5 ekmek fiyatına kurduk 35 ülkeye kumaşla girdik

Güncelleme Tarihi:

5 ekmek fiyatına kurduk 35 ülkeye kumaşla girdik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2002 01:53

Boyner Holding'e bağlı Altınyıldız, 50'inci yılını törenle kutladı. Boyner Holding Başkanı Osman Boyner, ‘‘Altınyıldız, bugünün 5 ekmek fiyatı olan 1.5 milyon sermayeyle 1952'de kuruldu. Bugün ‘Made in Turkey' damgasıyla 35 ülkeye kumaş satıyoruz’’ dedi. Altınyıldız’ın toplam üretimi 50 yılda İstanbul'u 30 kez örtecek kumaşa ulaştı.

BOYNER Holding şirketlerinden Altınyıldız, tekstil ve hazır giyim sektöründe 50'inci yılını kutluyor. Yünlü tekstilde dünyanın ilk 10 şirketi arasında yer alan Altınyıldız'ın 50 yılda ürettiği 149 milyon metre kumaş, dünyanın çevresini yaklaşık 4 kere dolaşırken, İstanbul'un tamamını 30 kere örtüyor.

50'inci yıl kutlamaları nedeniyle Darphane-i Amire'de yapılan törende konuşan Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner, Altınyıldız'ın Avrupa'nın tekstil devleri arasında yer aldığını belirtti. Altınyıldız'ın ‘‘Boyner Holding'in amiral gemisi’’ olduğunu söyleyen Osman Boyner, Altınyıldız'ın ilk ihracatını ‘‘Türk kumaşını dünyaya tanıtan marka’’ olma hedefiyle 1956 yılında gerçekleştirdiğini söyledi.

5 EKMEK FİYATINA KURDUK

Osman Boyner, Altınyıldız'ın 1952 yılında bugünün 5 ekmek fiyatı olan 1.5 milyon lira sermaye ile kurulduğunu hatırlatarak, ‘‘Altınyıldız bugün tüm dünyada müşterilerimizin gözünde bir marka olmuştur’’ dedi. Dünyanın 35 ülkesine yılda 35 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyleyen Osman Boyner, ‘‘Biz müşterilerimiz için bir dünya markasıyız ama sokakta henüz dünya markası olamadık. Girdiğimiz her ülkeden bir şeyler öğrenerek bunu da başaracağız’’ diye konuştu.

Boyner, Altınyıldız'ın ihracatının büyük gözükmediğini, ancak kendileri için önemli yanın 35 ülkeye ulaşmaları olduğunu kaydetti. Boyner şöyle konuştu: ‘‘Bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı kota uygulamaları var. Bir çok firma başka ülkelerden giremediği ülkelere girme yolunu seçiyor. Ama biz her zaman ürünlerimizde ‘Made in Turkey' etiketi istedik ve bütün müşterilerimize bunu kabul ettirdik. Biz daha fazla satış yapmak için kendi ürünümüzün üzerine ‘Made in Israel' veya ‘Made In Bulgaria' etiketi koymadık ve koymayacağız.’’

TÜRKİYE YERİNDE SAYDI

Devalüasyonun hammaddeden mal üretenlerin değil, fason çalışanların işine geldiğini kaydeden Osman Boyner, ‘‘Türkiye'nin ihracatı 36 milyar dolar olarak gerçekleşecek olabilir ama 45 milyar dolarlık mal gitmiştir. Devalüasyon olmasaydı Türkiye aynı ihracat rakamını daha az malla sağlardı’’ dedi.

Boyner, Türkiye'nin son bir yılda yerinde saydığını da kaydederek, ‘‘Bundan böyle artık yarını konuşmak mecburiyetindeyiz. ‘Yarın daha iyi ne yapabileceğiz' dememiz lazım’’diye konuştu.

BOYNER Holding Murahhas Azası Cem Boyner, Altınyıldız'ın 100 milyon doları aşan cirosu, yıllık 9 milyon metre kumaş ve 2.2 milyon adet hazır giyim üretim kapasiteli tesisleri, 1500'den fazla çalışanı ve 35 milyon dolarlık ihracatıyla sektöründe lider olduğunu söyledi.

Boyner, Altınyıldız'ın 50 yıl önce sokaktan başladığını belirterek, ‘‘Unutulan Altınyıldız markasını 50 yıl sonra Network ve Fabrika markalarıyla yine sokağa taşıdık’’ diye konuştu.

‘‘Altınyıldız'ın kurulduğu zamanlarda bir kıyafeti beğendiğiniz zaman ‘kumaşı nerden', ‘terzisi kim' diye sorardınız’’diye konuşan Cem Boyner, ‘‘Çocukluğumda kumaşın markası olurdu. Ancak ürünlerimizin konfeksiyonculara satılmasıyla bu ortadan kalktı’’ dedi.

Bugün Altınyıldız ürünlerinin yüzde 90'ının konfeksiyon üreticilerine satıldığını kaydeden Boyner, ‘‘Biz bu doğrultuda sokaktan başladığımız işi stratejik gelişmemizde sokağa dökmek şeklinde çizdik. Altınyıldız'ı Network ve Fabrika markasıyla yeniden sokağa taşıdık’’ diye konuştu. Bunu başarabilen dünyada çok az marka olduğunu söyleyen Boyner, Altınyıldız'ın dünyadaki çok nadir tekstil kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

ALTINYILDIZ KALDIRAÇ OLDU

Altınyıldız Genel Müdürü Mehmet Hotiç, Altınyıldız'ın gücüyle iki marka yarattıklarını belirterek, ‘‘Altınyıldız ismi bu markalar için başlangıçta bir kaldıraç vazifesi gördü. Network Altınyıldız ve Fabrika Altınyıldız adıyla kendini tanıtan bu markaların geliştikten sonra isimlerinin yanındaki Altınyıldız markasını kaldırdık. Çünkü artık kendierini ispatladılar’’ dedi.

Rakamlarla Altınyıldız

Çalışanların yaş ortalaması 30.

1829 kişi çalışıyor.

16 bin kişi emekli oldu.

Yenibosna’daki fabrikası 15 futbol sahası büyüklüğünde.

149 milyon metreden fazla kumaş üretti.

Network ve Fabrika'nın 30 mağazası ve 55 satış noktası var.

2001 yılı cirosu 95.6 milyon dolar, 2002'nin ilk altı aylık cirosu ise 47.6 milyon dolar.

2001 yılı ihracatı 34 milyon dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!