Doğalgazın hattında da skandal var sahibi yok

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazın hattında da skandal var sahibi yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2009 00:00

BOTAŞ doğalgaz boru hattının geçtiği ve daha önce ağaçlandırılacak alan olarak planlanan arsaya, alışveriş merkezi yapılması için imar planı değişikliğine gidilmesi, ayrıca koruma bandının 50 metreden 20 metreye çekilmesi konusunda BOTAŞ, Etimesgut Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi topu birbirine atıyor.

ALIŞVERİŞ merkezinin altından geçen doğalgaz hattı skandalında taraflar topu birbirine atıyor. Doğalgaz koruma bandının 50 metreden 20 metreye çekilmesi konusunda BOTAŞ, Etimesgut Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi sorumluluğu üstlenmiyor.

BOTAŞ’ın Ankara’yı besleyen ana doğalgaz boru hattının geçtiği ve daha önce ağaçlandırılacak alan olarak planlanan arsa üzerine alışveriş merkezi yapılması için imar planı değişikliğine gidildiği ortaya çıkmıştı. ANSE Ev Gereçleri Alışveriş Merkezi’nin kurulacağı alanda BOTAŞ doğalgaz boru hattı için 50 metrelik koruma bandı bulunurken, Büyükşehir Belediyesi ve Etimesgut Belediyesi tarafından imar planı değişikliğine gidilerek koruma bandının 20 metreye çekildiği bildirildi.

Erler Mahallesi’nde 48091, 48092, 48093 ve 48094 adalarında Büyükşehir Belediyesi’nin isteği doğrultusunda Etimesgut Belediyesi’nce imar değişikliğine gidildi. Ağaçlandırılacak alandan Kentsel Servis Alanı’na dönüştürülen bölge, imara açıldı. 48091 ada/1 parsel Etimesgut Belediyesi’ne ait park alanıyken, yapılan değişiklikle bu parsel bir akaryakıt istasyonu kurulmasına uygun hale getirilerek satışı gerçekleştirildi.

Büyükşehir: Etimesgut yaptı

İddialara Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, konunun tamamen kendilerinin dışında geliştiğini ve alışveriş merkezi kurulması isteğinin Etimesgut Belediyesi’ne ait olduğunu ileri sürdü.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, söz konusu imar değişikliği talebinin belediyelerden geldiğini savunarak, söz konusu arsa ve inşa edilecek alışveriş merkezi ile ilgili BOTAŞ olarak çalışmaların yeniden gözden geçirileceğini açıkladı. BOTAŞ yetkilileri, gerekirse belediye ile yazışmaları açıklayacaklarını bildirdiler.

BOTAŞ yetkilileri, doğalgaz boru hattının üzerine alışveriş merkezinin yapılmasının kamu ve toplum güvenliği açısından son derece sakıncalı olduğunu da belirterek, duruma müdahale edeceklerini açıkladılar.

Bu arada doğalgaz boru hattının üstüne yapılan ANSE Alışveriş Merkezi Yönetim Kurulu Başkanvekili Hasan Kartal da, bölgeden boru hattının geçtiğini doğruladı. Kartal, alışveriş merkezinin yapıldığı boru hattı üzerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de bir parsel arsasının bulunduğunu iddia etti.

Yılmaz: BOTAŞ istedi

ETİMESGUT
Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz ise, Ankara’daki imar planlarını değiştirme ve yapma
/images/100/0x0/55ea2b4bf018fbb8f86f5f7b
yetkisinin Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu anımsatarak, kendilerinin gönderdiği tüm planları onaylama ve değiştirme yetkisinin de Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunun altını çizdi.

Yılmaz, "Tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin elinde plan değişikliği. Büyükşehir Belediyesi ya onaylar ya da reddeder. Oradaki durumla ilgili bizim belediyemiz tarafından resen yapılan hiçbir şey yok. 2003 yılında BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 50 metre olan güvenlik hattı 20 metreye düşürüldü. Mahkeme kararları neticesinde yapılan planlar 2000 yılında mahkeme kararı ile düzeltme işlemi yapıldı. Orada bizim dönemimizde yapılmış bir planlama mevcut değildir. 1993 yılında yapılan ve 2000 yılında yapılan planda BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve mahkeme kararı talebi doğrultusunda düzeltmeler yapıldı. Zaten mevcutta 1993 yılındaki planda da söz konusu alana kentsel iş merkezi yapılması planlanıyordu. Ağaçlandırma alanları ise sadece Başkent Üniversitesi içindeki alanlar olarak gözüküyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!