Çatlı ve Yeşil Ergenekon’da

Güncelleme Tarihi:

Çatlı ve Yeşil Ergenekon’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 00:00

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları, 1995 yılında İranlı iki uyuşturucu kaçakçısının kaçırılıp işkence edildikten sonra öldürülmesiyle ilgili davanın dosyasını istedi. Bakırköy 4. Ağır Ceza’da süren bu davada yargılanan sanıklar ise, Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı ile ’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım.

SUSURLUK’taki kazada ölen Abdullah Çatlı ve nerede olduğu belirlenemeyen ’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da yargılandığı, İranlı uyuşturucu kaçakçıları Asker Smitko ve Lazem Esmaeili’nin 1995 yılında işkence yapıldıktan sonra öldürülmesiyle ilgili dava dosyası da, Ergenekon kapsamına alınıyor. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılardan Mehmet Ali Pekgüzel, dava dosyasını, Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istedi.

350 bin dolar alıp öldürdüler

Asker Smitko ve Lazem Esmaeili’nin öldürülmesinden ancak 8 sene sonra hazırlanabilen iddianameye göre, Susurluk’ta öldüğü kazada üzerinden Mehmet Özbay adına kimlik çıkan Abdullah Çatlı ile ’Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldır’a yöneltilen suçlamalar şöyle: "14.01.1995’te Asker Simtko ile Lazem Esmaeili, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile Mehmet Özbay ve suç ortakları tarafından silahla tehdit edilip, kaçırıldı. Sanıklar daha sonra yakınlarını telefonla arayıp tehditle para istedi.

Lazem Esmaeili’nin kardeşi Ahmet Esmaeili, sahte Ahmet Demir kimliği ile Ziraat Bankası Ankara Heykel Şubesi’ne Mahmut Yıldırım’ın açtırdığı hesaba 300 bin, Ankara Merkez Şubesi’ne ise 50 bin dolar yatırdı. Lazem ile Asker 28 Ocak 1995’te öldürüldü."

Çatlı ve Yeşil halen aranıyor

Dava dosyasında, Mehmet Özbay kimlikli Abdullah Çatlı’nın Susurluk kazasında öldüğü belirtildi. Ancak İranlıları kaçırdığı iddia edilen Çatlı, Mehmet Özbay kimliğiyle tespit edildiği için, ’resmi olarak yaşıyor’ görünen Mahmut Yıldırım ile birlikte halen her yerde aranıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!