Bakan Şahin: Bağımsız yargıya destek veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bakan Şahin: Bağımsız yargıya destek veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 14:32

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile birlikte Eskişehir Adliye Sarayı binasının açılış törenine katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, törende bulunan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin törene katılmalarından memnunluk duyduklarını belirterek, “Bağımsız yargı organlarının bu ülkede adaletin gerçekleşmesi konusundaki çabalarına bu duruşumuzla destek veriyoruz” dedi.

Eskişehir Adalet Sarayı binasının açılışı nedeniyle tören düzenlendi. törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Vali Mehmet Kılıçlar, AKP Milletvekili Nedim Öztürk, DSP Milletvekili Tayfun İçli, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek ile üyeler ve çok sayıda kişi katıldı.

Törende konuşan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yeni adliye binasının Eskişehir’e çok yakıştığını, bununla birlikte 114’üncü yeni adliye sarayı binasının açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. İnşaatı devam edenlerle birlikte yeni adliye sarayı binası sayısının 170’i geçeceğini belirten Şahin, yargı mensuplarının törene katılmalarından büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Bu mutluluğu yaşamak ayrı bir manevi zevk veriyor. Ancak bugün bir başka bir mutluluğu burada yaşıyor olmanın kıvancını da hep birlikte duyuyoruz. O da yüksek yargı organlarımızın değerli mensupları burada Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili ve üyeleri burada, yargı camiamızı temsileden birçok dostumuz burada bu açılışta bizlerle birlikte oluyor. Bunun da bize farklı bir zevk verdiğini ifade etmek isterim. Ben bu birliktenliğin şöyle bi bir mesaj verdiğini düşünüyorum. Adalete en yüce değerdir. Eğe bir toplumda adalet yoksa orada kaos vardır o nedenle bağımsız yargı organlarının bu ülkede adaletin gerçekleşmesi konusundaki çabalarına bu duruşumuzla destek veriyoruz ve onların yanındayız mesajını bu tabloda çıkardığımı sizlere ifade etmek istiyorum. Vatandaş daha hızlı ve az masrafla adaletin tecelli etmesini istiyor. Bu konuda bakanlığıma, yargı mensuplarına ve halkımıza görevler düşüyor. Adalet bakanlığı olarak bizim görevimiz Türkiye’nin yargı mevzuatını yenilemek ve çağdaş hale getirmek konusunda öncü rol üstlenmektir. Bu konuda reform niteliğinde adımlar atılmıştır. Yasallaşmayı bekleyen kanunlar var. Bütün bunlarla yargı süreçlerini nasıl kısaltırız diye düşünüyoruz. Yasaları çıkarmak önemli ama bu yasaların çıkış amacına göre uygulamak da önemli. Bu nedenle yargı mensuplarına da büyük görevler yükleniyor. Halkımıza da görevler düşüyor. Ufacık meseleleri, kendi aranızda çözeceğiniz meseleleri lütfen yargıya intikal ettirmeyin. Kendi aramızda çözmemiz gereken konuyu yargıya intikal ettiğini görüyoruz. Toplumu, vatanı, bayrağı ile barışık insanlarız bu konuda özverili olmamız gerekir.”
Devlet Bakanı Cemil Çiçek de törende yaptığı konuşmada yargının 3.5-4 yıl içerisinde yatırımlar için harcadığı paranın 3 katrilyon liranın üzerinde olduğunu söyledi. Çiçek, “Bu rakamların söylediği birşey var, eğer yaptığınız işin doğruluğuna inanıyorsak, geceyi gündüze katarak çalışırsak ve birlikte bir çabayı ortaya yere koyarsak millet olarak aşamayacağımız hiçbir engel yok, ulaşamayacağımız hiçbir hedef yoktur” dedi.

HUKUKUN UYGULAMASINDA HİÇ KİMSENİN AYRICALIĞI YOKTUR

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu, buna çok vurgu yapıldığını ve yapılmasına da devam edilmesi gerektiğini söyleyen Cemil çiçek, hukukun uygulamasında hiçkimsenin ayrıcalığının olmadığını söyledi. Çiçek şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Buna çok vurgu yapıyoruz, daha çok vurgu yapmalıyız. Bu aynı zamanda anayasal nitelik olmanın yanısıra çağdaş bir nitelikdir de. Ne problemiz varsa hukukun içinde kalarak ve hukuka uyarak çözeceğiz. Dolayısıyla hukuk devletine vurgu yapmanın tek başına bir anlam ifade etmediği onu her vesileyle gözönünde tutmamız gerektiğini her vesileyle onu yaşanır bir nitelik haline getirmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bunun da iki yolu var. Bir hukuka uymak, iki hukuku uygulamak. Hukuka uymaya ve hukuku uygulamaya yasama, yürütme ve yargı da buna dahildir. Buna uyma ve uygulama noktasında hiçbir erkin ve neticede teker teker vatandaşların hiçbir vatandaşın hiçbir ayrıcalığı yoktur ve istinası da yoktur. Türkiye’nin geleceğini hukuk zemini üzerinde inşa etmemiz lazım. Yaşadıklarımızdan, gördüklerimizden, okuduklarımızdan, duyduklarımızdan sonra hukukun ne kadar önemli olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz, daha iyi anlamamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu konu Türkiye’nin öncelikli konusu olarak gündemizde kalmaya devam ederse ve bu çerçeve içinde sorunlara bakarsak olup bitenleri gördüklerimizi, duyduklarımızı ideolojik saplantılarımıza göre değil, bağlı olduğumuz siyasi kamplara göre değil, ön yargılarımıza göre değil, hukukun kuralları içerisinde değerlendirirsek ülkeye en büyük hizmeti yapmış olacağımızı düşünüyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından ilk olarak Eskişehir Adliye Sarayı binası önünde bulunan Atatürk heykelinin açılışı yapıldı. Ardından Bakan Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin adliye sarayı binasının açılış kurdelasını kesti. Adliye binasını gezen bakanlar üzerinde Adalet Sarayı Binası’nın resminin olduğu yaş pastayı kesti, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaburun bakanlara lületaşından yapılan satranç takımı verdi.

Bakan Çiçek ve Şahin, adliyebinası çıkışında gazetecilerin Başbakan Recep Erdoğan’ın Davos’taki görüşmelerle ilgili sorularına “Burası yeri değil. Ayaküstü konuşulacak bir konu değil. Bunu ziyaret edeceğimiz AKP Seçim Koordinasyon Merkezi’nde konuşuruz” dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!