Plana şartlı evet

Güncelleme Tarihi:

Plana şartlı evet
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2002 01:45

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Annan'ın Kıbrıs planıyla ilgili tutumunu Ankara'ya resmen bildirdi. Denktaş, planın girişinde yer alan ‘‘Temel Antlaşma’’ yerine bir taslak metin hazırladı. Bu taslak metnin antlaşma temeli olarak kabul edilmesi halinde KKTC, Rum tarafıyla müzakerelere başlamayı kabul ediyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından sunulan çözüm planının müzakerelere zemin olabilmesi için 12 Aralık'a kadar imzalanması istenen temel anlaşmada değişiklik yapılmasını şart koştu. Denktaş, planın giriş bölümünde yer alan 'Kıbrıs Sorununun Kapsamlı Çözümü İçin Anlaşma Temeli' başlıklı bir buçuk sayfalık belgenin yerine alternatif bir taslak metin hazırlayarak Ankara'ya gönderdi ve 'Bu koşulla plan üzerinde karşı tarafla müzakerelere oturabiliriz' dedi.

BM planında liderlerin Kopenhag Zirvesi'ne kadar onaylamaları gereken metin dört ana başlıktan oluşuyor. Bu maddelerde, liderlerin harita ve AB üyeliği dahil, plandaki Kıbrıs sorununun yönetim, mülkiyet hakları, güvenlik-garantileri gibi tüm temel noktalarına ilişkin düzenlemeleri baştan kabul etmeleri isteniyor. Bu belgenin imzalanması planın neredeyse tamamına yakın bölümünün onaylanması anlamına geliyor. Bu durum ileri müzakereler için tarafların elini bağlıyor.

BEYAZ SAYFALAR

138 sayfalık planda renk kodlaması bulunuyor. Planın önemli bir bölümünü oluşturan beyaz sayfalar temel anlaşmada 12 Aralık'a kadar imzalanması şart olan bölümleri içeriyor. Sarı sayfaların ise 28 Şubat'a kadar müzakere edilip sonuçlandırılması isteniyor.

Hürriyet'in elde ettiği bilgilere göre Denktaş'ın hazırladığı taslak metnin Ankara'ya ulaşmasından sonra Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Dairesi, çalışmalarını yoğunlaştırdı. Denktaş ile Ankara arasındaki istişareler sonucu, taslak metne son şekli verilecek. Bu yazının bugünden itibaren her an BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderilebileceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!