Dondurmanın mevsimi yok

Bizde bir görüş vardır. Bu görüş doğrultusunda çocuklarımıza kışın dondurma yedirmeyiz örneğin.

Dondurma soğuk olduğu için kışın yenmemesi gerekir bu görüşe göre. Halbuki dondurmanın vücut ısısından çok daha düşük bir sıcaklıkta eridiği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Yani mevsimin dondurmanın vücudumuza yaptığı etkiyle uzaktan yakından alakası yok aslında. Yalnızca kışın elimize aldığımız bir külah dondurmanın yazın eridiğinden çok daha uzun sürede eridiğini görebiliyoruz o kadar.
Bu gördüğümüz de dondurmanın kışın yendiğinde hasta eden bir yiyecek olduğunu ispatlamıyor. Bu bilgi o kadar eski ki aslında, eski Roma’da yaz-kış ayrımı yapılmadan dondurma tüketiliyormuş. O zamanın dondurmaları şimdiki gibi külahta satılmıyormuş elbette. Daha çok buzlu içecek olarak niteleyebileceğimiz tatlılarmış bunlar. Bu içeceklerin müptelası olanlardan biri de tarih kitaplarına Roma’yı yakan adam olarak tarihe geçen Neron’muş. Savurganlığı ve keyfine düşkünlüğüyle meşhur olan Neron, kölelerini yüksek dağlara gönderir ve oradan kar ve buz getirmelerini emredermiş. Getirilen buzu da bal ve şerbetle karıştırıp yermiş.
Kökeni bu kadar eskilere dayanan ve her mevsim yenebileceği gerçeği çok açık ve net olan dondurmayı neden bu kadar az tükettiğimiz hiç belli değil.

Muzlu rulo pasta
8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
? 3 adet yumurta
? 1 su bardağı pudra şekeri
? 1 su bardağı un
? 2 çay kaşığı kabartma tozu
? 1 tatlı kaşığı limon suyu
Kreması için;
? 2 su bardağı süt
? 2 tepeleme yemek kaşığı un
? 2 yemek kaşığı tozşeker
? 1 adet yumurtanın sarısı
? 3 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
? 1 paket vanilya
? 125 gr yumuşak margarin
Süslemek için;
? 4 adet orta boy muz

YAPILIŞI : Yumurta ve pudra şekerini çukur bir kaba aktarıp mikserle çırpın. Un ve kabartma tozunu da eleyerek ilave edip limon suyunu ekleyerek birkaç dakika daha çırpın. Hamuru, fırın kağıdı serili dikdörtgen fırın kabına aktarıp kaşıkla yayın. Keki 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirip çıkarın. Keki, nemli beze sarıp rulo yapın ve soğumasını bekleyin. Kremasını hazırlamak için süt, un ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarıp iyice karıştırın.
Orta ısılı ateşte pişirdikten sonra soğuması için bekleyin. Yumurta sarısı ve pudra şekerini başka bir kapta iyice çırpın. Vanilya ve yumuşamış margarini de ilave edip çırpmaya devam edin. Karışımı soğumuş olan kremaya katarak malzemeler birbiriyle iyice karışıncaya kadar çırpın. Soğuk haldeki keki nemli bezden çıkararak arasını hafifçe açın. Kremanın bir kısmını bu aralığa sürüp muzları bütün olarak yerleştirin ve rulo yapın. Pastayı servis tabağına alıp kremanın kalanını pastanın üzerine sürün. Pastanın üzerini muz dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları