Hamburg’da bir cuma

HÜRRİYET’in ’Sizin Derdiniz, Bizim Derdimiz Toplantıları’ önceki gün Hamburg’da başladı.

Haberin Devamı

Hamburg, 1.7 milyon nüfuslu ama ilginç bir özelliği de var. Berlin gibi bir eyalet-kent konumunda. Rotterdam’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük liman kenti; lojistik yükü ile birlikte 3 milyona yakın bir nüfus hareketliliği taşıyor. Burada yaşayan Türklerin sayısı 110 bin dolayında... Almanya ve Türkiye’ye dönük talepler ve eleştiriler dinliyoruz kendilerinden. Konuk olduğumuz ilk yer ’Yüzer Ada Derneği’. Neden böyle bir isim? Solhan ilçesinin Hanzarşah köyünün Aksakal göl mezrasındaki krater gölünün ortasında hareket eden üç ada varmış; "Yöremizi hatırlatmak için bu ismi verdik" diyorlar. Zaten, ağırlıklı olarak Bingöllü ve Elazığlıların devam ettiği bir kahvehane burası... Daha sonra da Trabzonluları dinledik.. Bunları daha sonra aktaracağız sizlere...

Hamburg’daki toplantılara; Hürriyet Avrupa’nın Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, Yurtdışı Yayınlar Müdürü Bülent Mumay, Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahim Kurtiş, Avrupa Yayın Koordinatörü Halit Çelikbudak, Yazı İşleri Müdürü Turgay Raşit ile temsilciler Berlin’den Ahmet Külahçı, Münih’ten Celal Özcan, Köln’den Tuncay Yıldırım, Hamburg’dan Kemal Doğan, Hannover’den Mehmet Uzun Avrupa yayınlarına yönelik yeni projeleri tartışıyorlar.

HÜRRİYET 40 YILDIR BASILIYOR

1960’ların başında başlayan işçi göçü ile Almanya’ya giren Hürriyet, Almanya’da baskıya girişinin 40’ncı yılını kutluyor. Hürriyet’in tarihe tanıklığı, ciltleri üzerinde üniversitelerin yapacağı ciddi bir tarama ile önemli bir belge ortaya konulabilir. Hamburg’da, İstanbul’da pek alışık olmadığımız bir şekilde buz gibi hava ile karşıladık... Hauptmann Platz’dan geçerken hava sıcaklığı -7’yi gösteriyordu.

Daha sonra da kar yağmaya başladı. Bu arada yürürken, Türkiye’den bir okurumuz telefon ediyor:

"Zincirlikuyu vergi dairesindeyim... İşlem yapılmıyor, çünkü herkes cuma namazında."

Kar her tarafı kaplıyor ve biraz sonra bir insan kalabalığı ile karşılaşıyoruz. Şehir nüfusunun %30’unu oluşturan göçmenlerin oturduğu St. Georg, Hamburg’un merkeziymiş. Cuma namazından çıkanlar ya kahvelerde, ya da alışverişte; ’cuma tatili’ gibi.

CAMİLER VE MESCİTLER

Bölgede yaklaşık 10’a yakın cami ve mescit varmış. Bunlardan en büyüğü Milli Görüş’e ait Merkez Camii... Caminin temsili çift minaresi de komşu binanın duvarına resmedilmiş... Apartman katlarındaki yazılardan fark ediyorsunuz kat-mescitleri; kimlerin diye sorarsanız...

Bizlerin yani Nurcuların, Fethullahçıların, Nakşilerin, Süleymancıların; dışardan da Arnavut, Afgan, Cezayir, Suriye ve İranlıların...

Müslümanlığı kabul etmiş olan Almanların da cami ve mescitleri var; cemaatleri de epey kalabalıktı.

Bu semt, Hamburg’un en renkli yerlerinden biri aynı zamanda; geceleri ’her şey’ var; hayat kadınlarından, eşcinsellerden, uyuşturucu satışına kadar...

Bu sırada yanımıza naylon torbalı genç bir Alman yanaştı. "Tanrı aşkına 2 Euro verin" dedi acınaraktan... Önümüzdeki bir Alman "Param yok" diye geçiştirerek hızlı hızlı yürüdü... Ama arkadan yürüyerek peşini bırakmıyordu. Bir yandan da "Sokaklarda yatıp kalkıyorum, bir-iki Euro’nuz da mı yok? Unutmayın ki siz de bir gün bu hale düşebilirsiniz" diyordu.

Almanya’da dilenenlerin sayısının giderek arttığını söyleyebiliriz.

Ünlü, Mönckeberg Strasse ve Jungfernstieg gibi caddelerde yeni yazlık modeller çıkmış ama kriz nedeniyle epeyce de indirim var; yüzde 10’luk indirimler artık ’tarih’ olmuş; indirim oranı %50’lere kadar çıkıyor.

Hamburg bürosuna giderken, bizi tanıyan bir Tuncelili, "Hemşerime selamlar ve başarılar, arkasındayız" dedi.

Anladık ki Kemal Kılıçdaroğlu için söylüyor.

Aydınlanmanın öncüsü

TÜRKİYE Cumhuriyeti üzerinde sinsice hazırlanan oyunları bundan yıllar önce gören Uğur Mumcu, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğüne; laik, demokratik ve üniter yapısına yönelik tüm tehdit ve tuzakları cesurca yazmış, toplumu uyarmıştır.

Araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu’nun sık sık dile getirdiği ’tam bağımsızlık’ vurgusu ve işaret ettiği tehlike ve tehditler kendisini bugün çok daha belirgin olarak hissettirmektedir.

Demokrasi ve laik Cumhuriyet’in yılmaz savunucusu; araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu dürüstlüğü, ilkeleri, devrimci ve Atatürkçü kimliği ile aydınlanmanın öncülerindendir. Gazeteci yazar Uğur Mumcu, yaşamı boyunca ülkesini karanlığa götürmek isteyen emperyalist güçlere; irticaya, bölücülüğe karşı mücadele etmiştir.

Eğitim-İş, aydınlanma devriminin, demokrasimizin uğuru ve şehidi Uğur Mumcu’yu saygıyla anarken, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni koruma kararlılığını, Atatürk devrim ve ilkelerine bağlılığını bir kez daha vurgulamaktadır. Onun görüş ve düşünceleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz.

Yüksel ADIBELLİEğitim-İş Genel Başkanı

Biliyor musunuz

MHP Fatih Belediye Başkan adayının İstanbul Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Akif Ak; DSP Sarıyer başkan adayının Dr. Cengiz Alp olduğunu... OSMAN Pamukoğlu’nun Hak ve Eşitlik Partisi 1. Olağan Büyük Kurultayı’nın bugün Ankara Atatürk Spor Salonu’nda yapılacağını www.hakveesitlik. org.tr ... CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Sefa Sirmen’in seçildiği takdirde SEKA adıyla yeni bir kağıt fabrikası kuracaklarını söylediğini...

Haberin Devamı

Mesaj Panosu

EMEKLİYİM, maaşımı Halk Bankası’ndan alıyorum. Bu ay emekli maaşımı bankamatikten çektiğimde ’günlük limit’ uyarısıyla karşılaştım. Maaşımın ancak belirli bir bölümünü veriyor. Şimdiye kadar böyle bir uyarıyla karşılaşmadım. Diğer emekli arkadaşlara sorduğumda onlar da karşılaşmadıklarını söylediler. İşin özüne baktığımızda bankanın böyle bir limit belirlememesi lazım. Devlet paramızın tümünü yatırıyor. Acaba bankada bir sorun mu var diye düşünmeye başladım. Ya da devlet bu ay maaşlarımızı taksit taksit mi yatıracak? Yoksa bankanın başka ödemeleri var da bizlere karşı bu yasadışı uygulamayı mı yapmaktadır?

Abdülselam SUVAKÇI

Yazarın Tüm Yazıları