Enkaza ulaşmak için zamana karşı başlatılan yarış, Kurucaova Köyü bölgesindeki zor coğrafi ve hava koşulları nedeniyle güçlükle sürdürülebilirken, çığ ve tipi riski olan bölgede sis nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman 10 metre, kayalıklar nedeniyle açı 30 derece ile sınırlı kaldı. Koordinatın belirlenmesindeki güçlükler nedeniyle sarp kayalıklar, çamlıklar arasında 5 farklı noktada sürdürülen çalışmalarda adım adım ilerleme sağlanabiliyor.

ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gümüşhane'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, arama çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

“Helikopter, gerek uçuşa elverişliliği gerekse ruhsatı ve teknik donanımı bakımından tamamen kurallara uygun” diyen Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

“30 kilometrelik bir daire düşünün. Bu alanda arama çalışmaları 3 bine yakın arama kurtarma ekibiyle sürdürülmektedir. Helikopterlerde, genellikle hatalı bir iniş yaptığı veya düştüğünde faaliyete geçen, ELT dediğimiz acil yer gösterme sinyal cihazı vardır.

O cihazın verdiği sinyal uydudan yer istasyonlarına bildirilmekte, yer istasyonları da helikopterin bulunduğu yeri anında göstermektedir. Ancak bu olayda ELT cihazı sinyal göndermemiştir. Bunun nedenini henüz bilmiyoruz. Birkaç nedeni olabilir. Biri karla kaplı bir zemin olması, düşüş zemininin, belki bu cihazı faaliyete geçirerek şiddette olmaması dolayısıyla sinyal göndermemiş olabilir. Tabii gerçek neden, helikopter bulunduktan sonra kaza araştırma ekiplerince ortaya çıkarılacaktır.”

YAZICIOĞLU'NUN KIZI VE EŞİ GÖKSUN'A GELDİ

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile kızı Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine geldi.

Arama çalışmalarının devam ettiği Göksun'a gelen Gülefer Yazıcıoğlu ile kızını TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil karşıladı. Gülefer Yazıcıoğlu aynı zamanda ağabeyi olan Nevzat Pakdil ile birlikte Göksun'da bulunan il özel idaresi binasında, arama kurtarma çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyor.

Öte yandan, haberin ardından Yazıcığlu'nun Sivas'ta yaşayan annesi, kardeşleri ve yakınlarının evinde üzgün ve umutlu bekleyiş sürüyor.

Helikopterde bulunan İHA Sivas Muhabiri İsmail Güneş'in eşi Yasemin ve diğer akrabaları da olayın üzüntüsü içinde. Eşinin ablasının evinde 2 oğluyla birlikte bekleyişini sürdüren Yasemin Güneş, sürekli eşinin meslektaşlarıyla görüşerek haber almaya çalışıyor.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA KRİZ MASASI KURULDU

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, düşen helikoptere uçuşa elverişli olduğuna ilişkin belge 16 Haziran 2008'de verildi ve belge 16 Haziran 2009'a kadar geçerli durumda.

Helikopterin 20 Mart 2009 tarihinde verilen ruhsatının süresi ise 20 Mart 2011'de sona eriyordu.

Medair'in bağlı olduğu Esas Holding, Atatürk Havalimanı'nda BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin bir kriz masası oluşturdu.

Kriz masasının başkanı olan Esas Holding İcra Kurulu Üyesi Çağatay Özdoğru, helikopterde, helikopterin düştüğü yeri tespit eden cihaz bulunmadığı yönündeki haberlerin yanlış olduğunu bildirdi.

Helikopterde, elektronik cihaz bulunduğunu vurgulayan Çağatay, şunları kaydetti:

“Electronic Location Transmitter (ELT). Bu cihaz var. Olmaması diye bir şey mümkün değil. Neden? Çünkü bütün Esas Holding'in üst yönetimi bu helikopterle uçuyor. Ve olmak zorunda. Yalnız bu cihaz çok şiddetli çarpmalarda devreye girer. Dolayısıyla, tahminimiz çok şiddetli bir çarpma olmadı, o yüzden de alet devreye girmedi. Otomobildeki hava yastığı gibi yani. Bir düşme var... Zaten gazeteci arkadaş da yaşıyordu. Dün 16.00-16.30 sularında bir tek ayağında kırık vardı. Helikopterde parçalanma vesaire olduğunu zannetmiyoruz, bir düşüş oldu, ama bir çakılma olmadı diye düşünüyorum.”



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!