4 darbe planı

Güncelleme Tarihi:

4 darbe planı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 27, 2009 00:00

Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan ikinci iddianame kabul edildi.

Ä°ÅžTE Ä°KÄ°NCÄ° Ä°DDÄ°ANAMENÄ°N TAM METNÄ°

Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduÄŸu 6 Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, emekli orgeneraller Åžener Eruygur ile HurÅŸit Tolon’un 3’er kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.  Â

56 sanık hakkında 6, 7 ve 8’inci dalga operasyonlarını kapsıyor. Şener Eruygur 1 No’lu, Hurşit Tolon 2 No’lu sanık olarak yer alıyor. Davanın ilk duruşması 20 Temmuz 2009’da yapılacak. Açılan ikinci dava ile halen görülmekte olan davanın birleştirilmesi talebi daha sonra değerlendirilecek. 19 sanığın tutukluluk hali devam edecek.

İddianamenin en çarpıcı bölümünü Emekli Oramiral Özden Örnek ve Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay’ın günlüklerinde yer alan 4 darbe planının ayrıntıları oluşturuyor. Planların tümünde Orgeneral Eruygur’un adı ön plana çıkıyor. Fakat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün darbe planlayıcıları için ciddi bir engel olduğu vurgulanıyor.

Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz Eldiven’in tüm detayları

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/iddianame_kabul1.gifERGENEKON İddianamesi’nde Emekli Oramiral Özden Örnek ve Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay’ın günlüklerinde bulunan 2003-2004 yılları arasındaki 4 darbe planının ayrıntılarına da yer veriliyor. Mevcut hükümeti silah zoru ile devirmek için Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven adlı birbirinin parçası olarak planlanan darbelerin tümünde de Jandarma eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’un adı ön plana çıkıyor. Darbe öncesi ve darbe sonrası yapılacaklar için hazırlanan "SARIKIZ", "AYIŞIĞI", "YAKAMOZ ve "ELDİVEN" kod isimli 4 ayrı darbe planı şöyle anlatılıyor :

SARIKIZ

Basının ele geçirilmesi

Sarıkız kod isimli darbe planı Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından kaleme alındığı anlaşılan günlük notlarında ele geçirilmiştir. Sarıkız kod adlı darbe planı çerçevesinde, basının ele geçirilmesi, üniversite öğrencilerinin sokağa dökülmesi, sendikalarla birlikte hareket edilmesi, sokaklara afiş asılması, dernekler ile temasa geçip Hükümet aleyhine teşvik edilmesi ve tüm bu olayların yurt çapında gerçekleştirilmesinin hedeflendiği görülmüştür.

AYIÅžIÄžI

Özkök’ü tasfiye

Ayışığı kod isimli darbe planı Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün emekliye ayrılması ya da etkisiz hale getirilmesi, azami sayıda milletvekilinin Başbakan Tayyip Erdoğan’ı terk etmesinin sağlanması, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görevini sürdürmesi için yapılması gerekenlerin planlandığı görülmüştür.

Fakat Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün demokratik tutum ve davranışlarından, dolayı kendileri için çok ciddi bir engel olduğunu düşünmüşler. Öncelikli plan olarak Hilmi Özkök’ü istifa ettirmeyi daha sonra, Aytaç Yalman’ı geçici olarak Genelkurmay Başkanlığına getirmeyi planlamışlardır. Kısa bir süre sonra Aytaç Yalman’ın da görevi bırakmasının sağlanarak, Ergenekon Terör Örgütü yöneticisi şüpheli Ahmet Hurşit Tolon’u Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, Mehmet Şener Eruygur’u ise Genelkurmay Başkanlığı’na getirmeyi amaçlamışlar.

YAKAMOZ

Komutanları ikna

Darbenin ikinci aşamasını oluşturduğu ve bu çerçevede, TSK’nın, Sivil İdarenin ve Dış dünyayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ile darbenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı yönünde ayrıntılı planların olduğu görülmüştür. Eruygur ve Tolon, darbeyi, TSK bünyesinde emir ve komuta zinciri altında yapabilmek için, öncelikle dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ile temasa geçmişler. Bu kişilerin hükümete muhtıra verilmesi ve darbe yapılması yönündeki kendilerine yakın düşüncelerini değerlendirmişler. Kuvvet komutanları olarak istifa edeceklerini belirterek Hilmi Özkök’e istifa etmesi yönünde baskı yaptıkları belirlenmiştir.

ELDÄ°VEN

Darbe sonrası planı

Darbenin son aşamasını yani darbe gerçekleştirildikten sonra yapılacak hususları oluşturmaktadır. Eldiven kod isimli darbe planı çerçevesinde "Dahili Mutabakatın Sağlanması, CMB Mutabakatının Sağlanması, Yıpratma, Hazırlık ve Geçiş, TSK Türk Halkı Projesi" şeklinde planların olduğu görülmüştür.

Yalman kararsız Fırtına tarafsız

İddianamade darbe planı hazırlıklarının yer aldığı bu bölümde şu ifadelere de yer verildi:

"Darbe planlaması diğer Kuvvet Komutanlıkları ile koordineli olmakla birlikte esas itibarıyle Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yapılmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın kararsızlığı, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına’nın tarafsızlığı, 1. ve 2. ordu komutanlarının (1. Ordu komutanı Orgeneral Çetin Doğan ile 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri) karşı olmalarının belirgin olması, konunun geniş zeminde tartışıldığını ve koordine edildiğini göstermektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!