Küçük bir delikten göğüs ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Küçük bir delikten göğüs ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2009 12:23

İZMİR Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ilk kez uygulanan ‘videotorakoskopik transservikal timektomi’ yöntemiyle, boynunda açılan küçük bir delikten göğsündeki kitle çıkarılan İlknur Aksakal ertesi gün taburcu edildi.

Göğüs ağrısı ve yorgunluk şikayetleriyle geçen ağustos ayında hastaneye başvuran 24 yaşındaki İlknur Aksakal'ın göğüs boşluğunda, kalp üzerinde bir kitle tespit edildi. Evli ve iki çocuk annesi Aksakal, ameliyat olmaktan korktu, ancak ağrıları devam edince tekrar hastaneye başvurdu. Ameliyatı başarılı geçen ve ertesi günü taburcu edilen Aksakal, “Ameliyat sonrasında bütün şikayetlerim geçti. Artık yorgunluk da hissetmiyorum, ağrı da çekmiyorum. Kitle var dediklerinde ilk başlarda çok kötü şeyler düşündüm, ama iyi ki buraya gelmişim. Ameliyatımı başarıyla gerçekleştiren doktorlarıma ve tüm ekibe teşekkür ediyorum” dedi.

2'inci Göğüs Cerrahisi Servisi'nden Opr. Dr. Kenan Can Ceylan ise İlknur Aksakal'ı dünyada da nadiren uygulanan “videotorakoskopik transservikal timektomi” yöntemiyle ameliyat ettiklerini söyledi. Kalp çarpıntısı rahatsızlığı olması nedeniyle hastaya en az zarar verecek olan bu yöntemi seçtiklerini anlatan Ceylan şunları söyledi:

“Normalde bu tür hastalarda iman tahtası kesilerek (by-pass operasyonları gibi) göğüs boşluğuna girilip, kalp üzerindeki timik doku çıkartılıyor. Oysa biz hastanın boynundan küçük bir kesi yapıp, videotorakoskopik yöntemle göğüs boşluğunda kalp üzerindeki timik dokuyu tamamen çıkarttık. Hastanın çabuk yorulmasına neden olan bu kitle çok düşük bir oranla da olsa ileri yaşlarda kansere çevirebilirdi. İman tahtası kesilmediği için hem ameliyat ağrısı çekmedi, hem de ameliyat sonrası bir haftaya yakın hastanede yatmak zorunda kalmadı. Göğsünde de büyük bir ameliyat izi olmadı. Operasyon yaklaşık bir saat sürdü. Hasta ameliyatının ertesi günü sağlıklı olarak taburcu oldu. Dünyada da nadiren uygulanan bir operasyon çeşidi olan videotorakoskopik transservikal timektomi yöntemi hastanemizde de ilk defa uygulandı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!