Filmi berbat etme sanatı

Henüz seyretmemiş bir vatandaşa filmin sonunu söylemek dünyanın her yerinde “pis bir hareket” olarak kabul edilir.

Ben de seyretmediğim ve seyretmek azminde olduğum bir film hakkında yanımda ileri geri konuşulmasına kafaya yumruk indirmek, karşımdakini böğründen dürtmek, “Yuh!” demek gibi kaba karşılıklar verebilirim.
Fakat bu benim de aynı hainliği yapmadığım manasına gelmez.
Kasten yapmam fakat bir film mesela 10 yılını doldurmuşsa en büyük sırlarını faş edebilirim, mesela “Olağan Şüpheliler”i herkesin seyretmiş olduğunu varsayabilirim ve mesela “Kayser Soze şu insandır...” diyebilirim.
Gözümü bile kırpmam, derim!

Fakat 40 yıl düşünsem, uğraşsam film berbat etmeyi neredeyse sanatsal bir boyuta taşıyan Rafi ve Benny Fine Kardeşler’e erişemezmişim.
Rafi ve Benny Fine Kardeşler ile can sıkıntısını youtube’lu suya bastırdığım bir akşamda tanıştım.
Youtube’da “bilinçsizlik akışı” yöntemiyle gezerken “100 Movie Spoilers in 5 Minutes/5 Dakikada 100 Film Mahvetmece” başlıklı kliplerine denk geldim.
İki adet zekası fazla gelmiş sempatik genç yanyana oturuyor. “5 dakika içinde 100 filmi izlenmeyecek hale getireceğiz. Saatleri ayarlayalım ve başlayalım...” diyorlar ve hadise kopuyor:
Başlıyorlar saymaya:
“Kill Bill aslında şuydu... Rocky serisindeki filmlerde son maçları şunlar kazandı...”
Arada özel bölümler de yapmışlar.
Mesela Meg Ryan bölümü müthiş komik.
“Meg Ryan ve Tom Hanks filmin sonunda... Meg Ryan ve Nicolas Cage filmin sonunda...” diyerek kadının bütün romantik/komedi filmlerini 10 saniyede filan bitiriyorlar.

Arkadaşların başka marifetleri de var, tavsiye ederim.
Ancak bu youtube gecesinde daha faydalı bir film tarzına denk geldim.
Bazı aklıevvel insanlar, çeşitli filmleri özet şeklinde kısaltarak yeniden çekiyor.
Bir “Forıst Gamp” seyrettim mesela, şahane!
Elemanın biri futbol sahasında bankta otururken başlıyor film. Yanında da bir kız sopaya bağladığı kuştüyünü uçuruyor. Eleman daha sonra ayağa kalkıyor ve sahayı boydan boya yürüyor.
Bu sırada filmin orijinalinde dönüp dönüp gelen ve dönüp dönüp giden yan karakterler (Sevdiği kadın, asker arkadaşı, askerdeki komutanı vs.) elemanın yanına uğrayıp uzaklaşıyorlar.
Çakma Forıst Gamp’ta anlatıyor olanı biteni.
Film 1 dakika filan sürüyor. Son sahnede eleman tekrar banka oturuyor. Sopayla kuştüyü uçuran kız da yanına geliyor ve film bitiyor.

1990’ların sembollerinden kabul edilen yazar Douglas Coupland’ın “Micro Serfs” adlı kitabındaki kahramanlar, filmleri ileriye hızlı sararak ve alt yazıları okuyarak seyrettikleri bir yöntem geliştirirler.
Vakit kazanmak, filmlerin “tıraş” sahnelerini geçmek için idealdir. Uygulamışlığım ve başarı sağlamışlığım vardır bu yöntemi.
Ancak bu özet filmleri de sevdim.
Hasta fakat iyi fikir!
Yazarın Tüm Yazıları