Eleştiriye rağmen Nijerya'ya uçuyor

Güncelleme Tarihi:

Eleştiriye rağmen Nijeryaya uçuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2002 01:08

Nijerya'daki Miss World yarışmasını protesto eden güzellere katılmadığı için İngiliz The Times Gazetesi tarafından ‘‘Türk güzeli recm cezasını taştan ibaret sanıyor’’ eleştirisine hedef olan Azra Akın, yarışmaya katılmak için bugün Nijerya'ya uçuyor.

Nijerya'da, şeriat kuralları gereğince evlilik dışı çocuk sahibi olduğu için taşlanarak ölümüne karar verilen Emine Lawal'i kurtarma çalışmaları sürüyor. Kararı protesto edenler arasında, ülkede yapılacak 2002 Miss World Yarışması'na katılmayacaklarını açıklayan İsveç, Togo, Fransa, Polonya, Belçika, Kenya güzelleri de var. Ancak Türk güzeli Azra Akın'ın Nijerya'ya gideceğini açıklaması, İngiliz The Times Gazetesi tarafından eleştirildi. Caitlin Moran'ın önceki günkü yazısında yer alan ‘‘Azra Akın, Emine'ye atılacak taşların sadece bir kaya parçasından ibaret olduğunu sanıyor’’ ifadesi, Azra Akın ve Miss World'ün Türkiye temsilcisi Can Sandıkçıoğlu'ndan tepki gördü.

Bu sabah 08.30 uçağıyla Londra'ya oradan da Nijerya'ya gidecek olan Azra Akın, konuyla ilgili olarak ‘‘Cezayı ben de kınıyorum. Ancak şu an Nijerya'da yeni bir yönetim söz konusu. Bu yönetimin anayasasında öyle bir ceza yok. İnsan hakları korunuyor. Nijerya Hükümeti'nden ve Avrupa Parlamentosu'ndan verilen garanti, bizi rahatlattı. Ben de kendi üzerime düşen görevi, yarışmaya katılıp mesajımı vererek yapacağım’’ dedi.

Can Sandıkçıoğlu ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: ‘‘Bu konuda uzun bir dönem Miss World Limited'le temas halinde olduk. Nijerya Hükümeti'nden ise kadının tekrar yargılanacağı konusunda garanti alındı. Ayrıca Avrupa Birliği Parlamentosu'ndan önemli parlamenterlerin imzaladığı Miss World'e yazılmış bir yazı var. Yazıda 'Nijerya'da yeni reformist bir lider var. Bu lider, Nijerya'daki yasayı değiştirmek istiyor. Miss World, yarışmasını Nijerya'da yapacaktır. Bütün ülkelerden katılarak yeni lidere destek vermelerini rica ederiz' diye yazıyor. Bu, Türkiye'yi karalamak isteyen bazı yabancı gazetecilerin yarattığı bir olay.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!